Odaát 13. évad 1. rész – Kritika

Hirdetés

Drámai és meglepően depressziós, sötét tónusban fejeződött be az Odaát 12. évada, ami viszont talán pont így volt tökéletes. A folytatásban pedig ez a vonal továbbra sem nagyon enged a szorításból. Szerintem egészen különleges etap elé nézünk.

Be kell, valljam, hogy az előző szezonnal kapcsolatban komoly elmaradásaim voltak. Ezért is történhetett meg az, hogy a 13. évad kezdete előtt egyetlen nappal sikerült ledarálnom az előzőeket. Így viszont kellő időben sikerült felkészülni a folytatásra, ami ott vette fel a szálat, ahol letettük.

Lucifer ivadéka, Jack megszületett, a srácok mély depresszióba estek, hiszen mindenkit elvesztettek maguk körül. Castiel, Crowley és Rowena is halott, de pont ezt gondolják az édesanyjukról is. A várakozás pedig azt gondolom az volt, hogy a mostani nyitórészben azért hőseinket nagyrészt visszakapjuk és jön a boldogság.

Eddig jobbára így történt. A sorozat írói azonban ebből a szempontból most bevittek egy kis csavart, ugyanis semmi ilyesmiről nem volt szó. A gyász kapta a főszerepet, kicsit a kilátástalanság és mindez úgy, hogy nem dobtak be a közepébe egy újabb gonoszt, aki a világ elpusztítására tör.

Jack ugyanis ilyen szempontból egyelőre még érdekes. Lucifer gyermeke, ezért Dean szerint meg kell találni a módját, hogy miként lehet elpusztítani – az angyalpenge a szívbe, mit sem ér ellene, ezt láthattuk. Sam azonban úgy véli, hogy Castielnek lehet igaza és a gonosz gyermeke nem biztos, hogy gonosz. Egyelőre inkább utóbbi elmélet látszik helytállónak, de nyilván badarság volna elhamarkodott döntést hozni.

A sötét vonalvezetést azt gondolom, azért nem ível majd át az évadon. Egyrészt beígérték nekünk a Scooby-Doo epizódot, más részt egyébként sem sajátja ez a szériának. Vannak bukkanók, inkább évad közben és a finálénál csúcsosodnak ezek ki, ám most kicsit talán változtattak a recepten.

A Jack-et alakító Alexander Cavert játékával eddig azt gondolom, elégedettek lehetünk. A karaktere pedig éppen elég izgalmas és tényleg adhat egyfajta új ízt a szériának. Ez alkalommal ugyanis egyelőre tényleg nem egy évadon átívelő főgonosznak tűnik ő. Inkább egy fiúnak, akiről még nem lehet tudni, hogy mivé formálódik. Érdekes témája lehet ez az Odaát 13. évadának.

Ami az elhalálozott szereplőket illeti.

Mary él, ezt látjuk, sőt Lucifer is ott van, nem végzett vele. Tervei vannak. Nyilván szeretne visszajutni a saját dimenziójába, ebben pedig a Winchester anyuka is a segítségére lehet.

Crowley viszont más kérdés. Egyrészt más testben visszatérhet, ha mégse, akkor nagyvesztesége lenne ez a szériának. Igaz szerintem más testben is. Mark Sheppard ugyanis évadok óta végzett kiváló munkát. Rowene pedig még nála is halottabbnak tűnt, így vele sem biztos, hogy számolni kell.

Castiel pedig az előzetes promóanyagok alapján is visszatérő kell, hogy legyen. Őszintén szólva azt vártam, hogy Jack-nek lesz akkora ereje, hogy visszahozza őt az életbe. Azonban az angyal vadásztemetést kapott, így még kérdés, hogy miként találkozhatunk vele. Azért bízom benne, hogy most nem Isten hozza őt vissza, hanem valami más megoldást találnak.

Az Odaát 13. évad 1. rész tehát egész érdekesen indult. Az előző szezon zárása az elmúlt időszak egyik legerősebb befejezése volt. A nyitány pedig szerintem szintén nevezhető hasonlónak.

Megosztom:Share on Facebook10Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE