Ilyenek ma a horrorfilmek gyereksztárjai!

Hirdetés

Gyerekszínészek, akik egykoron horrorfilmes szerepeikkel hívták fel magukra a figyelmet és hozták ránk a frászt! Nézzük, hogy hol tartanak ma és mennyit változtak az eltelt években vagy évtizedekben.

Linda Blair – Ördögűző (1973)

A sort indítsuk Linda Blairrel, aki 1973-ban tűnt fel William Peter Blatty regényének feldolgozásában. Az ördögűző a mai napig az egyik legjobb horrorfilmnek számít, ebben pedig talán Linda Blairnek is szerepe van. Az akkor 14 éves lányt 600 másik fiatal színész közül választották ki a szerepre. Regan megformálásáért Oscar-díjra jelölték, amit ugyan nem nyert meg, de Golden Globe díjat ért a kiváló alakítása. Ezt a sikert megelőzően gyerekmodell volt. Reklámokban és magazinokban szerepelt. Nem meglepő módon Az ördögűző sikere után több filmes szereppel is megtalálták. A 2000-es évek óta mondjuk meglehetősen keveset láthattuk őt a tévében vagy a vásznon. Szerepelt a Szörnycsinálókban és az Odaát egyik részében is. Nem régiben azonban egy főszerepet is kapott. Yesser Laham rendezésében, a Landfill-ben alakíthatja majd Karen Atwood nyomozót. A színészkedés mellett vagy még inkább helyett aktivistaként tevékenykedik, az állatok jogait igyekszik képviselni és előtérbe helyezni.

Harvey Stephens – Ómen (1976)

Gondolom Damien, az Ómen című film gonosza az a fajta, aki előkerül a rémálmaidban. Harvey Stephens alig 6 évesen alakított elég hátborzongató módon. Jó alakítás ide vagy oda, a későbbiekben Stephens nem sok filmben tűnt fel. 2002-ben megházasodott, azóta egy gyermeke is van, akkoriban a londoni tőzsdén dolgozott. Harvey januárban bekerült a hírekbe, igaz lehet inkább megúszta volna ezt. Január 13-án, el se hiszed, de ez akkor pont péntekre esett, elütött két biciklist.

Sissy Spacek – Carrie (1976)

Sissy Spacek, ha óvatosan is, de kilóg a sorból, hiszen 17 éves volt, amikor megkapta a Carrie címszerepét. Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy előtte is voltak filmes szerepei. Az egyik első még 1972-ben, a Színhúsban, ahol Lee Marvin és Gene Hackman oldalán játszhatott. A Carrie főszerepéért Oscar-díjra jelölték. Igaz ekkor még nem járt szerencsével. Később azonban A szénbányász lánya című filmben nyújtott alakítása már aranyszobrocskát ért. A ’80-as években még három Oscar-jelölést kapott A folyó, a Bűnös szívek és az Eltűntnek nyilvánítva című filmekért. A sornak azonban még itt sem volt vége, 2001-ben A hálószobában mutatott játéka is jelölést ért. Sissy Spacek a mai napig a szakmában dolgozik. Ő alakítja Sally Rayburn karakterét a Bloodline című sorozatban, de úgy tűnik Stephen King birodalmába is visszatér, a Castle Rock-ban találkozhatunk majd vele.

Jodie Foster – A kislány, aki az utcánkban lakik (1976)

Jodie Foster filmes karrierje már hét évesen elkezdődött. 1969-ben a Julia és a The Doris Day Show című sorozatokban láthatta először a közönség. 1976-ra pedig mondhatni komoly rutint szerzett a szakmában. Nem is csoda, hogy megkapta A kislány, aki az utcánkba lakik című film főszerepet. A színésznő pedig a mai napig megmaradt a filmezésnél. Igaz a vásznon legutóbb az Elsyium – Zárt világ című filmben láthattuk, viszont a kamera túloldalán is előszeretettel dolgozik. Ő vezényelte például a Pénzes cápa forgatásait, de érdekesség lehet, hogy ezen a téren 1985-ben egy Stephen King antológia egyik felvonását vezényelte, majd a Tales from the Darkside című, szintén horror beütésű sorozat egyik epizódját rendezte.

Danny Lloyd – Ragyogás (1980)

Ki ne emlékezne a Stanley Kurbick-féle Ragyogás fiatal főhősére, a kis Danny-re. Nem volt könnyű dolga a kisrácnak. A fiatal színész hat éves volt ekkor, azóta pedig lassan eltelt 40 év, ő azonban búcsút intett a színészetnek. A Ragyogás után még egy tévéfilmben kapott szerepet, de kiderült, hogy a fiatal srácot nem vonzza ez a szakma. Llyod biológia szakos tanárként dolgozik.

Lisa és Louise Burns – Ragyogás (1980)

A Ragyogás című filmet lesve talán nem csak Danny juthat eszünkbe, még akkor sem, ha a fiatal Torrance legény volt a főhős. Bizony ott voltak a Grady-ikrek is, akik százszorta hátborzongatóbbak voltak. A lányokat Lisa és Louise Burns keltették életre. Filmes karrierjüket tekintve ők sem mentek messzebb, mint Danny Lloyd. Mindketten teljesen más szakmát választottak és nem is láthattuk őket más filmben a Ragyogást követően. Lisa ügyvédként dolgozik, Louise pedig tudós lett.

John Franklin – A kukorica gyermekei (1984)

John Paul Salapatek néven született még 1959-ben az a fiú, aki az 1984-es A kukorica gyermekeiben a cseppet sem lágyszívű, sőt kifejezetten hátborzongató Isaac-et alakította. Ez volt Franklin első szerepe és nem is az utolsó. Később ugyanis láthattuk az Addams family-ben is. Sőt jelenleg készül egy horror-komédia, a Hell’s Kitty, amelyben az alacsony termetű színésznek is szerepet szántak. Franklin egyébként alapvetően tanít, de a forgatókönyv és dalírással is szívesen foglalkozik szabadidején.

Drew Barrymore – Tűzgyújtó (1984)

Vélhetően Drew Barrymore nevén nem lepődsz meg. Ő is gyereksztárként kezdte, ráadásul nem is a Tűzgyújtó volt az első fontosabb szerepe, hanem az E.T. A földönkívüli. A filmezés pedig mind a mai napig része az életének. Nem régiben a Santa Clarita Diet című sorozatban láthattuk őt, ami szintén érdekes lehet a horror kedvelőinek.2010-ben a Két nő – egy ház című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat is kapott. Nem csak színészkedik, hanem producerként is dolgozott már több alkotáson és a rendezéssel is próbálkozott, ezen a téren a 2009-es Hajrá Bliss! című sportfilmet említhetjük, amelyben szerepe is volt Drew Barrymore-nak.

Danielle Harris – Halloween 4 (1988), Halloween 5. (1989)

Danielle Harris karrierje a One Life to Live című sorozattal indult. Mi viszont inkább a Halloween 4. és 5. részéből, Jamie Lloyd-ként emlékezhetünk rá. Kicsivel volt több, mint 10 éves, amikor ezeken a horrorfilmeken dolgozhatott. Érdekesség, hogy a 11. és a 12. születésnapját is a film forgatásán ünnepelhette a stábbal. Harris a mai napig a színészetből él, igaz többségében B-kategóriás alkotásokban, javarészt horrorfilmekben találkozhatunk vele. Harris fél a halaktól és nem rég, idén februárban, született meg a fia.

Miko Hughes – Kedvencek temetője (1989)

Gage Creed a horrorfilmek egyik leghátborzongatóbb gyermekkaraktere címre is pályázhatna. 3 éves volt, amikor a Kedvencek temetőjében szerepet kapott. Leginkább sorozatok epizódszerepeiben találkozhattunk vele az elmúlt időszakban. Bár úgy tudni, hogy jelenleg három filmen is dolgozik és mindháromban főszerepben bukkanhat majd fel. A William Froste ráadásul horror lesz. Amúgy Hughes nagy méhész is.

Christina Ricci – Addams Family filmek (1991, 1993)

Az Addams Family-ben, Wednesday szerepe hozta meg a sikert, az akkor 11 éves Christina Ricci számára. A fiatal színész ráadásul nem is unta meg a filmezést, számos alkotásban láthattuk és láthatjuk a mai napig. Nem régiben például szintén gonosz, egy Wednesday-nél még gonoszabb karaktert, Lizzie Borden-t kelthette életre. Jövőre pedig két filmje is érkezik. John Cusack oldalán lesz ott a Distorted című akció-thrillerben és a Faraway Eyes-ban is láthatjuk majd. Ricci szülei még az Addams Family 2. részének forgatásakor váltak el, a színésznő azóta sem beszélt apjával. Johnny Depp-el viszont remek barátságot ápol, több közös filmjük is van. Amúgy kis híján ő kapta meg Ellie Creed szerepét a Kedvencek temetőjében.

Haley Joel Osment – Hatodik érzék (1999)

A fiú, aki látta Bruce Willis-t. Haley Joel Osment parádés alakítást nyújtott 11 évesen a Hatodik érzékben, majd pár évvel később az A. I. Mesterséges értelemben is. Előbbi szerepért Oscar-díjra is jelölték, ám alulmaradt Michael Caine-nel szemben. Ennek ellenére elég komoly karriert jósoltak neki. Annak idején a fiatal Anakin Skywalker szerepére is meghallgatták. Azonban mégsem futott be akkora ívet a pályája, mint azt sokan remélték. Erről az alkohol és a drogok is tehettek. Azonban az elmúlt években ezen a problémán úgy tudni túl van és ismét gőzerővel filmezik, még ha „csak” sorozatokban és kevésbé ismert alkotásokban is tűnik fel.

Daveigh Chase – A kör (2002)

Daveigh Chase nem csak a szebbik arcát mutatta meg 2002-ben A kör című horrorban. A színésznő azóta felnőtt és még mindig ebben a szakmában dolgozik, bár nálunk meglehetősen kevés filmjét mutatták be. 2002-ben majdnem a Pánikszobában is szerepet kapott, de a fiatal Kristen Stewart megnyerőbb volt a producerek szerint. Érdekesség, hogy 2007-ben az Út a vadonban egyik szerepétől is pont Stewart ütötte el. Egy időben az énekléssel is megpróbálkozott, de végül úgy döntött inkább a színészetre áldozza az idejét.

Yuya Ozeki – Harag és Átok (2004)

4 évesen a japán A harag című horrorban hozta a frászt az emberekre Yuya Ozeki. Később ott volt a folytatásban, sőt az amerikai remake-ben is osztottak még neki lapot. Hazájában a mai napig színészkedik. Szeret zongorázni és úszni, illetve nem csak ő tud ijesztgetni, hanem van, amitől ő is fél. Meglepő módon Ozeki-nek macskafóbiája van. Miáú!

Dakota Fanning – Bújócska (2005)

A Vészhelyzet egyik epizódjával indult Dakota Fanning karrierje még 6 évesen. Javarészt sorozatok voltak ezután is terítéken, majd néhány filmes szerep és 2005-ben a Bújócska, sőt a Világok harca főszerepe. A Bújócska forgatáson Robert De Niro egy babát ajándékozott neki. A Világok harca készítésekor pedig Tom Crusei egy iPod-dal lepte meg. Ezt követően pedig nem volt megállás és a mai napig sincs. Legutóbb a Megtorlásban alakított korrektül.

Chloe Grace Moretz – A rettegés háza (2005)

Chloe Grace Moretz is a szemünk előtt cseperedett fel. Nem volt olyan túl régen, amikor A rettegés házában okozott neki és családjának kellemetlen perceket Ryan Reynolds. A rákövetkező évben pedig a Gagyi mami 2. részében alakított egy Carrie nevű karaktert. Ha ismered a filmjeit, gondolom rájöttél, hogy ezt miért említem. Éj sötét árnyak, Texas gyilkos földjén, Carrie, A védelmező és még sorolhatnánk. Jelenleg Neil Jordannel közösen forgatja a The Widow című thrillert, de ő kapta a főszerepet a Sóhajok/Suspria újra gondolt változatában is. Tehetséges lány, az biztos.

Lina Leandersson – Engedj be! (2008)

A svéd születésű Lina Leandersson 13 éves volt, amikor az Engedj be! című film a vászonra került. Egészen kiváló alakítást láthattunk tőle. Ezt követően még két svéd filmben tűnt fel, mindkettőt 2013-ban mutatták be, azóta viszont filmben nem igazán találkozhattunk vele. Érdekesség lehet, hogy az előbb említett Chloe Grace Moretz az Engedj be! amerikai újrájában alakította ugyanazt a karaktert.

Jack O’Connell – Gyilkos kilátások (2008)

Jack O’Connell 18 éves volt, amikor a Gyilkos kilátásokban a gátlástalan Brett szerepét megkapta. Remek alakítást nyújtott, szívünk szerint puszta kézzel tekertük volna ki a nyakát látva, hogy mit tesz. O’Connell pedig ezután sem tűnt el. Amerikai produkciókban is szerepet vállalt, láthattuk a 300 folytatásában, de a Tower Block című filmjét is ajánlom figyelmedbe. Aztán jött a Rendíthetetlen, a Pénzes cápa, a Himmler agyát Heydrichnek hívják vagy a szintén idei Tulipán láz. Érdemes lehet az ő filmjeire is odafigyelni. Amúgy focista akart lenni, iskolásként játszott is a Derby County korosztályos csapatánál.

Isabelle Fuhrman – Az árva (2009)

Isabelle Fuhrman 12 évesen játszotta el Az árva főszerepét. Igazából nem is volt régen, azonban időközben ő is felnőtt. A színészkedést sem hagyta abba. Láthattuk őt Az éhezők viadalában, a Masters of Sex sorozatban, de hamarosan a Down a Dark Hallban és a Hellbentben is ott lesz. Isabelle gitározik és énekel és nem mellesleg hatalmas The Beatles rajongó.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE