Stephen King utalások A Setét Toronyban

Hirdetés

A Setét Torony ugyan a várakozások alatt teljesített, de van, amiért jó pontot érdemel. Például a különféle kikacsintások és Stephen King utalások miatt. Reméljük tudunk olyat mutatni, ami a moziban nem tűnt fel.

Habár a különféle univerzumépítgetés most számít igazán divatos dolognak, azért korábban is volt már rá példa. Elég csak Stephen King műveire gondolnunk. Az egyes regények és történetek ugyanis összefüggésben vannak egymással. Ott van például Castle Rock, amely több kalandnak is helyszíne.

George Bannerman serifet is érdemes megemlíteni, aki szintén több könyvben feltűnik, a Cujo-ban mondjuk pont utoljára.

A Setét Torony regények pedig igazából további válaszokat adnak a könyvekben felbukkanó szörnyűségekkel és rémségekkel kapcsolatban. Utalások ott is vannak bőven.

A mostani mozifilm készítőit pedig tényleg több dolog miatt is lehet csesztetni, ám az biztos, hogy ezeket az utalásokat ők is ügyesen feltüntették, esetleg elrejtették a filmben.

A Bloody-disgusting.com össze is gyűjtötte ezeket. Íme a lista:

Setét torony Stephen King utalások

A film elején tűnik fel egy ikerpár. Szegénykék elég hátborzongatóak, erősen a Ragyogásban szereplő Grady-lányokat idézik. „Gyere, játssz velünk!”, igen még a  legendás mondat is elhagyja a szájukat.

Setét torony Stephen King utalások

Jake Chambers agyturkászhoz kénytelen járni visszatérő rémálmai miatt. A pszichiáter polcán könyvek sorakoznak és egy fotó. Egy bekeretezett kép, amelyen a Ragyogásnak otthont adó Panoráma Hotel szerepel.

Setét torony Stephen King utalások

A Plymouth Fury, amellyel a film egyik jelenetében Jake cimborája játszik, biztosan megborzongatott. Már ha láttad a Christine-t, amelyben egy hasonló típusú és kinézetű autó kapta a gonosz szerepét.

Setét torony Stephen King utalások

Remek kis utalás az a pillanat is, amikor egy nőt és a kisfiát látjuk, akik egy hatalmas bernáthegyit sétáltatnak. Hello Cujo!

Setét torony Stephen King utalások

Aztán ott van az a Dutch Hill-i ház, amelyben Jake rálel a dimenzió kapura. A ház ajtaján van egy felirat, ami a nem kívánatos vendégeket igyekszik távol tartani. „Attack Dog, Keep Out!” Az Állj mellém! című történet szeméttelepén pontosan hasonló felirattal találkoznak az arra csatangoló fiatalok.

Setét torony Stephen King utalások

Amikor Jake átlép a másik világba számos furcsasággal találkozik. Például egy vidámpark romjaival. A hely egykoron a Pennywise nevet viselte. Pont, mint az AZ című történet gonosz identitása, legalábbis, amikor bohóc formát ölt.

Setét torony Stephen King utalások

Nem csak Jake, hanem Roland útjára is kerülnek, ilyen easter egg-ek. Ott van például Rita Hayworth posztere. Ezt már láthattuk egyszer, még hozzá A remény rabjaiban. Ez a poszter volt, ami eltakarta a vájatot,amelyet Andy Duffresne készített, hogy olajra tudjon lépni.

Setét torony Stephen King utalások

Nem csak a régebbi, hanem kvázi az új Stephen King történetekre is akad utalás. Ott van például a mosolygós arc, amely Mr. Mercedes „védjegye”.

Setét torony Stephen King utalások

Az egyik nagy kedvencünk, a Tortúra sem marad ki a szórásból. Szegény Paul Sheldon ugye ebben a történetben húzza a rövidebbet Annie Wilkes-szel szemben. Sheldon méltán híres író a sztoriban. A Setét toronyban pedig az egyik bestsellere, a Misery gyermeke is előkerül.

Setét torony Stephen King utalások

A film története szerint minden dimenzió kapu saját kóddal rendelkezik. Az egyik kód pedig utalás Stephen King egy másik története. 14-08. Gondolom nem is kell tovább ragoznom.

Setét torony Stephen King utalások

A Borzalmak városában szerepelt Kurt Barlow, a vámpír és asszisztense, Richard Straker. Nos A Setét Torony egyik jelenetében akad egy cégér. Barlow and Straker’s.

Setét torony Stephen King utalások

A főszereplő fiatal, Jake tulajdonképpen kiderül, hogy képes „ragyogni”. Megérzi a dolgokat és másokkal metafizikus módon is képes kommunikálni. Elég komoly kis utalás ez is.

A pont pedig most jön. Persze ha valami kimaradt ebből a felsorolásból, akkor várjuk a te észrevételed is!

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE