Péntek 13 (1980)

Hirdetés

Sean S. Cunningham talán maga sem gondolta, hogy 1980-ban, Péntek 13 című horrorjával egy örökklasszikust álmod meg. Jason Voorhees hokimaszkos figurája az elmúlt években igazi legenda lett.

 

Magyar cím:  Péntek 13
Eredeti cím: Friday the 13th
Műfaj: horror, misztikus, thriller
Mozipremier (USA): 1980. május 9.
Mozipremier (Magyar): 
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Sean S. Cunningham
Forgatókönyvírók: Victor Miller, Sean S. Cunningham
Filmstúdió: Paramount Pictures, Warner Bros., Georgetown Productions Inc.

Péntek 13 története:

A régóta elhagyatott nyári tábor újra megnyitja kapuit. Az ötlet talán nem hangzik túl bizalomgerjesztően, hiszen annak idején szörnyű gyilkosságok történtek a táborban. Ezért is kellett bezárni. Néhány pénzéhes vállalkozó azonban úgy gondolja, hogy ami történt az a múlt. Most pedig itt az ideje, hogy a régóta parlagon hagyott intézmény újra termelje a zöldhasút. A mohó tervek azonban szörnyen sülnek el.

A tábor előkészítésére egy csapat érkezik, akik szeretnék kipucolni és rendbe tenni a helyet. Azonban nem várt szörnyűségek történnek, egy igazi rémálom kellős közepébe csöppennek a fiatalok.

Szereplők:

Betsy Palmer, Adrienne King, Jeannine Taylor, Robbi Morgan, Kevin Bacon, Harry Cosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, Peter Brouwer, Rex Everhart, Ronn Carroll, Ron Millkie, Walt Gorney, Willie Adams, Debra S. Hayes

Péntek 13 képek:

Péntek 13 előzetes:

Érdekességek:

A Péntek 13 forgatásai nem tartottak sokáig. A stáb mindösszesen 28 napon keresztül forgatott. Ehhez képest pedig a forgatókönyv megírása sem volt egy hosszadalmas munka. Az ötlet megvolt, Victor Miller pedig neki állt körmölni. Két hét alatt el is készült a munkával. Érdekesség lehet, hogy Victor Miller a nyári táborokat illetően saját tapasztalatait nem tudta beleírni a forgatókönyvbe. Ő ugyanis gyerekkorában egyetlen alkalommal sem járt nyári táborban. Mondjuk azért érdemes hozzátenni, hogy akadt jelenet, ami alapvetően nem volt benne Miller forgatókönyvében. Ilyen például az emlékezetesnek is nevezhető kígyós rész. Ezt Tom Savini találta ki.

A forgatások 28 napig tartottak ugyan, a vágás viszont 10 hetet vett igénybe.

Érdekesség lehet az is, hogy Cunningham, a rendező először a film címét találta ki. Ezt követően kezdett neki Miller és Ron Kurtz a munkának, a forgatókönyv megírásának. Miller később egy interjúban beszélt arról, hogy a Carpenter-féle Halloween sikerét szeretették volna meglovagolni. Mondhatjuk, hogy ez sikerült.

A forgatókönyv mondjuk nem mindenkinek tetszett. Betsy Palmer egy interjúban később elárulta, hogy igazából egyáltalán nem volt ínyére a szövegkönyv. Viszont mégis elvállalta a szerepet, mert az ezért kapott pénzből új autót tudott venni. Palmer alapvetően színpadi színész volt akkoriban. Ebből pedig egy mókás helyzet is adódott. Az egyik próbán tényleg megütette színész társát. Mint kiderült azért, mert a színházban így szokás.

A készítési költség mondjuk nem volt olyan őrült magas. A munkálatok olyan 550 ezer dollárból kijöttek. A film pedig végül 70 milliós bevételt termelt. Ezt nevezhetjük jó üzletnek.

A történetet Cunningham és a stúdió eredetileg nem is akarta folytatni. Egyetlen film szerepelt a tervek között. Viszont a közönség annyira imádta a sztorit, hogy végül, mint tudjuk, temérdek folytatás is készülhetett.

A film forgatási helyszínéül szolgáló nyári tábor viszont nem csak díszlet volt. Egy olyan helyen készült a Péntek 13, amely mind a mai napig nyári táborként üzemel. Más kérdés, hogy valójában szerencsére sokkal szebb története van a helynek.

A főgonosz neve először Josh lett volna. Viszont Miller kénytelen volt belátni, hogy ez a név nem igazán ijesztő. Felidézte gyerekkori emlékeit, és karakterét Jason-nek keresztelte. Annak idején Miller-t egy Jason nevű rossz fiú tartotta rettegésben, még az iskolai időkben.

Talán kevesen tudják, de a Péntek 13 regény formában is megjelent. A történetet Simon Hawke írta meg még 1987-ben.

Tom Savini, a maszkmester annak idején több alkalommal is elment a moziba a Péntek 13 vetítésére. Persze nem feltétlen a végeredmény érdekelte, hanem a nézői reakciók. Elsősorban a végén lévő jelenet hatására volt kíváncsi a nézők körében. Savini-t egyébként szinte elsőként választották ki a feladatára. Az 1978-as Holtak hajnalán működött közre, az ottani maszkmesteri munkájával pedig rögvest meggyőzte a stúdiót.

A forgatások idején a stábtagok nagy része a közeli hotelekben és szállókban vett ki szobát. Nem úgy Tom Savini és Taso N. Stavrakis. Ők a helyszínül szolgáló táborhelyen laktak.

Érdekesség lehet az is, hogy Sean S. Cunningham a fiatal Jason szerepére a kisfiát Noel-t akarta. Ráosztotta volna a karaktert, ehhez viszont Mrs. Cunningham-nek is volt egy-két szava. Nem engedte, hogy ez történjen.

Adrienne King-et több szerepre is meghallgatták. Brenda, Marcie és Annie karakterére is eséllyel pályázott. Végül azonban mégis Alice Hardy bőrébe bújhatott. Ez talán azért is érdekes, mert a színésznő először nem is akart szerepet vállalni a filmben, mivel túl erőszakosnak gondolta azt.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE