Fűrész: Újra játékban – Kritika

Hirdetés

“Van ez a játék…”

A Fűrész-széria első része 2004-ben mutatkozz be és hatalmas sikert aratott. Azóta James Wan már rutinos horrorrendezővé vált (a folytatásokat nem ő dirigálta) , a sorozat pedig 2010-ig  kitermelt 6 darab folytatást. Meg kell hagyni, az összkép elég ingadozó minőséget képvisel, hiszen az első három részen kívül a többi már nem sikerült különösebben erősre, de én még ezekben is találtam bőven annyi pozitívumot, hogy szórakozni tudjak rajtuk.

Most 2017-t írunk és 7 év pihenő után begurult a folytatás, mely az előzetes alapján egész ígéretesnek tűnt. Az pedig már csak hab azon a bizonyos tortán, hogy a rendezői székben a Spierig testvérek foglaltak helyet, akik már bizonyították a tehetségüket a kellően érdekes alapötlettel rendelkező Daybreakers-el és a kiválóra sikeredett Időhurokkal.

És hogy egy kicsit előre ugorjak, az Újra játékban se lett rossz, hiába hordta le több kritikus is.

Fűrész: Újra játékban - Kritika

A történet 10 évvel John Kramer (a Kirakós gyilkos) halála után veszi fel a fonalat. A rendőrség megsebesít egy férfit, aki szerint egy új halálos játék veszi kezdetét, mely mögött a már legendássá vált gyilkos áll. A nyomozók eleinte még szkeptikusok, de miután egyre több hulla kerül elő és a nyomok is Kramer-re mutatnak, megváltozik a helyzet. Vajon a legendás csapdakészítő mégis életben van még? Vagy valaki más folytatja a munkásságát?

Meg kell hagyni, a sztori nem valami eredeti, a már jól bejáratott alapokra épül. Azaz elkezdődik a nyomozás a gyilkos után, ezzel párhuzamosan pedig zajlik a játék, melynek résztvevői szép fokozatosan jönnek rá, mivel érdemelték ki azt, hogy halálos csapdák áldozataivá váljanak.

Így akik azt várták, hogy a forgatókönyvírók majd most teljesen más irányból fogják megközelíteni a történetet, csalódhatnak. Azonban akik szerették az eddigi epizódok struktúráját, nem csalódhatnak nagyot. Aztán itt van a fordulat is, mely nem reformálja meg a műfajt és az első részt sem taszítja le a trónról, de még így is elég ütősre sikerült. És az az út is kellően izgalmas, mely során elérünk odáig.

Fűrész: Újra játékban - Kritika

A cselekmény már az első jelenettől kezdve pörög és szinte időt se hagy arra, hogy a néző kifújja magát. Ha épp nem a brutális mészárlások zajlanak, akkor a nyomozás során derülnek ki újabb és újabb információk, így unatkozni nem igazán lehet a játékidő alatt.

A Fűrész-folytatásokban már nagy szerepet játszottak a kreatív csapdák és a vérbő halálnemek. Ilyen téren se teljesít rosszul az Újra játékban. Ugyan nem olyan elborult módokon távoznak az áldozatok a túlvilágra, mint a legutóbbi epizódokban és a hangulat is közönség barátabb. Ám még így is működnek a gyomorforgató képsorok.

Zenei fronton nagy változás nem történt, ismét Charlie Clouser komponálta a zenét, aki szinte semmi újítással nem rukkolt elő. Szinte egy az egyben ugyanazok a dallamok csendülnek fel, mint az előzményekben, ez azonban még itt is működik. A főtéma egyszerűen olyan erős még mindig, hogy kár is lenne megbolygatni.

De akkor következzenek a negatívumok. A színészi játék sajnos meglehetősen gyenge, de a karakterek se valami erősek.  A szereplők egész egyszerűen csak ripacsok, de a figurák is meglehetősen két dimenziósra sikeredtek, így nem is csoda, hogy az alakítások gyenge minőséget képviselnek.

Fűrész: Újra játékban - Kritika

Ami még zavaró lehet, az a logikai bakik sűrű előfordulása. Igaz, amíg tart a film, könnyen el lehet siklani felettük, de aztán ha a befejezés után kissé alaposabban átgondoljuk az eseményeket, már találkozhatunk néhány zavaró dologgal.

Összegezve a dolgokat, az Újra játékban egy kifejezetten szórakoztató, kellően véres és izgalmas Fűrész-folytatás lett, ami végül egy kellemes fordulatot is tartalmaz. Nem ez lesz az idei év csúcsa horror tekintetben, de számomra nem okozott csalódást. Szerintem azoknak sem fog, akik alapból kedvelik a szériát.

Játékidő: 91 perc
Rendező: Michael Spierig, Peter Spierig
Forgatókönyvíró: Pete Goldfinger, Josh Stolberg
Szereplők: Tobin Bell, Matt Passmore, Laura Vandervoort

Értékelés: 7/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE