A Setét Torony – Kritika

Hirdetés

Egy fantáziátlan fantasy. Ha nagyon röviden kellene, akkor ezzel az egy mondattal is jellemezhetnénk az Idris Elba és Matthew McConaughey főszereplésével készült A Setét Torony mozifilmet. Sajnos ez nem az, amire éveket vártunk.

Őszintén szólva nem vagyok egy nagy fantasy rajongó. Viszont mégis tűkön ülve vártam, hogy a Stephen King-féle A Setét Torony filmes feldolgozása megérkezzen a mozikba. Az előzetesek nem is voltak túl rosszak, érdekes és izgalmas filmet ígértek. Pláne a háttérismeretek fényében.

A lelkesedésem viszont hamar lanyhulhatott. A Setét Torony mozifilm ugyanis inkább egyfajta alibizés és egy színtelen, szagtalan fantasy. Nem csoda, hogy lefelé görbül a szám.

A film adatlapját itt találod.

Persze pont délelőtt került ki az oldalra, hogy a Variety szerint voltak gondok az utómunkálatok során. Nos a végeredményt látva úgy néz ki, hogy ezeket nem is sikerült megoldani.

Ez a film rossz. Kár kertelni.

A történetet viszont gyorsan vegyük szemügyre. Adott egy mágikus hely, a Setét Torony, amelynek a feladat az, hogy az ismert és nem ismert világokat megvédje a démoni, gonosz erőktől. Ezzel nem is volna probléma, ám egy gonosz varázsló, a Fekete Ruhás (Matthew McConaughey) minden áron szeretné ledönteni a tornyot. Ezzel együtt pedig pusztítást hozni a világokra. Nem sokan tudják és merik vele felvenni a harcot. Azonban az egyik utolsó fegyverforgató, Roland (Idris Elba) és a fiatal Jake (Tom Taylor) megpróbálják megakadályozni gonosz tervében a Fekete Ruhást.

Nyilván nagyon zanzásítottam, de ez talán nekem megbocsátható. Nikolaj Arcel-nek viszont nem. Pedig ő is zanzásít. Sőt talán nem is Arcel-t kell ostorozni – úgy gondolom, hogy ha tényleg bukás lesz a vége, akkor a stúdió ezt fogja tenni -, hanem a forgatókönyvírókat. Persze köztük Arcel is ott volt, de rajta kívül Akiva Goldsman, Jeff Pinker és Anders Thomas Jensen vette ki a részét az írásból.

Goldsman-nél pedig meg is állhatunk egy kicsit. Tudom, hogy Oscar-díjas íróról van szó, de valljuk be, hogy köszönhetünk neki rémes forgatókönyveket és filmeket. Az 5. hullámot megnéztem és már nem is emlékszem miről szól. Szintén egy könyvfeldolgozás, ami nem jött át. A Transformers: Az utolsó lovagon is dolgozott Goldsman, jobb nem felemlegetni. De a korai darabjai között is vannak gyengén sikerült Batman filmek – hogy mondjuk a Batman és Robinnál ne is menjünk visszább az időben.

A forgatókönyv pedig rettentően lecsontozza az alapművet és baromi rosszul is teszi. Persze én sem gondoltam, hogy egy másfél órás filmben vissza lehet adni azt a rengeteg gépelt oldalt. Nem lehet. Nem is ez volt a feladat. Viszont Goldsmanéknek talán nem lesz idejük arra, hogy kibontsák nekünk a sztorit. Amit most mutatnak az bőven kevés, egy összevisszaság, amitől az embernek még a kedve is elmegy attól, hogy Setét Torony könyvet vegyen a kezébe.

A színészi játékokkal nagy kifogásolni való nincs. Elba, McConaughey és a fiatal Taylor sem rosszak. Mondjuk, ahogy haladunk előre az időbe, úgy szürkülnek bele a filmbe, ki később, ki hamarabb.

A látványvilág talán nem rossz, de mégis olyan tucat-fantasy érzésem volt. Sőt a felbukkanó démonok annyira ijesztőek, mint egy újszülött kisnyúl. Ez a gyermekded érzés pedig az egész filmet átjárja.

Ne érts félre! A Setét Torony nem nézhetetlen. Viszont nem az, amit egy rajongó várna. Valamint nem az, amitől valaki, aki most találkozik először a Setét Torony világával, várná a folytatást vagy érdeklődést mutatna a könyvek iránt. Az a fajta film, amire beülsz, megnézed, kicsit unod magad, a mozi után pedig, ha elmentek sörözni a haverokkal, akkor hazaérve nem is emlékszel, hogy mit néztél a moziban. Pedig a sört nem hordószámra ittátok és felesezés se volt.

Azt hiszem, focinyelvben erre mondják, hogy kihagyott helyzet. A Setét Torony, az univerzum, a karakterek mind-mind ziccerek. A stúdió pedig jött, rábízta Akiva Goldsman-re az előkészítést, Nikolaj Arcel-re pedig a góllövést. Viszont az előkészítés is silány, a góllövésről pedig egyáltalán nem is beszélhetünk. A végeredmény ehelyett az év egyik nagy csalódása.

Tényleg szomorú vagyok.

4/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE