Friend Request – Kritika

Hirdetés

2014-ben mutatták be az Unfriended című úgynevezett Skype-horrort, ami a népszerű program felületén keresztül vezette le sablonokban fürdő, félelmetesnek egyáltalán nem nevezhető cselekményét. Idén pedig megkaptuk a hasonló alapokra épülő Friend Request-et, amely a jelenleg legnépszerűbb közösségi oldalt helyezte a középpontba. A különbség a két alkotás között az, hogy az utóbbi a hagyományos filmnyelvet használta és véleményem szerint sokkal jobban is sikerült, mint elődje.

A történet főszereplője egy népszerű egyetemista lány, aki próbál összebarátkozni egy kívülálló hallgatóval. De hamarosan rájön, hogy különc hallgatótársa nem véletlenül lett kitaszítva a közösségből, így ő is megszakítja vele a kapcsolatát. A fura lány azonban öngyilkos lesz és a túlvilágról kezdi zaklatni hősnőnket és annak baráti körét.

Meg kell hagyni, a sztori itt sem valami eredeti, azonban egész ügyesen lett kibontva és hiába nincs erőltetve a kézi/web-kamerás stílus, mégis tartalmaz kifejezetten egyedi megoldásokat. Például az elvont lány Facebook adatlapja igencsak nyugtalanító animációkat tartalmaz. De vizuálisan azok a képsorok is igencsak jók, ahol bemutatják azt, ahogy a főszereplő elveszíti közösségi oldalon szerzett barátait.

Friend Request - Kritika

Mindehhez pedig társul még a remek zenei aláfestés is, ami igencsak fülbemászóra sikeredett.
Az ijesztgetések viszont a már bejáratott sablonokra épülnek, így akik már hozzászoktak a jump-scare jelenetekhez, nem igazán lepődhetnek meg. Bár, még így se mondanám őket rossznak, köszönhetően a már említett igényes látványnak, mely azért elég sok pluszt hozzáad az összképhez.

Friend Request - KritikaDe a bot egyszerű sztori is ügyesen lett prezentálva, üresjáratok egyedül a bevezetésnél érhetőek tetten. Sőt, sikerül néhány mai problémára is rátapintania, melyek a különböző közösségi oldalakhoz köthetőek. Például az, mennyit jelent a mai fiatalság számára, hogy népszerűek legyenek bizonyos virtuális felületeken.

Azonban a kötelező körök lefutása után felgyorsul a tempó, így unatkozni nem igazán lehet a játékidő során. A színészek is hozzák a kötelezőt, sőt, a Fear the Walking Dead-ből ismerős Alycia Debnam-Carey kifejezetten erős alakítást nyújt az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő főhősnő szerepében.

A film misztikus vonala is kellőképpen működőképes, annak ellenére, hogy azért elég kiszámítható. Egyedül az utolsó pár perc kuszálja kissé össze a dolgokat, de a finálé azért egy egész kellemes csavart rejteget.

Összegezve a dolgokat, a Friend Request nem találja fel a spanyolviaszt, de legalább szórakoztatóan tudja tálalni a történetét, miközben látványilag is egész kreatív. Akik szeretik a misztikus horrorokat, mindenképp tegyenek egy próbát vele.

Értékelés: 7/10

Rendező: Simon Verhoeven
Forgatókönyvíró: Simon Verhoeven, Philip Koch, Matthew Ballen
Szereplők:  Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo

Megosztom:Share on Facebook22Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE