The Walking Dead 8. évad 8. rész – Kritika

Hirdetés

Olyat léptek a The Walking Dead sorozat készítői a félévadzáróban, amire talán nem igazán volt még példa. Eltértek már sok helyen az alapanyagként szolgáló képregénytől, de a mostani húzás lesz leginkább hatással a további irányra. Az, hogy váratlan húzás volt-e, az kérdéses, de mindenképpen tökös.

A folytatásban SPOILERES írást olvashatsz az idei év utolsó The Walking Dead epizódjáról.

Véget ért a The Walking Dead 8. évadának az első szakasza. Az érzelmek elég vegyesek, hiszen kaptunk egy-két olyan epizódot, ami a régebbi évadokat idézte hangulatában, remek párbeszédekkel, sok emberre kiható cselekményekkel. Rengeteg karaktert mozgat a 8. szezon első fele, ami nem is baj, csak néha kissé katyvasz ez az ide-oda ugrálás.

Persze nem követhetetlen, csak egy ilyen sikerszériától picit többet várna el az ember, ennyi év után. Gyakorlott gárda áll a show mögött, mégis néha olyan érzése van az embernek, egy-egy jelenetnél, vágásnál, hogy „jó van az úgy”.

Igaz ez a szezonzáró epizódra is. Tény, hogy jó felvezetés ez a második félévadra, ezzel nincs is hiba. Mégis hiányérzettel álltam fel a fotelból. Igazán a dráma se jött át az epizód végén, de ezt nyilván inkább a 9. epizódra hagyták.

Igazából a motivációkat se mindig értettem. Főleg Simon-t. Eddig az egyik főcélpont volt Maggie. Most meg miután Negan jobbkeze elmondta a mondanivalóját, mindenféle kíséret nélkül visszaküldik Hilltopba az özvegyet. Ezt most miért? Menj haza és kapálj légyszíves. Maggie azt mondta, hogy oké, és akkora a bizalom, hogy nincs is feltételezés a további ellenállásra. Más kérdés, hogy perpillanat talán az özvegy az, aki itt még ép eszűen cselekszik. Természetesen egy pillanatig sem gondolkozik a megadáson, de igyekszik jól kijátszani a lapjait. Most fognak valószínűleg jól jönni a túszok.

A készítők jó nagyot csavartak a dolgokon, és ez leginkább a képregényt is követőket lepte meg a legjobban. Már eddig is jó néhány helyen eltértek a rajzolt változattól, de Carl halála lehet a legnagyobb hatással a történetre. Mára már főszereplővé lépett elő a képregényben, és ugye Rick lépéseit is nagyban befolyásolta. Most viszont alapjaiban változnak meg a dolgok, ami nem biztos, hogy rossz. Előbb vagy utóbb mindenféleképpen el kell térniük az eredeti történettől, bár én ezt kicsit korainak érzem. Carlnak még rengeteg feladata lett volna ebben a világban.

Gyakorlatilag a szemünk előtt cseperedett idegesítő kiskölyökből, egyre megfontoltabb felnőtté, aki nem feltétlen osztotta mára az apja nézeteit. A második, harmadik évad környékén még én is vártam, hogy valaki zabálja már fel. Az elmúlt két évadban viszont azt nem értettem, hogy miért nem adnak már komolyabb szerepet neki. Kapott egy-egy félmondatot és a karakterrel nem igazán kezdtek semmit. Pedig egy ilyen megkérdőjelezhető, értelmetlen halálnál több potenciál volt benne. Nem igazán értek egyet az ő kiírásával, de ugye én csak a néző vagyok.

Ennél még annak is több értelme lett volna ha az öreg Ricket nyírják ki, pedig nálam még mindig ő az abszolút kedvenc. Az egyik fő kérdés, hogy milyen hatással lesz ez Rickre a folytatásban. Megfogadja-e a fia tanácsát, vagy pedig át megy újra pszichopatába. Ugyan ez a kérdés fent áll Michonnera is Darylre is. Ők szintén közel álltak Carlhoz. Daryl mostanában eddig is elég meggondolatlanul cselekedett. Bár ez igaz az egész társulatra.

Na, de ennyit az elmélkedésről, vegyük úgy, hogy hangosan gondolkoztam. Szóval Alexandriát lerohanták a Eugene segítségével megmenekülő Megmentők. A Királyság elesett, már csak Hilltop maradt utolsó bástyaként. A látszat ellenére most lettek igazán kiegyenlítettek az erőviszonyok. Mindkét oldalon rengeteg a veszteség, pedig még csak két, maximum három napja zajlik a háború. Nagyjából ennyi időt dolgozott fel az elmúlt nyolc epizód.

Az, hogy a lázadók számíthatnak-e még segítségre, hát óvatosan fogalmazva is jó kérdés. A szemetesek ugye elmenekültek. Amit nem igazán sikerült megérteni. Ennyi erővel átadhatták volna Ricket is a Megmentőknek és kész, a dolog lezárva. Az erdőben rejtőző amazonok vezetőjét Enid sikeresen lelőtte, ami nem hiszem, hogy túl pozitív nyitás feléjük.

Szóval akkor hol is tartunk most? Ha deja vu-d van, az nem a hiba a mátrixban. A hetedik évad második felében pont itt jártunk. Ez kicsit ötlettelennek tűnik. De bizzunk abban, hogy a készítők tudják merre haladnak, és, hogy Carl halála valami olyan dolgot hoz a sorozatba, amit már régóta hiányoltunk. Februárban kiderül. Addig is olvasgassátok a hazai The Walking Dead rajongói oldalt a Facebookon.

Megosztom:Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE