Annabelle 2: A teremtés – Kritika

Hirdetés

David F. Sandberg megcsinálta. Sejteni lehetett, hogy vele sokat nyer a Démonok között franchise és az Annabelle történet is. Azt viszont talán mi sem gondoltuk volna, hogy ennyire patent horrorélmény lesz a végeredmény.

A Démonok között annak idején igazán kellemes meglepetés volt horrorfronton. Egy korrekt iparos munka James Wan-tól, ahogy azt sejteni lehetett. A rendezőtől, aki azt ígérte, hogy ezt követően többet nem vezényel horrort. Aztán mégis visszakozott és a folytatást is elkészítette. Úgy hiszem egy újabb mestermunkát produkálva.

A kettő között azonban a játékbaba, Annabelle is kapott egy önálló filmet. A végeredmény egy reménytelenül rossz alkotás lett, olyan, amire számítani is lehetett, miután kiderült, hogy John R. Leonetti lesz a rendező. A rossz film, azonban jó bevételeket produkált, így a stúdió a folytatás mellett döntött.

Őszintén szólva, akkor én is fogtam a fejemet. Azonban később kiderült, hogy James Wan egy tehetséges újoncot szeretne meg bízni a folytatással. David F. Sandberg volt a kiválasztott, akinek Wan korábban arra biztosított lehetőséget, hogy rövidfilmjéből egészestés alkotást készítsen. Ez volt az Amikor kialszik a fény, egy igazán korrekt, bár nem 100%-ban hiánytalan produkció.

Annabelle 2: A teremtés – Kritika

Azonban, amikor fény derült arra, hogy Sandberg-é az Annabelle folytatás, akkor egy kicsit megnyugodhattunk. Nem hiába.

Az Annabelle 2: A teremtés tulajdonképpen a korábbi film előzménye, egészen az ’50-es évekig utazunk vissza az időbe és a démoni játékbaba teremtését ismerhetjük meg.

A történet szerint a játékkészítő és felesége elvesztik kislányukat. Mindennap azért imádkoznak, hogy családjuk újra együtt lehessen, így igazán örülnek, akkor, amikor a lány szelleme megjelenik az életükben. A számukra oly kedves lélek azt kéri, hogy hadd költözhessen a játékkészítő egy babája, hogy örökre együtt lehessenek. A jótét lélekről azonban kiderül, hogy egy szörnyű démon. Csak úgy röviden. Ezt követően ugrunk egyet az időben, 12 évet, amikor is egy nővér és néhány gyerek érkezik a játékkészítő házához, aki helyet és fedelet ad az árváknak. Annabelle azonban ismét életre kell.

Fontos tényező lehet, hogy a forgatókönyvet ez alkalommal is Gary Dauberman szerezte, ám Sandberg jelenléte igazán jótékony hatással volt az íróra. Végre vannak karaktereink. Oké, tény, hogy a két főszereplő kis lány az, akik igazi egyéniségek, de azok. Lulu Wilson és Talitha Bateman pedig zseniális munkát végeztek. Simán együtt emlegethetjük őket a Stranger Things gyermekszínészeivel.

Annabelle 2: A teremtés – Kritika

Aztán ott a gonosz főszereplő, maga Annabelle. Egy játékbabáról van szó, de Sandberg annyira félelmetessé varázsolja, hogy helyben kénytelenek leszünk megőrülni. A fényképezés, a profin megválasztott szögek és a prímán beállított fények együttes összhatása minden eddiginél hátborzongatóbbá tesz egy élettelen tárgyat.

Sandberg-ék pedig ez alkalommal építkeznek is. Lassabban, mint az Amikor kialszik a fény esetében. Viszont elképesztően hatásosan. Az utolsó majd 60 perc pedig egy igazi horrortúra, ami elképesztő hatással lehet az emberre.

A durva az, hogy az Annabelle 2 nem találja fel a spanyolviaszt. A jól ismert elemekkel ijesztget, néhány részlet máshonnan ismerős is lehet. Viszont pont ez volt a Démonok között erőssége is. Elképesztően jól bánt a sablonokkal. Ezt teszi Sandberg is. Ehhez pedig kiváló hangkeverés párosul, ami miatt hatványozottan moziban érdemes csekkolni ezt a filmet.

Úgy gondolom, hogy David F. Sandberg filmje nem csak, hogy kijavítja azt a csorbát, amit az első Annabelle film okozott, de hatalmas kedvet is hoz a Démonok között univerzumhoz. Ha abban is hasonló színvonalú filmek kapnak szerepet, akkor mi, horrorrajongók, igazán kényeztetve leszünk.

Az egyetlen dolog, amit sajnálhatunk, hogy a pletykák szerint Sandberg következő filmje nem horror lesz. Állítólag a Warner a Shazam! film elkészítésével bízná meg. Persze lehet ezt is James Wan intézte neki, de még hihetőbb, hogy egy nagyon tehetséges fickóról van szó.

9/10

Megosztom:Share on Facebook51Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE