Alien 4: Feltámad a Halál (1997)

1997-ben készülhetett el Ripley hadnagy utolsó története. A főszerepben ismét Sigourney Weaver térhetett vissza, a kalandja azonban nem kapott méltó lezárást.

 

Magyar cím:  Alien 4: Feltámad a Halál
Eredeti cím: Alien: Resurrection
Műfaj: akció, horror, sci-fi
Mozipremier (USA): 1997. november 26.
Mozipremier (Magyar): 1998. február 12.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Forgatókönyvírók: Joss Whedon
Filmstúdió: Brandywine Productions, 20th Century Fox

Alien 4: Feltámad a Halál kritika

Alien 4: Feltámad a Halál története:

200 évvel járunk az Alien harmadik részének eseményei után. Akkor Ripley (Sigourney Weaver) az életét vesztette az idegennel folytatott küzdelemben. Egy újfajta genetikai eljárás segítségével azonban most lehetőség nyílik arra, hogy újra életre keltsék őt.

A klónozással azonban nem csak Ripley éled fel újra, hanem a benne lakozó idegen királynőt is sikerrel életre hívják. A tudósok tanulmányozni szeretnék a lényt, azonban a kutatás kicsúszik a kezükből és minden balul sül el. A támaszpontot ellepik az idegenek. A harcot ismét Ripley veszi fel velük, akinek a bolygóra érkező csempészek is igyekeznek a segítségére lenni. A cél, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljanak a halálosztóktól.

Szereplők:

Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon, Ron Perlman, Gary Dourdan, Michael Wincott, Kim Flowers, Dan Hedaya, J. E. Freeman, Brad Dourif, Raymond Cruz, Leland Orser, Carolyn Campbell, Marlene Bush, David St. James

Alien 4: Feltámad a Halál képek:

Alien 4: Feltámad a Halál előzetes:

Érdekességek:

A rendezői posztra több embert is kiszemelt a stúdió. Többek között például Danny Boyle-t is szerették volna megnyerni. A direktornak azonban nem igazán tetszett a forgatókönyv, ezért inkább Az élet sója című film elkészítése mellett tette le a voksát. Egy nagyon korai fázisban az is benne volt a pakliban, hogy David Cronenberg ülhet majd a rendezői székbe.

A rendezést végül a francia, Jean-Pierre Jeunet kapta. A direktor meglehetősen rosszul beszélte az angolt, ezért a forgatások alatt egy tolmács segítette a stábtagok munkáját.

Sigourney Weaver meglehetősen gyorsan igent mondott Ripley újbóli eljátszására. Na mondjuk nem elsőre, de a pénz később meggyőzte. A szerepért ez alkalommal 11 millió dollárt kapott. Érdekesség lehet, hogy annak idején csaknem a teljes A nyolcadik utas: a Halál ennyi pénzből készülhetett el. Weaver akkor 30 ezer dollárt kapott.

Winona Ryder-t viszont nem kellett győzködni. Hatalmas rajongója az első filmnek, így hamar igent mondott a felkérésre.

A filmben látható víz alatti jelenetek felvétele tartott a legtovább. Ezzel a résszel három hétig dolgozott a stáb. Ennél a jelenetsornál Ron Perlman komoly bajba került, néhány stábtagnak kellett a megmentésére sietni. Ezen képsorok rögzítése Winona Ryder számára sem volt éppen gyaloggalopp. A színésznő 12 éves volt, amikor majdnem vízbe fulladt, így az első forgatási napon nem volt ínyére ez a jelenet.

Az eredeti ötlet egyébként az volt, hogy nem Ripley lesz a sztori főszereplője, hanem Newt. Őt klónozták volna. Joss Whedon egy 30 oldalas vázlatig el is jutott az elképzelés mentén készült forgatókönyvvel. Ám a rajongók nem akarták elfogadni, hogy Ripley nélkül készül Alien-film. Ezért aztán a stúdió a fentebb említett pénzösszeggel győzte meg a színésznőt a szereplésről.

Ez az egyetlen Alien-mozi, amelynek a forgatásai nem az Egyesült Királyságban zajlottak. Weaver volt az, aki meggyőzte a producereket arról, hogy így könnyebb lesz a munka a stábtagok számára. Weaver egyébként a negyedik rész esetében maga is producer volt.

CLOSE
CLOSE