Péntek 13 (2009)

Hirdetés

Régi klasszikusokat feldolgozni jó. Legalábbis a filmes producerek sokszor pontosan ezt gondolják. A remake sorsot természetesen a ’80-as évek egyik horror sikere, a Péntek 13 sem úszhatta meg.

 

Magyar cím:  Péntek 13
Eredeti cím: Friday the 13th
Műfaj: horror
Mozipremier (USA): 2009. február 9.
Mozipremier (Magyar): 
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): 2009. szeptember 17.
Rendező: Marcus Nispel
Forgatókönyvírók: Damian Shannon, Mark Swift
Filmstúdió: New Line Cinema, Paramount Pictures, Platinum Dunes

 

Péntek 13 története:

A Crystal Lake-nél található tábor egykor igazán népszerű helyszínnek számított. Azonban az ott történt szörnyűségek után mindenki távolról elkerülte a tábort. Egy vállalkozó kedvű pár azonban úgy gondolja, hogy újra fel lehetne virágoztatni a helyet. Mit sem törődnek a helyszín korábbi történetével. Egy csapat fiatalt szerződtetnek, hogy együtt ráncba szedjék a Crystal Lake tábort. A fiatalok pedig először nem is gondolják, hogy akár ez lehet az utolsó nyaruk. A rémséges sorozatgyilkos ugyanis még mindig a tó környékén ólálkodik.

Szereplők:

Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Aaron Yoo, Derek Mears, Jonathan Sadowski, Julianna Guill, Ben Feldman, Arlen Escarpeta, Ryan Hansen, Willa Ford, Nick Mennell, America Olivo, Kyle Davis

Péntek 13 képek:

Péntek 13 előzetes:

Érdekességek:

A 2009-es remake-et is figyelembe véve, Jason Voorhees, a sorozatgyilkos összesen 167 emberrel végzett a Péntek 13 filmekben. Egyébként a mostani filmben Voorhees 13 embert öl meg. A forgatókönyvírók ezt amolyan easter egg-nek szánták a rajongók felé.

Michael Bay a film producere volt. A vetítésről azonban hamar kislisszolt. Úgy gondolta, hogy túl sok a filmben a szexjelenet.

A Péntek 13 remake-ben két karakternek (Clay és Whitney) is Miller a vezetékneve. Ez nem véletlen. A készítők így szerettek volna tisztelegni Victor Miller előtt, aki az eredeti történetet kiötölte.

A sorozat két producere, Andrew Form és Bradley Fuller felkeresték az eredeti film egyik sztárját, Adrienne King-et. A színésznőt arra kérték, hogy vállaljon egy cameo szerepet az új filmben. Néhány nappal később azonban Fuller és Form meggondolták magukat és rájöttek, hogy senkit nem szeretnének cameo szerepbe visszahozni a régebbi Péntek 13 filmekből.

Jason fején ebben a filmben már megjelenik a hírhedtté vált hokimaszk. Ez viszont az első Péntek 13 filmben nem került elő. Először az 1981-ben bemutatott második filmben lehetett vele találkozni.

A Péntek 13 remake a Paramount Pictures és a New Line Cinema közös munkájának eredményeként jött létre. A film jogait eredetileg a Paramount Pictures birtokolta. Viszont a ’90-es években ezeket a jogokat eladták a New Line Cinema-nak. Mindennek egyszerű oka volt. Az 1989-ben bemutatott Péntek 13. – VIII rész: Jason Manhattan-ben egészen pocsék bevételi adatokat produkált. A New Line Cinema így Jason és Pamela Voorhees és a Crystal Lake jogait is megvette. Ezt követően a New Line Cinema három filmet készített. A Jason pokolra jut (ez volt a kilencedik rész), a Jason X és a Freddy vs. Jason készült az ő felügyeletük alatt.

A 2009-es Péntek 13 viszont egészen jól kezdett a mozikba. Az Átok című horror addigi rekordját is megugrotta. A nyitó hétvégén 42,2 millió dolláros bevételre volt jó az USA-ban.

A főcím egyébként jó ideig nem tűnik fel a filmben. Ez csak a 25. percnél történik meg, amivel a Péntek 13 remake a leghosszabb prológussal rendelkező horrorfilm.

Ebben a változatban Derek Mears alakította Jason Voorhees karakterét. Ezzel ő a nyolcadik színész, aki a karakter bőrébe bújhatott. Korábban Steve Dash, Warrington Gillete, Richard Brooker, Ted White, C. J. Graham, Kane Hodder és Ken Kirzinger alakították a karaktert. Közülük mondjuk csak Kane Hodder az, aki egynél többször formálhatta meg a sorozatgyilkost.

Richard Burgi meglehetősen későn írt alá a szerepére. A jelenetei felvételét 12 órával megelőzően írta alá a szerződést a stúdióval.

Damien Shannon forgatókönyvíró és Marcus Nispel rendező igyekeztek egy a korábbiaktól azért kicsit eltérő Jason-t a vászonra álmodni. Derek Mears úgy fogalmazott, hogy az új Jason Voorhees kicsit talán Rambo-ra hajaz, nem csak céltalanul gyilkolászik, inkább vadászatokat rendez.

Willa Ford-nak van a filmben egy wake board-os jelenete. Korábban fogalma sem volt, hogy ezt a sportot eszik vagy isszák, így 10 napot áldozott arra, hogy megtanulja a wakeboardozást.

A forgatások New Jersey-ben zajlottak.

A tervek eleinte úgy szóltak, hogy a remake is folytatást kap. Ez azonban egyre csak húzódott, míg nem Bradley Fuller a Twitter-en jelezte, hogy a folytatásból valószínűleg nem lesz semmi.

Egy időben úgy tűnt, hogy a rendezést akár Jonathan Liebesman is megkaphatja. A stúdió azonban végül úgy döntött, hogy Marcus Nispel lehet a direktor. Érdekesség lehet, hogy mindketten rendeztek filmet a texasi láncfűrészesről. Liebesman a 2006-os A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet forgatásain dolgozott, míg Nispel a 2003-as feldolgozáson. A rendezést Samuel Bayer-nek is felajánlották, de ő visszautasította a lehetőséget. Sőt az előkészületek korai szakaszában John Moore neve is felmerült.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE