Before I Wake – Kritika

Hirdetés

Őszintén szólva úgy kezdtem neki a filmnek, hogy semmit nem tudtam róla. Véletlenül jött velem szembe és még ha nem is kimagasló alkotás, kár lenne kihagyni Mike Flanagan filmjét.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy nem igazán horrorfilmről van szó, hanem egy drámáról horror és fantasy elemekkel megtűzdelve. Persze nem kell hobbitokat meg orkokat várni, viszont van helyettük rákember. Azért ennyire nem szörnyű a dolog, mint elsőre olvasva. Igazából semmi újdonságot nem kell várni. Vagy talán mégis?

Adott egy házaspár, akik elvesztették a gyermeküket és hosszas idő után végre eljutnak odáig, hogy örökbe fogadnak egyet, mivel saját már nem lehet. Találnak is számukra egy megfelelőt, a kis Cody-t, aki már megfordult nevelőszülőknél, de mindenhol hamarosan problémák merültek fel amint odakerült. Például rejtélyes eltűnések.

Before I Wake - kritika

Elég hamar összecsiszolódik a kis család és kiderül, hogy Cody csodás képességgel bír. Amit álmodik az a valóságban is megtörténik. Ennek köszönhetően Jessie, a nevelőanya, aki még mindig nem tud elszakadni elvesztett gyermekétől, valóságos vetítőgépként kezdi használni a kisfiút. Csodálatos dolgok történnek, szinte szem nem marad szárazon.

Viszont mi van akkor ,ha rémálmok kezdik gyötörni a fiút? Freddy Krueger óta tudjuk, hogy az igen problémás tud lenni, főleg ha valósággá válik.

A rendezői székben Mike Flanagen foglal helyet, akinek nem ismeretlen a horror műfaj, az Oculus-t vagy a Hush-t is ő dirigálta le. Egyik sem tartozik a kedvenceim közé, de nagy baj sincs velük. Tucat horrorok. Talán ennyi.

A szereplő gárdában is akadnak a műfajban ismerős arcok. Az apát alakító Thomas Jane több Stephen King feldolgozásban is szerepet kapott már, köztük nekem nagy kedvencem a Köd, amit Frank Darabont vitt vászonra. Neki köszönhetően majdnem Jane kapta Rick Grimes szerepét a kultikus zombi sorozatban is.

Before I Wake - kritika

A női főszereplőnk Kate Bosworth. Ő feltűnt már Statham oldalán a Harcban élve című lődözős akciófilmben és még a Superman Visszatér Lois Lane-jeként emlékszem rá.

Itt van még Jacob Tremblay aki Cody-t alakítja.  Neki is akadtak kisebb-nagyobb szerepei már. Egyszer még az ufókkal is összeakasztotta a bajszát az Extraterrestrial-ban.

A színészi játék alapjában véve rendben van. Ahogy írtam is, igazából egy drámáról beszélünk, így ehhez mérten lényegesen jobb a színészi teljesítmény, mint egy átlag horrorban. A képi megvalósítás azért már más tészta. Ott lehet találni kivetni valót, de igazán zavaró dolgok itt sincsenek. Kivéve a mumus némelyik megjelenésénél.

Mindent egybevetve nagyon jó kis esti film ez, könnyed drámával, egy kis varázslattal és némi borzongással.

Erős 7/10-et adok rá.

 

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE