Minden, amit King Kong-ról tudnod kell!

Hirdetés

A héten érkezik a magyarországi mozikba a legújabb King Kong film, amelyben egy minden eddiginél nagyobb és morcosabb óriás majom cáfolja meg az emberek hitét a táplálékláncban betöltött szerepüket illetően. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a főhőst illetően.

Most nem feltétlen a Kong: Koponya-szigetről szeretnék értekezni. A filmmel kapcsolatos érdekességeket az adatlapon összegyűjtöttük, az előzeteseket pedig vélhetően már mindenki látta, akit érdekelt – pláne az utolsót, az elég fenomenálisra sikerült.

Inkább magáról a karakterről és a 84 éves történetéről szól a szösszenet.

Merian C. Cooper volt az a fickó, aki megálmodta King Kong karakterét. Cooper gyerekként és fiatal felnőttként is rajongott a természetkönyvekért. Egy az afrikai élővilágot bemutató írást lapozgatott, amelyben a gorillákról szóló írás őszintén lenyűgözte, később pedig a komodói varánuszról is talált egy bejegyzést, ekkor pedig eldöntötte, hogy alkot egy hatalmas majmot, aki hatalmas dinoszauroszokkal is képes harcolni

A történet Nyolcadik csoda címen kupálódott, igaz azt megelőzően Cooper „A lény” elnevezésen is hivatkozott készülő történetére. A film elkészítésében is aktívan részt vett. Cooper rendezte a bábokkal készült jeleneteket és a speciális effektekért is ő felelt a filmben. A párbeszédesebb részek pedig Ernest B. Schoedsack rendezésében készülhettek el.

A filmet végül 1933-ban mutatták be, a közönséget pedig lenyűgözte a végeredmény. Sokan arra számítottak, hogy az 1934-es Oscar-gálán is esélyesként indul az alkotás, de az akadémia rácáfolt erre. A King Kong még csak jelölést sem kapott.

A siker viszont, siker volt. Nem sokkal később regény formájában is megjelent az óriásmajom története, sőt olyan népszerű történetekbe is feltűnt a karakter, mint a Disney-féle Mickey egér rajzfilmsorozat.

Sőt jöhetett a folytatás is, amit cirka 9 hónappal később, még szintén 1933-ban bemutattak. Son of Kong néven készülhetett el.

A siker viszont nem csak a tengerentúlon, hanem világszerte sem maradt észrevétlen. Az évek során több nemzet is igyekezett hasonló óriás majmos filmeket készíteni, még ha a jogi dolgok miatt ezeket a lényeket nem is King Kongnak hívták. A japánok is próbálkoztak, de a hatvanas években Indiában Tarzan és King Kong sztoriját próbálták meg egy helyi produkcióban egyesíteni.

Japánban odáig fajult a dolog, hogy a Toho Stúdió az eredeti King Kong-ra fente a fogát, ezért megegyeztek az RKO-val, hogy King Kong és a Toho szörny, Godzilla egy filmben mutatkozhasson. A stúdió belement a dologba, jól lehet az ötletgazda Cooper jó ideig nem is tudott a dologról.

A King Kong vs. Godzilla után sem állt le a monstrum népszerűsége. 1966-ban egy animációs széria indult útjára az Egyesült Államokban. Ebben a sztoriban King Kong egy családdal barátkozott össze és kerül kalandokba. A sztori főellenségét Dr. Who-nak hívták, igaz ennek a karakternek semmi köze a brit sorozathoz. Más kérdés, hogy a Dr. Who egyik epizódjában volt egy ellenfél, egy fémmonstrum, amelyet King Kong ihletett.

A japánok sem akartak pihenni. Amerikai koprodukcióban egy új önálló King Kong filmet álmodtak meg, amely végül King Kong Escapes címen készülhetett el. Ebben a filmben címszereplőnk a MechaKong ellen húzhatott kesztyűt. A Toho a forgatások során pontosan ugyanazt a jelmezt használt, mint annak idején a King Kong vs. Godzilla munkálatai során.

A tengerentúlon pedig 1967-ben készült egy érdekes animációs film. Mad Monster Party volt a címe, a hangadói között pedig Boris Karloff is ott volt. A történet ismert filmes szörnyeket vonultatott fel, többek között egy óriásmajmot is, akire „Az” néven hivatkoztak. A cél King Kong másolása volt, csak a jogi kérdésekben nem sikerült megegyezni.

1976-ot írtunk akkor, amikor az első amerikai King Kong remake elkészülhetett. A majom nagyot nőtt. Az 1933-as 18 lábas változathoz képest itt már egy 50 láb magas King Kong parádézhatott és nem is ugyanannak az ikonikus épületnek a tetejére mászott fel, mint 43 évvel korábban.

10 év múlva folytatást kapott a remake. King Kong visszatér címen. A sztori elég blődre sikerült. Kiderült ugyanis, hogy Kong nem halt meg a korábbi incidenst követően, hanem egy csapatnyi tudós mesterségesen életben tartotta és arra várnak, hogy egy nagy szív segítségével újra felélesszék. Az ehhez szükséges vérátömlesztéshez egy óriási nőstény gorillát is találnak, ám a dolgok balul sülnek el és hirtelen két óriás majom jelent veszélyt a világra.

King Kong természetesen a médiapiacot sem kerülhette el. Egy időben Coca Cola reklámban és az Energizer elem promóciójában is lehetett vele találkozni.

Az új évezred hajnalán pedig újabb animációs sorozat készült a karakter főszereplésével, a sztori 40 részt élt meg.

2005-ben aztán Peter Jackson döntött az újabb remake mellett. Andy Serkis volt az a színész, aki mo-cap ruhát ölthetett és eljátszhatta a karaktert. A siker nem maradt el és végre Oscar-jelölést, sőt díj is kijutott a produkciónak.

4 évvel ezelőtt Michael Mitnick és Craig Lucas írásában egy musical is készült. Naná, hogy King Kongot is elkészítettek, egy 5 és fél méteres robot változatot láthatott a színpadon a nézősereg.

2016-ban Kong újfent visszatért. Egy animációs széria készült a Netflix megbízásából. A Kong: King of the Apes 2050-ben játszódik és dinók is szerepelnek benne.

King Kong első 2017-es feltűnése pedig nem is feltétlen a Koponya-szigethez köthető. A karakter ugyanis a rosszak oldalán már a Lego Batman – A filmben is parádézott egy kicsit.

A nagy dobás azonban nem kétség, hogy az új King Kong film, amelyben a monstrum útnak indul, hiszen nem titok, hogy a producerek folytatással is készülnek, 2020-ban ugyanis befut a legújabb King Kong vs. Godzilla mozi.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE