The Exorcist 1. évad 1. rész – Kritika

Hirdetés

Az ördögűzős történetek talán már nem élik annyira reneszánszukat, mint néhány éve, persze azért a mozikban is lehet elvétve találkozni ilyen darabokkal, illetve az Outcast című sorozatot se felejtsük ki a sorból. Az újabb induló a kötelező klasszikusból, Az ördögűzőből készült és egyelőre egészen ígéretesnek tűnik.

Az a helyzet, hogy ha láttál már életében háromnál több ördögűzős filmet vagy éppen az Outcast is szembe jött veled, akkor kezdésként a The Exorcist sorozat nem mutat sok újat.

Papok, bajba jutott család, démonok, szentelt víz, kereszt és a szörnyhangon kerepelő gyerekek. Ja és ugye a fej körbeforgás, ami ez alkalommal kicsit más véget vett, mint a ’70-es években készült klasszikusban.

The Exorcist 1. évad 1. rész - Kritika

Esetünkben adott Tomas Ortega, egy fiatal és meglehetősen racionális pap, akit megkeres a nyájából egy asszony. A nő azt állítja, hogy a családjában hatalmas baj van, a lányát szerinte megkörnyékezte egy démon. Az atya először nem igazán hisz a dologban, ám fura rémálmai csak arra ösztönzik, hogy kicsit jobban elmerüljön a témában. A végeredmény pedig az lesz, hogy megismeri Marcus atyát, az ex-ördögűzőt és nagyon úgy tűnik, hogy az asszonyság agya sem hord félre, valóban valami szörnyűség van kialakulóban.

Mindez egyébként történetvezetésben egy kicsit talán lassúcska, de abszolút érdekfeszítő tálalást kapott.

A The Exorcist egy kifejezetten igényesnek tűnő alkotás, amelyben már most megmutatkoztak a horrorelemek – bár talán az ablakon beröppenő CGI varjúnak kár volt szerepet kapni.

Az első részben vázolt ördögűzés viszont korrekt volt, sőt a padláson zajló jelenet is kifejezetten jól volt megálmodva.

The Exorcist 1. évad 1. rész - Kritika

Ebben persze lehet, hogy nagy szerepe van Rupert Wyatt rendezőnek is. A direktor neve bizony, hogy ismerős lehet. Ő dirigálta A majmok bolygója: Lázadást és a Hazárdjátékot is. Most tett egy kis sorozatos kitérőt.

Illetve nem csak őt, hanem a két főszereplőt is mindenképpen dicséret illeti. Gondolok itt most a papokra. Őszintén szóval Alfonso Herrera (Tomas) számomra kérdés volt, de abszolút szimpatikus figura. Ben Daniels viszont már ismerősebb arc, ő hozza a tőle elvárt szintet, kifejezetten érdekesnek hat a karaktere.

Illetve ugye a főszereplő család történetében is van potenciál.

Az számomra egyelőre kérdés, hogy pontosan merre is indulnak el. Nyilván a család és a papok körül forognak az események. De azt is simán el tudom képzelni, hogy Marcus atya néhány flashback ördögűzéssel is jelentkezik.

Érdekes kérdés lehet az is, hogy milyen erős és érdekfeszítő mitológiát kap a széria és hogy esetleg valami világméretű démoninvázióba csöppenek a karakterek vagy egyelőre valami lokálisabb jellegű történet lesz. Nyilván nem a heti egy ördögűzés lesz a vonulat, legalábbis az többnyire csalódás keltő volna szerintem.

Persze ha valaki alapvetően nem bírja a hasonló témát, akkor kár is próbát tenni az Ördögűzővel. e a pörgős sorozat fanoknak sem feltétlen ez a legjobb ajánlatunk.

A filmet és a sorozatot pedig nem hasonlítanám össze. Azt hiszem kár is volna. Itt igazából a cím lehet a közös, de amúgy sem volna fair szembe állítani a két alkotást egymással.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE