Jurassic World – Kritika

Hirdetés

John Hammond álma végül valóra vált, az eredeti park romjaira felépült a Jurassic World. Az új létesítmény egész jól működik, viszont a vendégek számára már szinte természetessé vált a dinók látványa. Ezért a vezetőség úgy dönt, elő kell állni valami olyannal, amihez foghatót még nem látott a világ. Így születik meg az Indominus Rex, egy mutáns őshüllő, ami annak rendje és módja szerint elszabadul. Aztán jön a futás és a sikítás.

Mit ne mondjak, a történet meglehetősen egyszerű, de azt azért meg kell hagyni, már a Spielberg által rendezett első rész se rendelkezett bonyolult forgatókönyvvel. Viszont ott akadtak emlékezetes karakterek, remek atmoszféra és forradalmi látvány. A Jurassic World azonban nem fogja magát beírni a történelembe, köszönhetően annak, hogy az előbb említett dolgok közül nem sok jelenik meg benne. De azért nem kell megijedni, a folytatásokat még így is leiskolázza.

Kezdeném a pozitívumokkal. Annak ellenére, hogy látvány terén nem mutat újat a film, az akciójelenetek hibátlanok és az őslények kivitelezése is szemkápráztató. Egyedül a fináléban estek túlzásba a készítők, az már kissé erőltetettre sikerült.

Jurassic World - Kritika

A színészek is hozzák azt a szintet, amit egy ilyen nyári popcorn-mozi megkövetel. Chris Pratt szimpatikus főhős. Bryce Dallas Howard kellemes látványosság a szemnek, és a két gyerekszínész se rossz. Viszont a karakterek elég felszínesek és sablonosak, emiatt közel sem annyira emlékezetesek, mint például Ian Malcolm vagy Alan Grant.

Fentebb ugye azt írtam, hogy nincs meg a moziban az a pazar atmoszféra, ami az első részben tetten érhető. De azért akad pár jelenet, melyek kihozhatják a nézőből a gyermeki énjét. Az én szívemet leginkább az eredeti alkotásra való utalások melengették meg, de például a raptoros-motorozós képsor láttán is széles mosoly jelent meg az arcomon. Néha még a John Williams által szerzett főtéma is felcsendül Michael Giacchino szerzeményeiben, így zeneileg se érheti panasz az alkotást.

Amit még megemlítenék, hogy a PG-13-s besorolás ellenére akad néhány véresebb képsor is a játékidőben, és az eddigi három részben talán ebben fogyasztják el a legtöbb adófizetőt a dinók. Persze, azért olyan szinten megy a durvulás, hogy a kisebb korosztály lelkivilága ne sérüljön.

A film tempójával sincs baj, végig pörögnek az események, a cselekmény egy percre nem ül le. Még a kezdeti kötelező köröket is ügyesen futtatják le a készítők, hiszen a működő park bemutatása nagyon érdekes és szórakoztató.

Jurassic World - Kritika

De térjünk rá a negatívumokra. Ugye volt már szó arról, hogy a sztori milyen egyszerű, ezzel még nem is lenne baj, viszont szinte az összes B-kategóriás horror sablont ellövi. Kezdve a szuper intelligens szörnyetegen át a dinókat fegyverként felhasználó fickóig. Ezeken kívül néha még arcpirítóan kínos életigazságokat is elejtenek a szereplők, és akkor még a kötelező szerelmi szálról nem is írtam, ami valami elképesztően súlytalanra sikeredett.

Azonban ezek a hibák csak annyira húzzák le a filmet, hogy ne érje utol az első részt. Önmagában jól működik, végig nagyon szórakoztató, pörgős és látványos. Igaz, semmi újat nem nyújt, de ezt nem is kell elvárni egy nyári popcorn-mozitól. Úgyhogy akik szerették az eddigi dinó kalandokat, ezt se hagyják ki.

Játékidő: 124 perc
Rendező: Colin Trevorrow
Forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver,Colin Trevorrow, Derek Connolly
Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins

Értékelés: 7/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE