Tobe Hooper horrorfilmek – 5 emlékezetes jelenet

Hirdetés

A napokban elhunyt Tobe Hooper-re emlékezünk néhány olyan filmes jelenettel, amely méltán él az emlékeink között.

2017 augusztus végén, 74 éves korában hunyt el Tobe Hooper amerikai rendező, akinek számos remek horrorfilmet, jelenetet és pillanatot köszönhetünk. Ő volt az, aki az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás című filmjével a horror műfajt is megreformálta.

A Bloody Disgusting a szomorú esemény apropóján összeállított egy ötös listát, amelyen néhány emlékezetes jelenetet vehetünk szemügyre, amelyekben az a közös, hogy Tobe Hooper horrorfilmek jelenetei.

5. Életerő (1985)

A texasi láncfűrészes mészárlás és a Poltergeist után készíthette el az Életerő című horror Tobe Hooper. Az alapot Colin Wilson regénye, a The Space Vampires szolgáltatta, amelyből Don Jakoby (Evolúció, Nyerő páros, Vámpírok) és Dan O’Bannon (Az emlékmás, A nyolcadik utas: a Halál) készített forgatókönyvet. Érdekesség lehet, hogy a filmben Patrick Stewart is szerepet kapott. Az Életerő egyébként egészen szép összegből készülhetett el, tehát egyáltalán nem low budget horrornak számított saját korában, de a 25 millió dolláros készítési költség ma is korrektnek nevezhető. Zseniális effektek kaptak helyet a filmben, például ez a jelenet is ezt az érzetet erősítheti:

4. A texasi láncfűrészes mészárlás 2: Halálbarlang (1986)

1974-ben kiváló horrorfilmet készített Hooper. Azonban a várva várt láncfűrészes folytatás teljesen más hangnemet ütött meg. Alapvetően egy fekete komédiával volt dolga a közönségnek, ami sokaknak igencsak rosszul esett. Ennek ellenére azért szerencsére ebben a filmben is akadnak emlékezetes és jól sikerült jelenetek.

3. Poltergeist (1982)

A három Oscar-díjra jelölt Poltergeist önmagában is megér egy misét. Számos emlékezetes jelenetet láthatunk benne. Ott a bohóc vagy amikor gallyra megy a ház. Vagy a pillanat, amikor Marty hallucinál. Ez a jelenet volt az utolsóként rögzített képsor. A kéz, ami az arcról a bőr lehúzza egyébként Steven Spielberg-é, aki a film producere volt. Inkább az E.T. rendezését választotta, a Poltergeist-et pedig Hooper-re bízta.

2. A gonosz háza (1979)

Stephen King regényéből Paul Monash írt forgatókönyvet, Tobe Hooper pedig a rendezést kapta meg. Mindez még 1979-ben történt. Az alábbi jelenet, talán tényleg emlékezetesnek számít, egy méltán rémisztő vámpírfiúcskával a főszerepben, aki talán jobb lett volna, ha kint marad. Hasonló jelenetek egyébként a későbbiekben több vámpírfilmben is visszaköszöntek.

1. A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Nem tévedsz, naná, hogy A texasi láncfűrészes mészárlásból is akad jelenet. Nem is lehet megúszni, hiszen Tobe Hooper első igazán nagydobása is hemzseg az emlékezetes pillanatoktól. Több is van és akár hosszasan sorolhatnánk őket. Bőrpofa belépője azonban talán az, amit most érdemes kiemelni. Hatásos és velőt rázó, koponyát törő belépő.

Tobe Hooper, köszönünk mindent!

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE