Expedíció (2018)

Hirdetés

Expedíció (2018) – Teljes film adatlap – Jeff VanderMeer népszerű történetének filmes feldolgozása Alex Garland rendezésében. A főszerepben Natalie Portman és Jennifer Jason Leigh.

Expedíció online film adatlap

 

Magyar cím:  Expedíció
Eredeti cím: Annihilation
Műfaj: horror, thriller
Mozipremier (USA): 2018. február 23.
Mozipremier (Magyar): 
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Alex Garland
Forgatókönyvírók: Alex Garland, Jeff VanderMeer
Filmstúdió: DNA Films, Paramount Pictures, Scott Rudin Productions
Forrásunk az imdb adatlapja.

A film története:

Lena (Natalie Portman) egy biológus nő, aki most egy meglehetősen veszélyes küldetésre indul. Néhány társával a zónába kell utazniuk. A X Térség egy igazán veszélyes hely, Florida déli végén található és kormány korábban lezárta. A területen minden élőlény mutációnak indult és a kormány nem is igazán tudja, hogy mi folyik a térségben. Természetesen nem Lenáé az első expedíció, amelyet a helyszínre küldenek. Ám a korábbi kutatócsapatok egyike sem tért még vissza!

Szereplők:

Natalie Portman, Benedict Wong, Sonoya Mizuno, David Gyasi, Oscar Isaac, John Schwab, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tuva Novotny, Tessa Thompson, Sammy Hayman, Josh Danford, Kristen McGarrity

Előzetesek, videók:

Érdekességek:

Meglehetősen érdekesen alakult az Expedíció sorsa. Magára a filmre gondolunk. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a Paramount Pictures több országban is moziba küldi az alkotás. Úgy tűnt, hogy Magyarországon is lesz majd filmszínházi premier, ráadásul a hazai forgalmazója is megvolt a produkciónak. Ennek ellenére a Paramount huszáros vágással gondolt egyet és úgy döntöttek, hogy csak az USA-ban és Kínában lesz mozis premier. Egyébként pedig a vetítési jogokat eladták a Netflixnek.

A film alapvetően Jeff VanderMeer könyvét, a Déli-Végek első kötetét dolgozza fel. Egyébként egy trilógiáról van szó. A Nebula-díjas szerző történetéből Alex Garland készített forgatókönyvet és a rendezést is magára vállalta. A VanderMeer-féle trilógia további kötetei egyébként a Kontroll és a Fantomfény.

Alex Garland több remek színésszel dolgozhatott együtt. Oscar Isaac ráadásul nem is először munkálkodik Garlanddal. A páros a rendező debütáló alkotásán, az Ex Machinán is közösen dolgozott. Isaac egyébként közel dolgozhatott ahhoz a stúdióhoz, ahol a Csillagok háborúja: Az utolsó jedi munkálatai zajlottak.

Érte kritika Garland forgatókönyvét. A regényben ugyanis Natalie Portman és Jennifer Jason Leigh karakterei ázsiai és amerikai indián. Garland viszont azzal védekezett, hogy az első könyvben nem tesznek említést arról, hogy a főszereplők milyen etnikai hovatartozásúak. A forgatókönyv készítése során csak az első regényt vette alapul. Mint kiderült nem is olvasta a másik két kötetet, mert nem szerette volna ezzel befolyásolni a saját munkáját.

A film női főszerepét Natalie Portman kapta meg. Természetesen nem ő volt az egyetlen pályázó. Julianne Moore és Tilda Swinton nevét is emlegették az Expedíció kapcsán.

A film forgatásai még 2016 tavaszán kezdődtek meg. A stáb Londonban forgatott.

VanderMeer történetét több film és könyv ihlette. Ilyen például a Tarkovszkij-féle Sztalker is.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE