A múmia – Kritika

Hirdetés

Megtörtént, amitől okkal féltünk a 2017-es A múmia reboot kapcsán. Alex Kurtzman elkúrta. Illetve ez így nem is igaz, biztos vagyok benne, hogy a stúdió és ő is ezt akarta, de a látványos akciókavalkád és a Mission: Impossible-be oltott múmiakaland sajnos meglehetősen vérszegény.

A Universal Pictures évekkel ezelőtt eltökélte, hogy ők is útjára indítják saját filmes univerzumukat. Miért ne? Ez most meglehetősen divat és vannak stúdiók, akiknek bejött. Leginkább persze a Disney égisze alá tartozó Marvel-filmeket és a Star Wars sztorit tudnám megemlíteni. De nyilvánvaló, hogy a fiatal felnőtteknek szánt akciódús darabok sem fogytak rosszul. Vagy akár a Halálos iramban franchise is lehetne egy példa, hiszen ott is fontolgatják a terjeszkedést, ráadásul baromira megy a dolog. Ja és a mihez tartás véget a Fox-os Marvelkedést is érdemes lehet megemlíteni, de úgy tűnik, hogy Wonder Woman-nel a DC is kirúgja magát.

Az univerzumépítés tehát jó buli, ezt lássuk be. A Universal pedig nem akart ebből kimaradni, sőt úgy gondolták a régen méltán híres szörnyes univerzumukba lehelnének életet. Összegereblyéznék a rémségeket és a gyanútlan moziba járókra szabadítanák őket. Persze csak óvatosan, hiszen a stúdió a korhatáros filmeket nem merte bevállalni. A családbarát jelzőt azért levetkőzték, de a golyók mégsem szálltak le teljesen.

Az első fecske az Ismeretlen Drakula lett volna, ám akkorát bukott, hogy a stúdió inkább egyet hátralépett és átgondolták a dolgokat. Egy írói csapatot szedtek össze, Alex Kurtzman-t megtették főfelügyelőnek, és így csaptak a lovak közé. A végeredmény elsőként a Kurtzman rendezésében elkészült A múmia reboot lett.

Az ötlet jónak tűnt, ráadásul azzal, hogy a gonosz címszereplőt ez alkalommal nőként mutatják nekünk még ötletesnek is hatott. Sőt Tom Cruise főszerepeltetése sem biztos, hogy alapvetően vakvágány lenne. Kurtzman és a stúdió azonban mégis olyan, mintha ötlettelenül, kicsit átgondolatlanul állt volna a témához. A végeredmény több sebből vérzik.

Az előzetesek is úgy gondolom azt sugallták, hogy a végeredmény egy Mission: Impossible film lesz, ami egy kicsit fantasztikusabb és mesébe hajlóbb, mint, amit megszoktunk. Persze az embernek nyilván Tom Cruise miatt is ez volt az érzése, de a rémisztő kalandok helyett, inkább lüktető akciót és gigászi látványt ígért a film. Ezzel pedig alapvetően fikarcnyi bajunk se lehetne, ha a sztori, a karakterek és az összkép jó. Nem az.

A körítés, a látvány és az akciók úgy gondolom rendben vannak. Impozáns, lenyűgöző és az a fajta, ami után még akár csettinthetnénk is egy nagyot. Ez viszont csak a külcsín. A belbecs már teljesen más tészta. A sztori faék egyszerűségű, a karakterek olyan laposak, mint egy élére fordított A4-es lap, a végeredmény pedig nem több egy blockbusternél, egy ostoba popcorn mozinál.

Komolyan gondolom, hogy a stúdiónak és Kurtzman-nek talán pont ez volt a terve. Kikapcsolni egy kicsit az agyat, adni a látványnak, hogy az elvigye a hátán a mozit. Ehhez viszont nem értem, hogy miért volt szükség Tom Cruise-ra, vagy éppen a Sötét Univerzum egyik alapfigurájának szánt Russell Crowe főszereplésére.

Cruise nem rossz színész. Több alkalommal is bizonyította, hogy az egysíkú akcióhősnél képes többet is hozni. Jelenlegi karaktere viszont nem több ennél. Egy fércmű figura, akit Cruise ugyan kisujjból hoz, hiszen ez nagyon megy neki, de egy percig nem lesz emlékezetes, amit csinál. Legalábbis pozitív értelemben semmiképpen sem.

Russell Crowe figurára pedig inkább röhejes, mint sem. Pedig ő sem rossz színész.

Alapvetően talán az is érdekes, hogy Kurtzman mivel érdemelte ki a rendezést jogát. Régi motoros a szakmában és több remek alkotás fűződik a nevéhez, viszont nem ilyen poszton szokott ő brillírozni. Hibásnak mondjuk őt és a színészeket sem nevezhetjük. Az is benne van, hogy a Sötét Univerzum alapvetően bukásra van ítélve. Nem ment ez az Ismeretlen Drakula esetében és most sem. Bár az kétségtelen tény, hogy A múmia legalább jobb, mint a Luke Evans főszereplésével készült film. De mire megy vele, ha még így is gyengus az összhatás.

A történetben rengeteg a potenciál, amit én komolyan gondoltam, hogy kihasználnak majd. Azzal, hogy Sofia Boutella lett a múmia már egy lépést tettek ennek irányába. Viszont a jó ötletet nem fűzték tovább. Ilyen formában talán azt sem túlzás állítani, hogy kár volt megcsinálni ezt a filmet. A Brendan Fraser főszereplésével készült filmekhez képest nem sok pluszt kapunk. Ez alatt pedig szigorúan a történetre gondolok.

A stúdió ugyanis igyekezett kitenni magáért. Ezt a szereposztáson láthatjuk, bár továbbra is fenntartom, amit picivel fentebb írtam, ezeket a karaktereket olcsóbb színészek is eljátszották volna így. Viszont rengeteg helyszínt bejárunk, a CGI kiváló, az akciójelenetek pedig valóban pazarul sikerültek. Ilyen szempontból pedig szó nem érheti a ház elejét.

A baj, hogy csak magamat tudom ismételni. Mintha Kurtzam úgy gondolta volna, hogy ha végig pörgeti a filmet és az arcunkba tol egy nagy rakás akciót, akkor elnézzük az ócska karaktereket – basszus Jake Johnson karakterét még nem is említettem, ő mindenképpen a legnagyobb röhej – és a gyenge sztorit.

Talán ez és megbocsátható lenne, ha a stúdió nem egy univerzumnak szeretne megágyazni. A végén ugyan ennek fényében jön egy cliffhanger az arcba, de azt látva sem biztos, hogy azt érezzük tűk vannak a seggünk alatt.

A szomorú ebben talán az, hogy pont valami hasonlóra számítottam az előzetesek alapján. Kicsit biztonsági játék ez, viszont a reakciókat látva talán lesz ideje a stúdiónak arra, hogy a folytatásban egy kicsit kipofozzák a dolgot. Lehet ebből még valami ütős dolog is. Ahhoz viszont ennél többre lesz szükség és nem alapozhatnak mindent arra, hogy a látvány majd odaszögezi a nézőt a székbe.

A film adatlapját itt találod.

5/10

Megosztom:Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE