Meghalt Tobe Hooper

Hirdetés

Meghalt Tobe Hooper, amerikai rendező, akinek legismertebb filmje az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás.

1943-ban Austin-ban született William Tobe Hooper. A ’60-as években főiskolai tanárként dolgozott, illetve már ekkor is volt egy kis köze a filmezéshez, hiszen dokumentumfilmek esetében vállalt operatőri feladatokat. 1974-ben aztán úgy döntött, hogy valami komolyabb dologba vágja a fejszéjét. Kim Henkel-lel és néhány főiskolai tanár és diák részvételével elkészítette A texasi láncfűrészes mészárlás című horrorfilmet, ami felforgatta a zsánert. A történetet az őrült kannibál gyilkos Ed Gein ihlette.

1976-ban aztán Henkel és Hooper újabb filmet készítettek. Az Eaten Alive szintén a horrorzsánerén belül mozgolódott, meglehetősen véres alkotás volt  Mel Ferrer, Carolyn Jones, Marilyn Burns és Neville Brand főszereplésével. Sőt talán kevesen tudják, de Robert Englund is szerepet kapott ebben a filmben.

Ezt követően a Film Ventures International szerződtette, az 1979-es The Dark című film elkészítésére. Azonban hiába kezdte meg a munkát, nem ő fejezte azt be. Kirúgták és John ’Bud’ Cardos kapta a rendezői széket. Szerencsére Hooper sem esett kétségbe. Paul Monash forgatókönyve alapján a Stephen King regényén alapuló A gonosz házát készíthette el. Ezt követte egy Universal-os munka, a The Funhouse, ami talán nem aratott hatalmas sikert, viszont a panaszra továbbra sem lehetett oka a fiatal direktornak. Steven Spielberg ugyanis felkérte a Poltergeist – Kopogó szellem című film elkészítésére. A végeredmény a mai napig kiváló alkotásnak számít és naná, hogy újabb szerződés következett Hooper életében.

1985-ben jött ki az Életerő, 1986-ban a gyengén sikerült A texasi láncfűrészes mészárlás, illetve a Támadók a Marsról remake-je. A láncfűrészes filmek viszont az elmúlt időszakban is több feldolgozást kaptak. Sőt elkészült a legújabb sztori, a Bőrpofa is.

Ezeket követően pedig tulajdonképpen Tobe Hooper csillaga leáldozott.

Készültek még filmek. A Borzalmak éjszakái Robert Englund főszereplésével, vagy a szintén Englundos A mángorló. Mindkét alkotás bőven felejthető és kihagyható. Hooper ezt követően tévés sorozatok rendezőjeként kapott főleg munkát.

A 2000-es években dolgozott A horror mesterei sorozaton, két részt is ő készített, de Az eltűntek háza és a Halottasház is a ő nevéhez fűződik, habár hatalmas siker már egyik film sem lett.

Utolsó rendezése a 2013-as Djinn című horrorfilm volt.

Tobe Hooper 74 évesen hunyt el.

Béke poraira.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE