Alien: Covenant – Kritika

Hirdetés

Nagyon vártam az Alien – Covenant-ot, de sajnos csalódnom kellett. Az új Ridley Scott film nem más, egy klisés Prometheus 2 xenomorfokkal.

A filmes történelem legjobb horror-sci-fije szerintem az Alien 1, az Alien 2, és az Alien 3… Óriási rajongója vagyok az egész projektnek, éppen ezért nem is volt kérdés, hogy ha tehetem, akkor premier előtt tekintem meg az új Alien-filmet. Szerencsére, ez Németországban szerdán volt, így ott ültem izgatottan popcornnal a kezemben, és vártam, hogy nosztalgikusan elámuljak, vagy legalább felhőtlenül szórakozzak. Hát, egyik sem jött össze.

Aki nem kíséri figyelemmel a sok Alien-Prometheus szálakat, az nem tudhatja, hogy tulajdonképpen a Covenant hova is illeszkedik be a történetbe. Megmondom őszintén, én sem tudtam, de nem hiszem, hogy spoiler, ha azt leírom, hogy az új film a Prometheus utáni időkre koncentrál.

A Prometheusból csupán Michael Fassbender maradt hírmondónak, ami inkább jó, mint rossz, hiszen kiváló színész, és jól hozta az android szerepét. A gond alapjában véve az, hogy a Prometheus is eléggé megosztó volt. Én arra úgy ültem be, hogy egy Alien-előzményfilmet nézek meg, amiben vannak xenomorfok. Tudjuk a végeredményt, és még ha mondanivalóban ott is volt a szeren a Prometheus, nem ilyen filmet várt a közvélemény nagy része. Inkább volt sci-fi, mint horror, és mi kicsit rettegni akarunk egy Alien-filmen.

A történet szerint egy terraformáló legénység tart egy távoli bolygóra, több ezer embrióval, hogy új világot hozzanak létre. Út közben azonban elkapnak egy jelet egy nem is olyan távoli bolygóról, és úgy döntenek, megvizsgálják azt. A planéta első ránézésre meseszép, lakható, szinte minden körülmény adott, hogy felépítsenek egy civilizációt. Ekkor azonban nem várt (?) nehézségekbe ütköznek.

A filmben feltűnő szereplőkre talán kár pazarolni a leütés számot, hiszen Fassbender mellett az új Ripley (rövid haj, tökös csaj) nevét érdemes feljegyezni, őt Katherine Waterston alakítja (Beépített hiba, Legendás állatok és megfigyelésük). A többiek csupán azért vannak jelen, hogy (véres) halált haljanak. Egyébként Fassbender lenyűgöző, tulajdonképpen az ő jutalomjátéka(i) miatt már érdemes megnézni a filmet. Walter és David párbeszéde pedig érdekfeszítő és érdekes.

A filmről ez így egyértelműen sajnos nem jelenthető ki. Talán nem merész kijelentés, ha leírom: a Covenant jobb, mint a Prometheus, már csak annyival is, hogy végre láthatjuk a dögöt. Igaz, láthatunk többféle, más, gyilkos élőlényt, az ő jelenetei igencsak jól sikerültek. Mi viszont mégiscsak a mi kis xefomorfunk miatt szeretjük az Alien-filmeket. A lényből sokáig semmit sem kapunk, igaz, utána kárpótolnak minket. Kár, hogy a végét összecsapták, SPOILER tulajdonképpen az Alien 3 bújócskázását, és az első két rész zsilipes, „űrbekilövős” részeit vonták össze. SPOILER VÉGE.

Az Alien – Covenant egyik legnagyobb hibája, hogy kiegészíti, kibővíti a Prometheusban már felvázolt előzménytörténetet. Ez normálisabb esetben inkább előny, mint hátrány, de Ridley Scott-nak sikerült az a bravúr, hogy most már két filmet elpazarolt a kialakulás misztikumára. Azt meg egyenesen nonszensznek érzem SPOILER!, hogy a világ egyik legkegyetlenebb gyilkoló gépe tulajdonképpen egy unatkozó robot „agyából” pattant ki. Ehhez még hozzájön, hogy egy nagy csattanó van a film végén, de ezt szerintem mindenki ki fogja találni, aki látott már legalább egy ilyen mozit életében. Így a meglepődés helyett csak zavart hümmögés volt a moziban.

Ugyanakkor nem szabad teljesen eltemetni a filmet. A látványvilág lenyűgöző, a világ, amelyben az egész játszódik, jól ki van találva, a filmzene is tartogat meglepetéseket az igazi Alien-fanoknak. Fassbender szenzációs és elgondolkodtató, és ami a legfontosabb: van xenomorf. Én megmondom őszintén, annyira a rajongója vagyok a lényeknek, hogy akkor is megnéznék velük egy filmet, ha a strandon röplabdáznának egymással. Röviden: a Covenant szerintem jobb, mint a Prometheus, de fényévekkel van még a gyengébbre sikeredett Alien 4-től is, a többiről nem is beszélve.

Szerintem: 7/10 (mert mégiscsak Alien-film)

A film adatlapja.

Megosztom:Share on Facebook35Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE