Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen (2004)

Hirdetés

2004-ben az Alienek és a Predatorok egy filmben ugorhattak egymásnak és az emberiségnek. Paul W. S. Anderson rendezése azonban színvonalában elmaradt a klasszikusnak számító eredeti filmektől.

 

Magyar cím:  Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen
Eredeti cím: AVP: Alien vs. Predator
Műfaj: akció, horror, sci-fi
Mozipremier (USA): 2004. augusztus 13.
Mozipremier (Magyar): 2004. október 28.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Paul W. S. Anderson
Forgatókönyvírók: Paul W. S. Anderson
Filmstúdió: 20th Century Fox, Davis Entertainment, Brandywine Productions

Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen története:

Egy puszta véletlennek köszönhetően igazán különös és furcsa építményre bukkannak az Antarktiszt fedő jégtakaró alatt. Az ott található piramis nem maradhat felderíthetetlenül, ezért Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) csapatával rögvest a felderítést tűzi ki célul. Az egész kutatásból azonban csak hamar életre menő versenyfutás lesz.

Az építményről ugyanis kiderül, hogy egy harctér, ahol két idegen faj összecsapása szokott történni. A Halál és a Ragadozó ellen az embereknek nem sok esélye marad.

Szereplők:

Sanaa Lathan, Raoul Bova, Lance Henriksen, Ewen Bremner, Colin Salmon, Tommy Flanagan, Joseph Rye, Agathe de La Boulaye, Carsten Norgaard, Sam Troughton, Petr Jákl, Pavel Bezdek, Kieran Bew, Carsten Voigt, Jan Pavel Filipensky

Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen képek:

Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen előzetes:

Érdekességek:

Paul W. S. Anderson egy interjúban elárulta, hogy egyeztetett Arnold Schwarzeneggerrel azt illetően, hogy amennyiben nem ő lesz Kalifornia kormányzója, akkor vállalja el újból Dutch Shaeffer szerepét. Ebből persze nem lett semmi, hiszen az Osztrák Tölgy jól tudjuk, hogy politikai pályára lépett.

A rendezésre mondjuk nem Anderson volt az elsőszámú kiszemelt. A stúdió Roland Emmerich-et szerette volna megnyerni magának. Elsősorban a Függetlenség napja miatt gondolták, hogy jó választás lehet. Emmerich azonban inkább másik filmet választott magának.

Ez az első olyan Alien vagy Predator film, ami nem kapott R-korhatáros besorolást. Nem volt vadabb, éppen ellenkezőleg. PG-13-as címkével látták el. Az első Alien-filmet jegyző Ridley Scott nem rejtette véka alá, hogy utálta az Alien vs. Predator-t. James Cameron úgy nyilatkozott, hogy ő élvezte a produkciót

A filmből Sigourney Weaver is hiányzik. A színésznő egy interjúban elmondta, hogy szerinte a két történet keresztezése elég borzalmas ötlet. Maga az ötlet mondjuk elég régi, még 1991-ben, Peter Briggs készítette el az első vázlatokat.

Az AVP forgatásai eredetileg Hunter címen zajlottak.

A forgatások idején a rendező, Paul W. S. Anderson eltörte a csuklóját. Ez mondjuk a munkáját nem befolyásolta. Ahogy az sem, hogy a forgatási helyszínen nem volt hajlandó a helyi ételekből fogyasztani. Félt, hogy elkap valamit.

Az Alien vs. Predator 60 millió dollárból készülhetett el és végül 172 millió dollárra volt jó. A filmet egyébként előzetesen nem vetítették le a kritikusok számára. Utólag nézve mondjuk ez bölcs döntés volt, hiszen nagyon sokan lehúzták a filmet.

Ez a film volt 2004 leggyorsabban elkészült alkotása. A forgatások 2,5 hónapot vettek igénybe, majd az utómunkálatok 4 hónap leforgása alatt elkészültek.

A filmben látott dolgok mintegy 70% makett vagy bábu volt. Ilyen például a feltűnő jégtörő vagy a bálnavadász-telep is. A királynőből is volt kétféle változat. Egy 120 centiméteres bábu, valamint egy 5 méter hosszú is, amelynek a mozgatásához 12 emberre volt szükség.

Egy nagyon korai terv szerint a film az Alien-filmek idejében játszódott volna és egy Ripley-hez hasonló karaktert is felvonultatott volna.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE