Train to Busan – Kritika

Hirdetés

Az az igazság, hogy én alapjában kerülni szoktam az ázsiai filmeket. Fogalmam sincs, hogy miért, nincs igazi oka. Egyszerűen csak. Aztán jó pár héttel ezelőtt láttam a Train To Busan című koreai film előzetesét és igen kíváncsivá tett, ugyanis az rendkívül érdekesnek tűnt. Nos a film sem okozott csalódást. Sosem gondoltam volna, hogy egy koreai zombifilm lesz az amire azt mondom: Ez igen, így kell ezt csinálni.

train-to-busan-review

Na jó, ez nem a zombiknak, hanem a családi drámának és a színészi játéknak volt köszönhető.

A film középpontjában Seok Woo és lánya, Soo-ann áll, akik a kislány születésnapja alkalmából igyekeznek vonattal eljutni a lány édesanyjához Busanba. Az apa egy nagy cég vezető beosztású alkalmazottja és munkamániájának hála eléggé elhidegült a kapcsolatuk a gyerekkel, illetve válófélben vannak a lány anyjával is.

Persze útközben beüt a káosz és Koreát, na meg persze a vonatot is elözönlik az élőholtak. Az élők száma vészesen csökken és a túlélési esély is, főleg onnantól, hogy megállnak az első karanténnak nyilvánított város állomásán. Az apa-lánya társasághoz csatlakozik még Sang Hwa és várandós felesége Sung Gyeong is. Egyetlen céljuk túlélni és eljutni a biztonságot nyújtó Busan városába, de ez ugye nem sikerülhet mindenkinek.

traintobusanbanner

A Train To Busan erőssége nem a horrorban, hanem a drámában van. A film alatt magas az esélye annak, hogy elmorzsolunk néhány könnycseppet. Találkozhatunk az emberi birkasággal és butasággal, a kitartással és az önfeláldozással. Láthatjuk, hogy az ember hogyan változik meg a káosz hatására, akár pozitívan, akár negatívan. Ahogy az apa, aki a lánya szemében egy önző pöcs, hogy lesz ennek a felfordulásnak hála a lánya legnagyobb hőse. Egyszóval nagyon rendben van a dolog.

A rendezői széket Sang-ho Yeon foglalta el, akinek itthon a Disznók királya című alkotásával már találkozhattunk, de Európában nem számít ismert névnek. Na de majd hátha most. 2016-ban elkészítette már a Seoul Station című animációs filmet, ami kvázi előzmény története a Train to Busan-nak.

busan1

A szereplő gárda se nevezhető éppen ismertnek kis hazánkban, de egyikőjüknek sem ez az első szerepe. Igaz, számomra teljesen ismeretlenek, de biztos lesz köztetek olyan, aki már találkozott valamelyik filmjükkel.

Egyetlen negatívumot tudnék felhozni, az a maszkmester, aki azért nem egy Greg Nicotero. A zombik néhol eléggé semmilyenek, illetve a harapások nyoma elég ritkán látszik meg az áldozatokon. A vért pedig leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha főszereplőnk Szegeden valamelyik halászcsárdában alaposan leette volna magát halászlével.

Néhol kissé talán a CGI lehet még kissé vicces, de nem mondanám zavarónak egyiket sem, de azért szembetűnik.

traintobusan_trailer2_og

Nagy sikereket zsebelt be a film több fesztiválon is és egyenesen az egyik legjobb Dél-koreai filmnek nevezték ki.

Kissé a World War Z-hez tudnám hasonlítani a filmet. Hasonlóképp pörögnek az események, rohannak a zombik, akár egymást is eltaposva, mindent letarolva.

Remek kis film ez, egyenesen Koreából és bátran tudom ajánlani, ha egy kicsit másra vágysz, mint az agyatlan hulladarabolás. Tökéletesen jó kis sztorival rendelkezik aminek hála az IMDB-b is 7.8-ra értékelték. Nálam viszont mindent egybevetve jár a 9/10, mivel ritka az ilyen jó zombifilm és még Hollywood sem kellett hozzá.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE