14 téli horror a hideg estékre

Hirdetés

Itt van a tél, itt van újra. A takaró alá bújva pedig nem feltétlen csak egy remek könyvnek lehet neki rugaszkodni egy nagyobbacska bögre teával, hanem talán érdemes egy-egy horrorfilmet választani kikapcsolódás gyanánt.

Ez alkalommal igyekeztünk néhány téli horrorfilmet összegyűjteni. Olyan alkotásokat, amelyekben a hideg évszak azért jelentős tényező.

Náci zombik (2009) – Dead Snow

Kezdjük a sort egy jól sikerült norvég horrorral, amely a zombis kategóriát erősíti. A többségnek valószínűleg ismerősen is cseng a címe, hiszen hangulatos darab, ahogy azt az északi filmek esetében megszokhattuk. A történet szerint néhány fiatal sítúrára indul ám belefutnak egy adag náci zombiba, akik annak idején ott maradtak és mivel megbolygatják a kis “életüket” úgy döntenek, hogy támadásba lendülnek. Humor, vér, zombik és a fagyos táj. Aki nem látta mindenképpen tegyen vele egy próbát.

A dolog (1982)

John Carpenter 1982-ben leforgatta minden idők egyik legjobb horrorfilmjét és ugye nem is először tett ő ilyet. Az Antarktiszon járunk és egy igen cseles földönkívüli ámokfutását nézhetjük végig jó nagy adag feszültséggel és izgalommal megspékelve. Aki látta az pontosan tudja, hogy mire gondolunk, aki pedig eddig kihagyta pótolja a hiányosságot.

A dolog (2011)

Picit gondolkoztunk, hogy 2011-es A dolog felfér-e a listára, de aztán beláttuk, hogy nagyon is, hiszen egy kifejezetten jól sikerült darabbal van dolgunk, ami ugyan nem remake, hanem egy előzményfilm, pár órával a ’82-es változat előtt járunk és baromira jól sikerült bemutatni, hogy mi miért történt. Tulajdonképpen megkapjuk a válaszokat. Őszintén szólva nem tudom mi volt Carpenter véleménye, amikor végignézte a kész változatot, de azt hiszem elégedetten csettinthetett és amikor felkelünk a fotelből mi is hasonló módon tehetünk.

Black Christmas (1974)

Az egyik első slasher igazán megadta az alaphangot a későbbiekhez, sőt a lécet is meglehetősen magasra tette. Ha kekeckedni akarunk akkor talán azt is mondhatjuk, hogy nem sok filmnek sikerült ezt átugrania. Karácsonyi horrorfilmek közül pedig az egyik legjobb, bár ugye a slasher kategóriában is hasonló eredménnyel büszkélkedhet. Mondjuk a félreértések elkerülése véget azt nyomban hozzá tennénk, hogy nehogy véletlen a 2006-os változatot tedd a lejátszóba, mert ott bizony csak a hajtépés marad, mint érzelmi reakció.

A betolakodó (2007)

Az új hullámos francia filmek nagy része az európai horror élvonalába tartozik, de mit kerteljünk, az amerikai produkciókat is simán veri. Sokan a Mártírok dicsőségéről beszélnek, persze jogosan, de nem szabad megfeledkezni A betolakodóról sem. Persze nem árt, ha akad gyomrunk is hozzá, meg erős kis lélek. Ha szakszóval akarnánk kifejezni, hogy milyen is ez a film akkor talán azt is mondhatnánk, hogy odabasz. Aki egyszer megnézi el sem felejti, hiszen tényleg az egyik legjobb francia horror.

Hideg préda (2006)

Ezek a norvégok tudnak valamit, már megint itt vannak a listán, persze náluk könnyű is téli horrort készíteni. Hó van, mondjuk más kérdés, hogy ők ezt tényleg élvezik? Nem vagyok benne biztos, abban viszont igen, hogy az északi népek közül horrorban igen erősek. Sok film bizonyítja ezt, ezek közé tartozik a Hideg préda is, na meg talán a folytatásait is idesorolhatjuk. Az alaptéma itt is hasonló, mint a Náci zombik esetében, egy vidám társaság szórakozni indul a hóba. Persze a végkifejlet itt azért teljesen más, de tessék csak megnézni, mindent mi sem árulhatunk el.

Szörnyecskék (1984)

Joe Dante 1984-ben egy csapat aranyos és bolyhos kis cukisággal lepett meg minket, akik kurva gyorsan változtak át vérszomjas és gyilkos kis koboldokká, a horror rajongók legnagyobb örömére. A Szörnyecskék ugyan nem egy véres horror, inkább mókás, mint ijesztő, bár, akinek volt szerencséje gyerekként elcsípni ezt a csodát, az lehet álmodott pár rosszat. Télen azt hiszem érdemes előszedni ezt a filmet, hiszen legalább annyira nagy élmény, mint a Reszkessetek betörők! – ez a Chris Columbus nagyon vágja, hogy kell karácsonyi filmet csinálni. Az ünnep ugyan már elmúlt, de aki akkor kihagyta szerintem még pótolhatja.

A halál kocsisa (1921)

Ha már norvég horror akadt, akkor jöjjön egy svéd darab is. Gyorsan jeleznénk is, hogy talán a Körkarlen nem mindenki számára fogyasztható, hiszen egy 1921-es alkotásról beszélhetünk, akkor meg igazán más volt a horror, sokkal kevesebbet beleztek, szóval az arra igényesek lehet nem értekelik A halál kocsisát. Ám érdemes vele egy próbát tenni az érdekesség kedvéért és talán csalódni sem fogsz, meg azt a másfél órát is ki lehet bírni, akár féllábon is. Na meg ugye jó azt tudni, hogy milyen is volt a horror a kezdetekben. A film egyébként Selma Lagerlöf elbeszéléséből készült, aki az első irodalmi Nobellel kitüntetett nő volt és Nils Holgersson történeteit is neki köszönhetjük.

Zsákutca (2003)

Történet egy karácsonyi családi vakációról, ami hamar rémálomba fullad. Mindehhez pedig Ray Wise asszisztál Lin Shaye segítségével és el is viszik a hátukon az egész filmet. Persze a történet sem valami unalmas sablon, de igazából én személy szerint az említett két színművész miatt ajánlom figyelmedbe ezt a produkciót. Misztikus horror ez a javából, amelyből a humor sem maradt ki.

A sötétség 30 napja (2007)

Legyen vámpíros film is a listán, abból baj nem lehet, sőt igazából gúnyosan talán kuriózumnak is nevezhetnénk ezt a filmet. Nem túl régi és nem csillogós meleg vámpírokat kapunk benne, hanem olyan igazi kis rohadékokat, akik a hóban és a napokig tartó éjszakában szedik áldozataikat. Érdemes tudni, hogy egy képregény adaptációról beszélhetünk és – talán a téma érzékenysége miatt – kevés az igazán jól sikerült átirat. A jó hír, hogy A sötétség 30 napja ezek közé tartozik.

Álomcsapda (2003)

Stephen King Álomcsapda adaptációjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, mi viszont szeretjük és úgy gondoljuk, hogy helye van a listán. Egész remek színészeket sikerült összeszedni még Morgan Freeman-re is futotta a keretösszegből és szórakoztató meg jó végeredményt sikerült kipréselnie magából a stábnak. Aki még esetleg nem látta nyugodtan tegyen vele egy próbát, olyan nagyot úgy sem fog csalódni.

Frozen (2010)

Nagyon bírom Adam Green munkásságát és szerencsére téli témakörben is alkotott már, egészen pontosan 2010-ben a Frozen-t. Nem feltétlen horror ez, viszont egy kőkemény téli darab, amelyben ez alkalommal is síelni vágyó fiatalok kerülnek bajba, de itt nem zombik vagy különféle szörnyek, esetleg szellemek támadnak rájuk, hanem egy véletlen folytán kerülnek élet-halál harcba egy sífelvonóban csücsülve. Az meg csak ráadás, hogy egy kis időre még Kane Hodder-t is láthatjuk.

Jack Frost (1997)

A Jack Frost picit talán kilóg a sorból, hiszen jócskán merülhetnek fel kérdések a minőségét illetően, az viszont biztos, hogy egy ilyen listán szerepelnie kell, hiszen nem minden filmben akad egy hóemberként újjászülető sorozatgyilkos. Az ötlet meglehetősen banális, csak úgy, mint az egész produkció, de egyszer ezt is muszáj megnézni.

A ragyogás (1980)

A végére pedig hagytunk egy igazán nagy filmet – na mondjuk nem mintha az eddigiek kis miskák lennének – amelyet reméljük senkinek sem kell bemutatnunk. A könyv és a film közötti kapcsolatról elég hosszasan beszélgethetnénk, esetleg vitatkozhatnánk is, annyi biztos, hogy mindkettő jól sikerült, még ha valahol el is térnek egymástól. Jack Nicholson pedig őrjítően jól teszi a dolgát, szóval ne okozzon szegénynek senki csalódást azzal, hogy nem nézi meg a vadulását.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE