Fekete halál – Kritika

Hirdetés

Sean Bean és Eddie Redmayne főszereplésével készült el a Fekete halál című film. Az alkotás talán nem is 100%-ban horror. Inkább egy sötét tónusú kalandfilm, amire azért a szeretett zsánerünk jegyeit is rá lehet húzni.

Az 1300-as években járunk, Angliában a pestis tombol, ami egyáltalán nem tréfa dolog. Randa történet ami talán rosszabb, mint egy háború. A szerzetesek és ezáltal a nép egy része úgy gondolja, ez bizony Isten büntetése, a sok gyilkosság, paráználkodás, és suttyóság miatt.

Történetünk főhőse, az amúgy szerintem rendkívül idegesítő, Osmund szerzetes (Eddie Redmayne) épp egy elzárt kis karanténban tengődik, pestisesség alapos gyanúja miatt. Ám egyszer csak azt mondja: “Nem vagyok beteg, engedjetek ki!”. Kiengedik. Majd rohan szerelméhez (Kimberley Nixon), hogy jól elküldje valami biztonságos helyre, ahol a pestis “gyilkos karmai” nem tudnak beléje marni. A lányt nem kell sokáig győzködni, nem hülye ő, megy is rögvest.

Osmund pedig nem sokkal később elindul utána, zsoldosokkal kiegészülve, akik keresik a falvat, ahol a pestis nem tombol. Az ok állítólag egyszerű, egy szörnyűséges boszorkány mágiája védi a lakókat. Meg ugye nem elhanyagolhat módon azok az emberáldozatok, amiket a védettség jegyében bemutatnak.

Valahogy így néz ki az alaptörténet. A mocsári faluba történő utazás során persze hőseink farkasszemet kell nézzenek a pestissel, a zsiványokkal és mással azt hiszem nem is, de hát elég ez.

Nagyon korrekt lenne ez a sztori. Sőt a helyszínek és a komor színvilág is ezzel a jelzővel illethető. Ám valamiért mégsem működik, de talán csak az van, hogy kicsit horrorisztikusabb dologra számítottam. Az igazi izgalmak helyett pedig egy picit lassabb filmet kaptam.

Pedig van egy Sean Bean-ünk, néhány azért izgalmasabb jelenet. A feszültség is átjárja a filmet és még jól hangzó párbeszédek is akadnak.

Sean Bean karaktere egyébként szerintem annyira jól működik, mint amennyire nem működik jól Eddie Redmayne. Valamiért végtelenül unszimpatikus volt ebben a filmben.

Viszont, hogy Sean Bean és a képi világ mellett említsek még jó pontot. Nos ott van a film időbeli elhelyezése. Ugye rengeteg horrorral találkozunk, ahol jön a vírus, amit a gonosz emberek, az őrült tudósok fejlesztettek ki, vagy földönkívüli gazfickók hurcolnak be. Ellenben a Fekete halál készítői visszaugrottak az időben és egy valóban létező “vírust” a pestist hozták képbe és e köré fonták az egész sztorit. Ötletes.

A rendezést egyébként Christopher Smith követte el, akinek a neve mellé odaírhatjuk a történet szerint kis hazánkban zajló Csapatleépítést, illetve a metrós Borzongást, amiket egyébként forgatókönyvíróként is Smith jegyez.

A Fekete halál forgatókönyve viszont Dario Poloni nevéhez köthető, aki Wilderness című filmért is felelt.

Összességében nem rossz film a Fekete halál. Komor hangulat, érdekes képi világ és a fentebb leírt dolgok. Azonban valamiért az most mégsem működött 100%-ban.

5/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE