Hét nővér – Kritika

Hirdetés

A Náci zombik rendezőjétől, Noomi Rapace és Glenn Close főszereplésével készült el a Netflix egyik új dobása, amely a magyar mozikba is utat talált.

Első ránézésre talán érdekes vállalásnak tűnhet a magyar forgalmazó részéről, hogy egy olyan filmet küld a mozikba, amely a Netflix előfizetők részére akár már elérhetőnek is számít. Még ha mondjuk nem is magyar nyelven juthatnak hozzá Tommy Wirkola újdonságához.

A film adatlapját itt találod.

Ez a része tehát nevezhető érdekes lépésnek, ugyanakkor a Hét nővér nem egy rossz alkotás, a Netflix-féle filmáradat jobbik darabjai közül való, amely akár a moziban is izgalmas szórakozást nyújthat.

A történet egy elképzelt és talán szörnyűnek nevezhető világképet vetít a néző elé. Az emberiség túlszaporodott, nincs ezen mit szépíteni. Az országok kormányai pedig óvintézkedés gyanánt bevezetik az „egy gyermek” szabályt. A dolog pont olyan egyszerű, ahogy hangzik. Minden család egyetlen gyermeket vállalhat is pont. Ezt persze meglehetősen komoly módszerekkel ellenőrzik, a „felesleget” pedig hibernálják, hogy majd egy szebb és jobb világban folytathassák az életüket. Egy ilyen világban próbál meg érvényesülni Noomi Rapace és az általa alakított hetes ikrek. A lányok megszólalásig hasonlítanak egymásra és nagyapjuknak köszönhetően felosztották egymás között a napokat. Minden nap csak az egyikőjük mehet ki az utcára és pontosan tudnia kell, hogy mit csináltak korábban a többiek. A precíz tervbe azonban hiba csúszik.

Hét nővér – Kritika

Tommy Wirkola korábban valljuk be, hogy nem rendezett ehhez hasonló filmet. Legalábbis olyat nem, amely egy mélyebb mondanivalót is igyekezett a magáénak tudni. Na, mondjuk a forgatókönyvet a Hét nővér esetében nem Wirkola jegyzi. A talán kevésbé ismerős Max Botkin és Kerry Williamson álltak elő az egyébként egészen üdítő ötlettel.

A Hét nővér egyetlen problémája azonban az, hogy nem igazán tudja mi is akar lenni. Egyrészt felfogható családi drámaként vagy éppen egy sötét tónusú thrillernek is, emellett azonban az akciójelenetek is dominálnak, Wirkola talán ezen a téren mozoghatott a legotthonosabban.

Az elegy viszont közel sem tökéletes. Az akciójelenetek tény, hogy látványosak, a fizika törvényszerűségeinek hiánya viszont olykor szemet szúrhat. A film dicséretére szólhat az is, hogy ezen jelenetek nem finomkodnak. Habár a fizikára magasról tesznek, mégis kellően brutálisak és erőszakosak.

Kilóg viszont a lóláb a karakterek és a főhősök motivációit illetően is. Nem találják ezeket a részeket kellően és olykor érdekesnek ígérkező mellékszálakat is veszni hagy a film. Kissé kapkodó hatást kelt ezáltal, mintha a sodró lendület oltárán veszett volna oda az amúgy érdekes történet.

Hét nővér – Kritika

Olykor persze az lehet az ember érzése, hogy a Hét nővér megpróbál társadalomkritika is lenni. Ebben a formában viszont annak mégis édeskevés.

A forgatókönyv egy kis csavart is tartogat a számunkra, amely mondjuk egy kis filmes és thrilleres rutinnal egészen kitalálható. Kicsit olyan, mintha a készítők nagyot akartak volna markolni, de az eredmény az, hogy bizony bőven van, ami kicsúszik a kezeik közül.

Hét nővér – Kritika

A szereposztásnál Noomi Rapace nevét nyilván érdemes megemlíteni, hiszen hét karaktert kelt életre, mindezt pedig egészen kiválóan teszi. Nála egyáltalán nem lóg ki a lóláb. Kapunk még egy kisebb adag Willem Dafoe-t is, aki talán kicsivel több játékidőt is kaphatott volna. A főgonoszunk pedig Glenn Close, aki talán nem élete alakítását nyújtja. Kicsit kétdimenziós és látszik, hogy kisujjból hozza a szerepet, ám mintha ez alkalommal nem sokat tenne hozzá. Ez nem is feltétlen az ő hibája, inkább a felszínesen megírt karakter és a zilált forgatókönyv számlájára lehet írni az egészet.

A Hét nővér akciófilmnek nevezhető korrektnek. A fizika könyveket persze nem kell közben lapozgatni és felidézni sem. Mégis pörgős és szerethető ezen a téren. Nem tudom, hogy ennél több volt-e a készítők szándéka, hiszen a történet alapfelütése bőven tartogat magában szuflát. A készítők viszont nem játszották ki tökéletesen a náluk lévő kártyákat.

Egynek viszont mégis jó és úgy hiszem az sem túlzó, ha azt állítom kár volna kihagyni ezt a filmet.

6/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE