Ördögűző 1. évad – Kritika

Hirdetés

1973-ban napvilágot látott a horror műfaj egyik alapköve, amit a mai napig az egyik legrémisztőbb horrorfilmként emlegetnek, az Ördögűző. Egy igazán nyomasztó, rendkívüli légkörrel rendelkező alkotás ez, ami a kor embereire sikerrel hozta a frászt.

Találkozhattunk már a mozivásznon előtte is démonokkal és szellemekkel, de William Friedkin valami olyat hozott tető alá William Peter Blatty regényéből, ami a nézők legbelső félelmeit formálta meg. Napjainkban igyekeznek kizsigerelni a zsáner ezen részét, lassan minden filmben démonok jönnek-mennek, és próbálják ijesztgetni a nagyérdeműt. Inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Ezért is fogadtam kétkedve a hírt, hogy a nagy kedvencet, az Ördögűzőt is továbbgondolják sorozat formájában. Az igazat megvallva leginkább aggódtam érte. Féltem, hogy lerombolnak egy újabb bálványt. De nem tették.

A sorozat nagyjából hasonlóan kezdi a dolgokat, akár a film, és akkor még féltem is, hogy csak egy sima újragondolása ez egy remekműnek, de ahogy haladt előre a cselekmény szép lassan kibontakozott, hogy ez bizony egy folytatás. Ráadásul ügyesen összekapcsolták a szálakat, amire bevallom én nem is számítottam. Ehhez pedig egy rendkívül jó és szerethető szereplőgárdát sikerült celebrálni és egy egész jó kis történetet.

A sztori egyik központi figurája Tomas atya, egy kisebb Chicago-i gyülekezet szépreményű pásztora. Míg a miséken igazán nagy sikerrel bír, és egyre bővíti a nyáját, addig a magánéletben korántsem ilyen sikeres és kiegyensúlyozott. Szerelmes egy férjes asszonyba, és a hite is gyakorlatilag elhagyta.

Mikor Angela Rance felkeresi, hogy otthonába beköltözött a gonosz és megszállta a lányát, konkrétan a szemébe mondja, hogy ilyen entitások nincsenek és, hogy csak az egyház találta ki mindezt. Minden szkepticizmusa ellenére ellátogat a családi házba, ahol végül furcsa dolgokat tapasztal. Ehhez pedig még hozzáadódik az álmaiban megjelenő, titokzatos pap, aki épp ördögűzést végez egy ágyhoz kötözött kisfiún.

Kiderül, hogy nem csak szimpla képzelgésről van szó és Marcus atya igazi, hús-vér ördögűző pap. Ő ugyan utolsó balsikerének hála elfordult a hivatásától, de némi győzködéssel hadra fogható.

Lassan megkezdődik a harc az ősi gonosz ellen, kisebb-nagyobb csavarokkal, és szép lassan az is kiderül, hogy itt bizony sokkal nagyobb dologról van szó, mint egy kislány megszállottságáról. Egy olyan összeesküvés húzódik meg a háttérben, ami az egész keresztényegyházat veszélybe sodorja.

Mint feljebb írtam a szereplőgárda nagyon is rendben van. Igazán kedvelhető a gyakorlatlan, ám rendkívül sikeres Tomas atya bőrébe bújó Alfonso Herrera. Végigkövethetjük az ifjú pap lelki civódásait, a szeretett nő és a világi élet után való vágyakozását, amit a gonosz igyekszik is kihasználni.

Hozzá társul a tapasztalt, ám meggyötört Marcus atya, akitől az egyház elfordult és az elmúlt évek szenvedései mélyen az arcára ültek. Őt a a nálunk is jóval ismertebb Ben Daniels alakítja. Feltűnt már emellett is jó néhány sorozatban, de szerepet vállalt a Doom-ban illetve a mozikban most futó Zsivány Egyesben is.

Rendkívül jól kiegészítik egymást, és akkor még ehhez jön az aggódó anya szerepében Geena Davis, akinek ez gyakorlatilag egy jutalomjáték volt. A forgatókönyvet Jeremy Slater-nek köszönhetjük. Az ő nevéhez fűződik a Fantasztikus Négyes újrázása, a Lazarus Hatás, vagy épp a 2016-os Pet.

Mindent egybevetve az Ördögűző a kezdeti félelmeimet félredobva kellemes meglepetés lett.

Igaz, nem hozza a csontig hatoló rettegést, és sajnos nem olyan bevállalós, mint a nagytestvér, be kellet volna vállalni durvább jeleneteket. Nem azt hiányolom, hogy senki nem maszturbált feszülettel. Vagy épp nem pörgött körbe a feje zöldet hányva, csak ennél azért kicsit több bátorság kellett volna, ha borzongatni akarnak. Sajnos nem hozta a hozzá fűzött reményeket nézettségben, így nem tudni még mi lesz a sorsa, de én ezektől függetlenül is ajánlom megtekintésre. Ha pedig érkezik folytatás, akkor itt még bármi lehet.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE