Tűnj el! (2017)

1
1

Get Out címen hatalmas sikert aratott a tengerentúlon Jordan Peele horrorfilmje, ami Magyarországon sem múlhat el nyomtalanul. A UIP-nek köszönhetően a magyar mozikban is falra kerül az alkotás Tűnj el! címen.

Magyar cím: Tűnj el!
Eredeti cím: Get Out
Műfaj: horror, thriller, vígjáték
Mozipremier (USA): 2017. február 24.
Mozipremier (Magyar): 2017. április 20.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Jordan Peele
Forgatókönyvírók: Jordan Peele
Filmstúdió: Blumhouse Productions, QC Entertainment
Játékidő: 1 óra 44 perc
Bekerülési költség: 5 millió dollár

 

Tűnj el! története:

Chris Washington (Daniel Kaluuya) úgy dönt, hogy meglátogatja barátnője szüleit. Ebben nem is volna semmi meglepő. Annak ellenére sem, hogy főhősünk egy afroamerikai srác, a barátnő pedig egy európai lány (Allison Williams). Mi baj történhetne? Chris-ben talán fel sem merül, hogy nem lesz szimpatikus az ősöknek.

A helyszínen viszont hamar kiderül, hogy ez a legkevesebb, ami miatt aggódnia kell. A ház korábbi lakói ugyanis feketék voltak és meglehetősen tisztázatlan körülmények között tűntek el. Az egyik sorstársa figyelmezteti Chris-t a veszélyre és a lelkére köti, hogy amilyen gyorsan tud tűnjön el a házból. Ezt azonban sokkal könnyebb mondani, mint véghez vinni.

Tűnj el! – Filmkritika

Szereplők:

Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson, Betty Gabriel, Lakeith Stanfield, Stephen Root, LilRel Howery, Ashley LeConte Campbell, John Wilmot, Caren L. Larkey, Julie Ann Doan, Rutherford Cravens

Tűnj el! magyar feliratos előzetes:

Tűnj el! angol szinkronos előzetes:

Tűnj el! magyar feliratos TV spot #1

Tűnj el! – A kamerák mögött

Bevételi adatok:

Összes bevétel: 189 295 702 dollár
USA bevétel: 170 584 295 dollár
Nemzetközi bevétel: 18 711 407 dollár

Tűnj el! képek:

Érdekességek:

A New York-i születésű Jordan Peele bemutatkozó rendezése a Tűnj el! Az úriembernek ennek ellenére már van Emmy-díja, ami nem is csoda, hiszen szereplője és készítője a Key And Peele című komédiának, így a nézők a tengerentúlon jól ismerik őt.

Peele-t saját bevallása szerint több film is inspirálta a Tűnj el! megírása során. Egy interjúban elárulta, hogy az 1968-as Az élőhalottak éjszakája például nagy ihletadó volt. Ám emellett A stepfordi feleségek című horrort is említette. Az Ira Levin regénye alapján készült sztoriban ugyanis szintén vannak ismerős elemek. Emellett az ihlet adók között szerepelt Eddie Murphy is. Peele a komikus egyik stand-up estjén hallotta a történetet, hogy Murpy-nek milyen élménye volt, amikor először látogatta meg fehér bőrű barátnője családját.

A Tűnj el! forgatásai 23 napon keresztül tartottak. A női főszerepben látható Allison Williams bemutatkozó alkotása a produkció.

A film amúgy a 2017-es Sundance Fesztiválon mutatkozott be először, egy titkosnak nevezhető éjszakai vetítésen láthatta néhány szerencsés. Ezt követően azonban az alkotás a mozikban is debütált, ahol hatalmas sikert ért el.

Jordan Peele egy meglehetősen sötét és borús befejezést szánt a filmnek. A mozikba azonban egy másik befejezéssel kerülhetett a Tűnj el! Az ígéretek szerint azonban a lemezes változaton az eredetinek szánt befejezés is helyet kap majd.

Az alig 4,5 millió dollárból készült produkció ugyanis már a nyitóhétvégén 30 millió dollár felett termelt.

A Tűnj el! ugyan Jordan Peele első nagyfilmje, ugyanakkor mégis Emmy-díjas filmesről van szó. Még a Key and Peele nevű komédiáért jutalmazták őt elismeréssel.

1 COMMENT

Hozzászólok

Please enter your comment!
Please enter your name here