13+1: Zombis filmek, amiket kár volna kihagynod!

A zombis filmek mindig érdekesek, ezért szerettünk volna egy kis top 13+1-et összedobni, mit is érdemes lecsekkolni  hasonló témában. Szeretném leszögezni, hogy a számozás nem jelent semmit, pedig igyekeztem sorrendbe pakolni kedvenc zombis, illetve fertőzött filmjeim, de nem megy. Egy helyre több is esélyes lenne, így inkább egy ajánlót raktam össze, ami a témában igenis érdemes a megtekintésre.

Nyilván szubjektív a dolog, a szerkesztőségen belül is megoszlik a vélemény, de ez mégis csak így kerek. Szeretem, ha mindenkinek megvan a saját véleménye, így lehet igazán jót vitázni. A zombis filmek jelen vannak a filmes életben régóta, de mégis ami kiemelhető az a Holtak éjszakája George A. Romero tollából.  Volt már előtte is és utána is, de igazából innen számíthatjuk az élőhalottak felemelkedésének kezdetét. Sőt talán ezt a darabot nyugodtan nevezhetjük kult filmnek is.

Listánk több filmje is hozzá vezethető vissza, bár manapság sajnos nem hozza a szintet, de mindenképp jár neki egy hállelúja, ugyanis nélküle nem lenne a Robert Kirkman által megálmodott The Walking Dead világa sem. Úgyhogy: Hállelúja Romero!

Ahogy fentebb említettem szubjektív a lista, lesznek hiányzó zombis filmek, de én ezt a tizennégyet javaslom megtekintésre, illetve némely folytatás is ajánlott.

1. Hullajó (1992)

Rendező: Peter Jackson

Főszereplők: Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody

braindead

A Gyűrűk Ura és a King Kong előtt Peter Jackson betámadta  a horror műfajt is. Zombis filmek terén is alkotott. Persze jóval kajálhatóbb stílusba kaptuk meg a sztorit, kivéve talán a puding evést. Mai napig simán tudok öklendezni tőle. A Koponya Sziget ismerős lehet a King Kong rajongók számára. Itt fogják be a a rendkívül ritka Patkánymajmot. Van egy legenda, miszerint a kalózhajókról beözönlő patkányok frankón megerőszakolták a sziget majmait… Azért ez Kongra nézve elég cinkes…

Szóval vannak ezek a kis genyók és akit megharapnak az szépen lassan bezombul. Így jár ezzel főszereplőnk anyukája is, aztán persze a ház többi lakója is. De nem csak zombik lesznek, hanem baszott huncutak is, mondhatni perverzek. Kiváló horror vígjáték ez 1992-ből. Megtekintése erősen ajánlott. Nálam 10/10.

2. Maggie (2015)

Rendező: Henry Hobson

Főszereplők: Arnold Swarzenegger, Abigail Breslin

Maggie - Kritika

Jóval drámaibb a szitu, sőt itt láttam először Swarzenegger-t színészkedni. Úgy gondolom eddig mindig testreszabott szerepeket kapott az öreg Terminátor, de most valami teljesen másban próbálhatta ki magát. Így hatvan után. És tudjátok mit? Frankón bevált. Jó volt az öreg ebben a szerepben, én legalábbis megvettem. De tényleg, itt van a polcon.

A történet szerint már rendesen elharapódzott a zombi vírus és sajnos főszereplőnk lányát is megharapták. Nem az a kifejezett horror, viszont egy tök jó kis dráma ez. Szépen végig követhetjük mivel is jár az, ha nem kívánatossá válsz a család, vagy a baráti kör szemében. Ez a szegény kislány csak az átlagos tini életet szeretné élni utolsó napjaiban, de ugye tudjuk, hogy ez lehetetlen ebben a helyzetben, Kiváló társadalomkritika is ez a film, bármikor megállja a helyét, még a zombis filmek között is.

Szintén ajánlott a megtekintése, ha még nem volt hozzá szerencséd. Nálam ez egy erős 6/10

3. A kihalás szélén (2015)

Rendező: Miguel Angel Vivas

Főszereplők: Matthew Fox, Jeffrey Donovan, Quinn McColgan

extinction

Kilenc éve már, hogy beütött a zombiapokalipszis, túlélőink pedig egy Harmony nevű kisvárosban barikádozták el magukat. A holtak mára úgy tűnik teljesen eltűntek, viszont egyre nagyobb gondot okoz az állandó tél és az élelem hiánya. Egy ellátmány szerző körút alkalmával viszont kiderül, hogy a holtak még mindig jelen vannak, sőt valami sokkal rosszabbá fejlődtek tovább.

Én nagyon kedvelem ezt a filmet, kifejezetten tetszett. Akad itt is minden ami kell egy jó sztorihoz, dráma, vérengzés, akció, tényleg van itt minden. És a megvalósítás is teljesen jól sikerült, abszolút nem nevezhető gagyinak. A két egykori barát viszonya egymáshoz és a kislányhoz szépen elviszi a történetet, cseppet sem tűnik erőltetettnek a drámázás. Én simán adok rá 9/10-et a zombis filmek műfajában.

4. Holtak Hajnala (2004)

Rendező: Zack Snyder

Főszereplők: Sarah Polley, Ving Rhames

descarga-1

Zack Snyder újragondolta George A. Romero klasszikusát és milyen jól tette. Talán az egyik legjobban sikerült alkotás ez a zombis filmek között, ami újra begyújtotta a rakétát a holtak alatt. Jó ideig nem láttunk minőségi produkciót a horror eme műfajában, de ez a film újra reményt adott, hogy lehet ezt jól is csinálni.

A sztori nem igazán tér el az eredetitől. Beütött a krach. Senki nem tudja hol kezdődött és mikor, azt sem, hogy egyáltalán mi is ez valójában. Mindenesetre ellepték a holtak az utcákat. Túlélők egy csoportja a helyi plázában barikádozza el magát, de ugye itt sem maradhatnak örökké. Közöttük van a szokásos gizda pöcs, aki feldobja a lehetőséget, hogy irány a jachtja, de ahogy az lenni szokott nem sokan érik el a célt. Van bőven akció, rengeteg a zombi és kiváló a megvalósítás. Műfajában simán 9/10.

5. A Horda (2009)

Rendezők: Yannic Dahan, Benjamin Rocher

Főszereplők: Claude Perron, Jean-Pierre Martins, Eriq Ebouaney

La-Horde

Listánk egyetlen francia résztvevőjének sztorija nem nevezhető sémának a műfajban. Párizsban kivégeznek egy kissé korrupt zsarut és társai összefognak, hogy kifüstöljék a vélhető gyilkosokat, a Markudi testvéreket, akik egy bérház egyik emeletén tanyáznak. A rajtaütés nem sül el épp a legjobban, ráadásul holtak tömege lepi el az épületet és a várost. Egy lehetősége van csupán a két társaságnak az életben maradáshoz, az ha összefognak.

Elég pörgős a film, szinte folyamatos az akció és a darálás. Maga a megvalósítás is teljesen jó és külön öröm, hogy a csoszogó hullák helyett igazi kőkemény sprinterek pályáznak a főszereplőinkre. Nálam ez a film  8/10.

6. Rec (2007)

Rendezők: Jaume Balagueró, Paco Plaza

Főszereplők: Manuela Velasco, Ferran Terraza

top-365-films-rec

Spanyolországban sem ismeretlen a zombik okozta káosz és 2007-ben meg is jelentették a Rec című alkotásukat, ami mára már négy részesre bővült. Egyikkel sincs probléma, de én most csak az elsőről írnék.

Főszereplő riporternőnk és operatőre épp tűzoltókat követnek az éjszakában az adott műsorukhoz. Az egyik riasztás helyszínére kiérkezve egy zavarodott idős nő megharapja az egyiküket. Mindeközben megérkezik a rendőrség és a katonaság is, az épületet pedig karantén alá vonják a bent rekedtekkel együtt. A furcsa fertőzés egyre terjed, kiút pedig nem igazán van.

Igazából ez a film is sikerrel vette az akadályt és egy olyan zombi filmet kaptunk, ami teljességgel elfogadható, sőt jó is. Nyilván találkoztunk már jobbal, de rosszabból sokkal több van. Szerintem 7/10-et simán érdemel.

7. 28 Nappal Később (2002)

Rendező: Danny Boyle

Főszereplők: Cillian Murphy, Naomie Harris

28-Days-Later-DI-2-1

Anglia is kiveszi a részét a holtak feltámasztásából, habár itt nem is igazán holtakról beszélhetünk, hanem fertőzöttekről. Egy kísérleti gyógyszer okoz galibát, amikor radikális állatvédők igyekeznek megszöktetni néhány dühkorral megfertőzött majmot egy kísérleti intézetből.  Jim ezután tér magához a kómából és a The Walking Dead Rickjéhez hasonlóan értetlenül járja a kihalt utcákat. Tényleg kihaltak. Vagy a fasz se tudja. Az tuti, hogy begajdultak az emberek és nem kímélnek senkit.

Nem nevezhető igazából hagyományos zombis filmnek, ugyanis nem a klasszikus értelemben vett élőholtakról beszélünk, de mégis listánkon a helye és egy 8/10-et simán érdemel.

8. Legenda Vagyok (2007)

Rendező: Francis Lawrence

Főszereplők: Will Smith, Alice Braga

iamlegendbanner

Egy újabb olyan film, ami nem a klasszikus élőholt témát dolgozza fel, mégis teljes joggal foglal helyet a listánkon. Rendesen megosztotta a nézőket és a kritikusokat. Az egyik fele szénné fikázta, a másik pedig a mennybe menesztette. Szerintem teljesen kerek az alkotás, bár én különleges okok miatt is kötődök hozzá, így lehet elfogult vagyok, de nálam nagy kedvenc.

A történet röviden arról szól, hogy megtalálták a rák ellenszerét, viszont a mellékhatások nem olyanok, mint az algopyrinnél. A világ elnéptelenedett a Krippin vírusnak hála és most hallhatjuk igazán mi Isten terve. Robert Neville New York egyedüli túlélője és három éve azon fáradozik, hogy is fordíthatná vissza a folyamatot, ami az emberekből vérszomjas fenevadat gyártott.

Mint mondtam, lehet elfogultság de nálam ez a film 9/10.

9. Juan, a zombivadász (2011)

Rendező: Alejandro Brugués

Főszereplők: Alexis Díaz de Villegas, Jorge Molina, Andrea Duro

20131028-Recurso-Juan-de-los-muertos

Kuba is megtámadta a zombis filmek műfaját, őket pedig a diszidensek. Egy igazán szórakoztató film lett, szerintem még Fidelt is megnevetette legalább egyszer.

Juan és Lazaro nyugodtan tengetik mindennapjaikat, de feltűnik nekik, hogy valami különös dolog történik a városukban. A démonokat és a vámpírokat hamar kizárják, így marad a forradalom, a diszidensek és végül a zombik. Mikor trióra duzzad a páros ráeszmélnek, hogy remek pénzkereseti lehetőséget rejt ez a helyzet és igyekeznek kihasználni. Szerintem igazán szórakoztató darab lett, érdemes a megtekintése. Én azt mondom egy sima 6/10 mindenképp jár neki

10. Zombieland (2009)

Rendező: Ruben Fleischer

Főszereplők: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone

zombieland-zombieland-11064555-1600-1200

Ha már horror-vígjáték, akkor kár lenne kihagyni a Zombieland-et. Ritka az ilyen jól eltalált agymenés és az a helyzet, hogy én még mindig bármikor megtudom nézni. Ez egy szórakoztató darab. Ritka a jól sikerült darab a zombis filmek között, érdemes is megközelíteni a vidámabbik oldaláról és itt is sikerült a telitalálat.

Veszélyes volt a kergemarhakór, pláne a fertőzött marhából legyártott hambi. Ez szépen odavágott a világnak. Colombus igazi magánzó, aki azóta egyedül járja az utcákat mióta a szöszi kolesztársa megpróbálta megkajolni. Kerüli a balhét, szabályai vannak, igyekszik mindent szem előtt tartani a túlélés érdekében. Tallahassee viszont teljes mértékben az ellentétje. Hajszolja az élvezeteket, perverz módon jól érzi magát a zombikkal fertőzött világban. A tökéletes páros akkor üt igazán mikor Wichita és Little Rock is csatlakozik. Pedzegetik, hogy lesz folytatás, de ahogy mondani szokták elég egy is, vagyis ahogy én szoktam. Colombus szavaival zárva én azt mondom nálam ez 10/10. De méltó folytatás itt úgysem születhetne.

11. Dog House (2009)

Rendező: Jake West

Főszereplők: Danny Dyer, Noel Clarke, Emil Marwa

doghouse1-750x400

Egy újabb brit káosz a zombis filmek piacán. Danny Dyer, akinek a neve már nagyjából összeforrt a futball huliganizmussal foglalkozó alkotásokkal most egy teljesen új szerepben próbálja ki magát. Bár nagy változásokra senki ne számítson. Kis hazánkban kevésbé ismert ez a film, pedig szerintem érdemel egy megtekintést. Itt is inkább horror-vígjátékról beszélhetünk, de aki csipázza az igazi angol humort és a vért az nem fog csalódni.

Adott egy kis baráti társaság, akik egy barátjuk lelkitámaszául szolgálva egy vidéki kisvárosba igyekeznek. Viszont mi van akkor ha a kisvárost csak nők népesítik be, ráadásul olyanok akik valamiféle vírus által vérengző, férfigyűlölő hárpiákká válnak. Semmi más, csak vérengzés, beteg poénok és menekülés. Megérdemel egy 7/10-et és aki vevő az angol humorra az nem fog csalódni.

12. Terror Bolygó (2007)

Rendező:Robert Rodriguez

Főszereplők: Rose McGowan, Freddy Rodríguez, Josh Brolin, Bruce Willis

planet-terror

A film maga nem más, mint tisztelgés a zombis filmek korszakának, a 70-es éveknek, Robert Rodriguez által. Persze Tarantino is tiszteletét teszi a filmben, hiszen ez a páros gyakorlatilag elválaszthatatlan, ha beteg vérengzésről van szó. A zombis filmek terén pedig szintén nem vallanak szégyent.

Katonai kísérleti szer szabadul el egy amerikai kisvárosban és a lakók hirtelen elkezdik megtölteni a helyi kórház folyosóit. Az áldozatok között fekszik Cherry is, aki egy balesetben elveszti a lábát, bár menekülés közben ezt Wray, a barátja hamar orvosolja is. Elég beteg cumó ez és kellőképp vicces is, rengeteg zombival, vérrel, akcióval, lábról indíthatóval és magával John McClane-el. Igazán tud szórakoztatni, ezért simán jár neki a 9/10.

13. World War Z (2013)

Rendező: Marc Forster

Főszereplők: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz

World-War-Z-2

Max Brooks hihetetlen jó könyvét igyekszik feldolgozni a film. A könyvről néhány szóban annyi, hogy ott egy már véget ért háborúról van szó, amit a holtak ellen sikeresen megvívtak az élők. Az egész könyv voltaképp egy haditudósító szemszögéből van leírva és annyira korrektül, hogy tényleg olyan mintha pl a sivatagi viharról olvasnál helyszíni tudósításokat.

Na, ezt a filmbe abszolút nem sikerült átültetni, de még így is egy korrekt kis zombis filmet kaptunk. Több sebből vérzik, de valószínűleg ha nem olvasom előtte a könyvet, akkor most azt mondanám hibátlan. De igyekszem ilyen szemmel tekinteni rá, a könyvet félre rakni és csak a filmet nézni. Voltaképp nagyon jó. Sőt mondhatjuk, hogy olyan jeleneteket kaptunk amiket előtte hasonló témában soha. Ömlöttek a zombik, a falnál helikopterről igyekeztek halomra lőni őket. Hasonlót emlékeim szerint csak a Resident Evil utolsó részének az utolsó 1 percében kaptunk. Csak itt jobb volt.

A történet a Zombi világháború kirobbanásának legelejére kalauzol el minket Gerry Lane szemszögéből tálalva. Philadelphiából eljutunk Izraelbe, aztán Nagy Britanniába. Főszereplőnk igyekszik megtalálni a megoldást a világ és korunk pestise ellen, még azután is mikor a nagy reménység elbukik. A megoldás még messze, de az álca adott a film végére, majd a második rész bedarálja a fürge hullákat. Nálam ez egy 8/10 a műfajon belül, de csak mert Max Brooks remekül megírta.

13+1. Contracted (2013)

Rendező:Eric England

Főszereplők: Najarra Townsend, Caroline Williams, Alice Macdonald

contracted

Teljesen más szemszögből közelíti meg a témát, mint listánk többi résztvevője. Itt magát az átalakulást követhetjük szemmel főszereplőnőnk szemszögéből, aki egy buli után a nem jól választott partner által faintos kis betegséget kap el.

Miután egy nekrofil pasival hozza össze a sors Samantha-t egyre furább tüneteket észlel magán. Hullanak a fogai, szürke hályog a szemén, rohad a bőre és hasonló egészségtelen dolgok. Mi van akkor ha egy fiatal lány lesz az egyik első, aki elkezdi terjeszteni a kórságot a bolygón, aki maga sincs tisztában azzal, hogy épp mi is történik vele. Míg a Maggie-ben ezt teljes mértékben drámai oldalról közelítik meg, itt akad bőven horrorra jellemző dolog. Itt ott még elég gyomorforgató is. Egy sima 7/10 jár a dologért. Egész egyedi mindkét rész.

Ez lenne az én kis 13+1-es listám. Ahogy említettem már az elején, szubjektív kis lista ez és hangsúlyozom a számozásnak semmi köze a sorrendhez.

Néhány filmet teljesen direkt hagytam ki a felsorolásból. Nem szerettem volna besorolni a The Walking Dead-et, mivel ott sorozatról beszélünk és mivel szeretjük is, foglalkozunk vele bőven enélkül is.

Amiért még lehet, hogy megköveznek, sehol egy Resident Evil. Nagyon egyszerű az oka. Nem igazán szeretem és amúgy is minden listán ott van. A másik a Shaun Of The Dead. Ezt szeretem, de hasonlóképp minden listán ott karcol.

George A. Romero klasszikusairól meg már az elején megemlékeztem. Ide igyekeztem olyanokat hozni amikről kevesebb szó esik. Holott megérdemelnék, mert ebben a műfajban nagyon nehéz jót alkotni. Mindemellett örömmel veszem, ha kommentben jelzitek a véleményetek, illetve ha a ti top hármas listátokat leírjátok.

Azt meg köszönöm, ha elolvastad az esti kis agymenésemet és végig kitartottál.

 

Megosztom:Share on Facebook185Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
 • Syracuse

  Az én listámon azért csak ott figyelne a Shaun Of The Dead és a Resident Evil is.
  Nálam nagyjából holtversenyben első a Zombieland és a Rec, egyébiránt a Zombielandből tudtommal sorozatot terveznek készíteni, ami nem biztos, hogy rosszul sülne el.
  Van viszont itt is 1-2, amit még nem láttam, pl. Schwarzenegger filmje, de mindenképp ránézek majd. 😀

  • juRo

   Készült Zombieland sorozat, de elkaszálták emlékeim szerint rögtön az első rész után.

 • Bogoj

  Jó a lista, nálam még topon van a DeadHeads is 🙂

 • BobaFett

  Holtak Hajnalát csak 18033 év mulva fogják bemutatni ? 🙂

  • Szeri Csaba

   Szia! Jogos, köszönjük. Javítva. Jár a matek ötös, de csak ha nem használtál számológépet! 🙂

 • Simon Barna

  http://www.imdb.com/title/tt2535470/

  Wyrmwood?

  Őrült és nagyon vicces:)

 • Liberta Per Gli Ultras

  Na végre egy igazán jó zombi lista! A Hordát még nem láttam,mindjárt pótolom. 😛

 • Mónika Somody

  Train to Busant kihagyni…

CLOSE
CLOSE