Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Hirdetés

H P. Lovecraft szörnyűséges történetei és az általa megalkotott Cthulhu mítoszt azt gondolom kimeríthetetlen forrásként szolgál a horror kedvelők számára. Ennek ellenére történetei mégis viszonylag kevés filmes feldolgozást kaptak. Ezek között pedig vajmi kevés a valóban ütős produkció.

A Bloody-Disgusting szerzője vállalkozott egy érdekes cikk megírására. Luzi HC a legjobb Lovecraft filmeket, egészen pontosan a Cthulhu mítoszt életre keltő alkotásokat igyekezett górcső alá venni. A feladat talán azért nem annyira bonyolult, mert valóban kevés a jól sikerült Cthulhu történet. Ennek persze az lehet az oka, hogy a Lovecraft által megteremtett mítoszt igazán nehéz a vászonra adaptálni. Az őrült és időtlenül öreg lények és a történetekben felbukkanó szereplők és az a kozmikus erővel bíró agymenés, amit Lovecraft készített, közel megfilmesíthetetlen.

Elvétve persze találkozhatunk a témát feszegető filmekkel, de ezen produkciók között például A-listás alkotás nincs is. A stúdiók egyszerűen nem foglalkoznak ezzel a világgal, ami valahol érthető is.

A lista tehát a Cthulhu mítosz hátborzongató világában játszódó sztorikat listázza, ezért nincs sehol például a Re-Animator, vagy néhány másik a szerzőhöz köthető, egyértelműen sikeresnek nevezhető alkotás.

  1. Nekronomikon – A holtak könyve (1993)

Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Az 1993-as film egy antológia, több történettel és rendezővel, elsősorban a B-filmek mezsgyéjén bandukolva. A kis költségvetésű filmben Jeffrey Combs alakítja egyébként a szerzőt. A maszkok egyébként egészen jók és a véres effektek is megérnek egy misét. Valóban a jobban sikerült és szórakoztató második kategóriás filmek közé sorolandó ez a történet.

  1. A horror mesterei – Dreams in the Witch-House

Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Ez a sztori kis híján kakukktojás. A történet ugyanis A horror mesterei című sorozatban kapott helyet. Ezt a részt egyébként az a Stuart Gordon rendezte, aki egyébként is készített Lovecraft feldolgozást – az emlegetett Reanimátor mellett a Tágra nyílt elme is hozzáköthető. . A szerző idevágó sztorijából pedig Gordon és Dennis Paoli készített forgatókönyvet. Sokak szerint ez a történet az egyik legszórakoztatóbb darabja az egész A horror mesterei szériának.

  1. Cthulhu (2007)

Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Dan Gildark filmje nem túl régi, bár nem feltétlen tartozik az igazán ismert alkotások közé. Mondjuk az Magyarországon talán alapvetően is igaz lehet a Cthulhu mítosz körüli filmekre. A produkció a The Shadow Over Innsmouth történet feldolgozása. Egyébként a filmet drámai mivolta miatt lehet kiemelkedőnek nevezni a Cthulhu-filmek között.

  1. Dagon – Az elveszett sziget (2001)

Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Nahát, ismét Stuart Gordon nevébe botlunk. Tényleg rá van állva a Lovecraft-alkotásokra. Ebben az a jó, hogy Gordon még a Cthulhu mítoszhoz is képes jó érzékkel nyúlni. Tulajdonképpen, ahogy az előző filmnél, úgy most is a The Shadow Over Innsmouth történet adaptációjával állunk szemben. Ez talán jobban is sikerült, mint Gildark filmje. Az effektek jobbak, annak ellenére, hogy a költségvetés a Dagon esetében sem volt igazán egetverő.

  1. Cthulhu hívása (2005)

Az 5 legjobb Cthulhu mítosz film

Andrew Leman feldolgozása mindenképpen az egyik legérdekesebb megközelítése a Cthulhu mítosznak. A film 2005-ben készült, Leman azonban az 1920-as évek néma filmjeit idézi. Elképesztő ízt adva ezzel az egész sztorinak. Azért is különleges a dolog, mert Leman ezzel a módszerrel egészen ügyesen tudja érzékeltetni azt, hogy mi lett volna, ha Lovecraft történetei még életében kapnak egy komolyabb költségvetésű feldolgozást. Valami ilyesmi lehetett volna a végeredmény, mint a Cthulhu hívása.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE