Széttörve – Kritika

Hirdetés

A Széttörve kapcsán már az előzetest látva is azt vártuk, hogy M. Night Shymalan megcsinálja! Visszatér és megpróbálja velünk elfeledtetni néhány baklövésnek beillő filmjét. A látogatás miatt is bizakodhatunk, a Széttörve viszont messze übereli a direktor korábbi alkotását.

Azt hiszem a nagy filmrajongók számára nem igazán kell sokat ecsetelni, hogy ki is az az M. Night Shymalan. Egy rendező, aki pályája elején mondhatni igazi gyöngyszemeket szállított. Lenyűgöző történeteket, remek filmeket. Aztán azonban jött a lejtő. Néhányan már A falu című művét is nehezen tudták bárhová tenni, Az esemény és az utána lévő balfogások pedig romba döntötték a Hitchcock-inak tűnő illúziót.

2010-ben viszont befutott az Ördög. A direktor itt nem rendezett, inkább a forgatókönyvet szállította és micsoda izgalmas film lett a végeredmény. Az elmúlt évben pedig A látogatás robbant be a mozikba. Shyamalan ekkor már a horrorguru Jason Blum cégével karöltve dolgozott. A végeredmény pedig egy szórakoztató és borzalmas alkotás lett, ami a visszatérés fényét csillantotta meg.

Nem régiben pedig érkezett a Széttörve előzetes, amiben James McAvoy részéről ígérkezett egy parádés alakítás és egy újabb Shyamalan mű, ami az újra építkezés egyik kis téglájának tűnt. Nos talán még ennél is többről van szó.

A történet főhőse McAvoy karaktere, egy Barry nevű faszi, aki igazi klinikai eset. 23 különböző személyisége van. Az ugye még gombócból is enyhén sok lenne. Ezek között tényleg a legkülönfélébbek is megtalálhatóak. Nők, férfiak, gyerek, minden, mint a mesében. Ők huszonhárman pedig azért vannak, hogy várják a huszonnegyedik figurát!

Barry ezért szertartást is tervez, így elrabol három lányt, akiket aztán egy szobába tart fogva.

A lányok közül ketten igyekeznek mielőbb kereket oldani és minden követ megmozgatni ennek érdekében. Míg Casey inkább nem így tesz, egy múltbéli események köszönhetően is inkább megpróbál más módon életben maradni. Őt egyébként Anya Taylor-Joy alakítja, kiválóan.

A történetet nem is boncolgatnám tovább, hiszen könnyen lehet, hogy a filmélmény csorbulását eredményezné. Azt pedig kár volna, hiszen remek befejezést kapunk. Azt a fajtát, amitől elégedetten csettinthetünk és húzhatjuk a szánkat egészen a fülünkig: Shyamalan visszatért!

A helyzet az, hogy a Széttörve talán egy banánhéjon lépegető artista. Többször és több mindenen is megcsúszhatna, de nem teszi. Egyrészt azt hiszem Shyamalan formába lendülése az oka, másrészt pedig az, hogy James McAvoy egy zseniális színész. A rajongóinak nem kell ecsetelni, hogy miért, hiszen több helyen is láttuk már remekül játszani és most nem is arra gondolok, hogy fiatal X professzorként leigazolta a Fox, az abszolút kutyafüle a Mocsokban nyújtott alakításához képest.

23 személyiséget eljátszani ugyanis biztos nem gyerekjáték. McAvoy talán néha túltolja, esetleg annak határán van, de ez nem is feltétlen zavaró, inkább a feszültséget teremti meg adott helyzetekben.

A bezártság érzés, az izgalom és a lüktetést folyvást jelen van a filmben, a vége pedig egy remek befejezés.

Mindezek fényében pedig érdemes lehet észben tartanunk, hogy a direktor következő munkája a Labor of Love lesz. Erről még nem sokat tudni, de már feljegyezhetjük, hiszen úgy tűnik az úriember visszatért a helyes útra.

A Széttörve január 19-én érkezik a hazai mozikba.

8/10

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE