Vaksötét – Kritika

Hirdetés

Fede Alvarez a 2013-s Gonosz halott című darabbal tette le a névjegyét, amely Sam Raimi 1981-s klasszikusának volt az új feldolgozása. A rajongókat kissé megosztotta a végeredmény, viszont a pénztáraknál jól teljesített az alkotás, így nem volt kérdés, hogy a direktor újra munkába állhat a közeljövőben. A Vaksötét képében a mozik vásznaira is került Alvarez friss produkciója, lássuk is, milyen lett a végeredmény.

A történet rendkívül egyszerű. Egy fiatalokból álló háromfős banda ki akar rabolni egy vak férfit, viszont rosszul mérik fel áldozatuk képességeit. Így egy brutális macska-egér harc veszi kezdetét, melynek során elég sok sötét dolog derül ki a világtalan férfi személyével kapcsolatban.

A Vaksötét ereje leginkább abban rejlik, hogy a két mondatban összefoglalható sztoriból képesek voltak a készítők egy igazán feszült, néhol meglehetősen erőszakos thrillert/horrort kihozni. A kevés helyszín miatt az atmoszféra kellően fojtogató és ehhez sokat hozzáad Stephen Lang alakítása, aki nagyszerűen testesíti meg a félelmetes vak férfit.

Vaksötét - Kritika

De a többi színészre sem lehet panasz. Jane Levy a Gonosz halott után itt is kellően meggyőző és hasonló tortúrákon megy keresztül, mint az előbb említett filmben. Maga a cselekmény végig rendkívül izgalmas és jól láthatóan az alkotók próbálták kikerülni a műfajra oly jellemző sablonokat. Igaz, akad egy-két logikai buktató, viszont ezek egyáltalán nem vesznek el a szórakoztatási faktorból.

Vér is folydogál rendesen, bár olyan hatalmas mészárszékre ne számítson senki. Egy jelenet azonban akad, amely elég hatásosra sikerült, de nem az erőszakossága miatt. Itt leginkább a feszültségen van a hangsúly, ez pedig kifogástalanul működik, köszönhetően a zseniális operatőri munkának. A jól időzített fordulatoknak, a minimalista, de hátborzongató zenei aláfestésnek és a kiszámíthatatlanságnak.

Persze, akik kívülről fújják a műfajt, lehet nem fognak meglepődni, de talán még ők is találkozhatnak néhány váratlan képsorral.

Vaksötét - Kritika

Még mielőtt összegeznék, kiemelném a hangkeverést, mely első blikkre nem tűnhet fontosnak, viszont rendkívül sokat tesz az atmoszférához. Minden egyes kis neszt tökéletesen lehet hallani. Így még jobban átjön az a feszültség, amit a karakterek átélnek, hiszen ha a vak fickó meghallja őket, akkor könnyen elhalálozhatnak.

Szerintem már a Gonosz halottnál is látszódott, hogy Alvarez egy tehetséges rendező, de igazi zsenije a Vaksötéten látszódik meg igazán. Ennyire profin összerakott thriller/horror már rég készült.

Értékelés: 9/10

A film adatlapját itt találod.

Megosztom:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE