Westworld 1. évad 1. rész – Kritika

Hirdetés

Nemrég indult az HBO új sorozata, a Westworld. A bemutatkozó rész megnézése után én csak ennyit tudtam mondani: „aztak…va!”. Mert bizony ez a sorozat elgondolkodató, cool, sztárparádéval kamerán innen és túl. A pilot, illetve a koncepció alapján minden idők egyik legjobb sorozatává nőheti ki magát, és nem, ezek nem csak túlzó szavak.

Az HBO egyik nagy értéke, hogy egyedi, különleges és értékes sorozatokat gyártanak az előfizetőiknek. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül: A drót, Maffiózók, Szex és New York, Sírhant művek, Gengszterkorzó, Törtetők, vagy épp napjaink egyik topsorozata, a Trónok harca.

Az ember azt hinné, hogy ezeket a szériákat már nem lehet sem minőségi, sem szórakoztatási faktorban überelni, de szerencsére a kábeltévé nem pihen a babérjain, és megpróbálja a lehetetlent. Ennek legékesebb példája a nemrég debütált, a Westworld nevet viselő sorozat, amely a modern televíziózás egyik csúcsterméke. Az ember azon gondolkodik, hogy ezt vajon lehet-e még fokozni. Erre a kérdésre talán a legjobb válasz a „talán, de nehezen”.

Miről is van szó? A sorozat alapötlete egy 1973-ban bemutatott film, amelyet Michael Crichton írt és rendezett. A film szerint a nem túl távoli jövőben vagyunk, ahol elég pénz birtokában fantáziavilágokban szerepelhetünk, ahol korhű jelmezbe öltöztetett androidok felelnek a szórakozásukért.

A parkban azonban egyre több a meghibásodás, és innen kezdődnek a problémák. És ha már a parkot említettem: Michael Crichton, a film ötletgazdája írta a Jurassic Park forgatókönyvét, ahol szintén rámutatott arra, hogy nem jó, ha az ember istent játszik.

A film többnyire pozitív fogadtatásban részesült, a legnagyobb filmes adatbázisos oldalon, az Internet Movie Database-on (IMDb) 7,1 ponttal áll. A viszonylagos siker után sokáig nem történt semmi, mintha elfeledték volna az egészet. Harminc év után két hollywoodi nagyágyú úgy gondolta, hogy épp ideje leporolni a projektet. A két filmes guru nem más, mint Jonathan Nolan és J.J. Abrams. Szerintem egyik úriembert sem kell senkinek bemutatni, de vétek lenne úgy írni erről a sorozatról, hogy nem írunk róluk pár szót. J.J. Abrams-t már említettük a Cloverfield Lane 10 kapcsán.

westworld 1. évad 1. rész

Ő Hollywood aranytojó tyúkja most, amihez nyúl, arany lesz belőle, legalábbis gazdasági szempontból. Munkásságát sorozatokkal kezdte, mint az Alias vagy a Lost, így nem mozog idegenül ezen a terepen, bár mostanában kizárólag csak filmes produkcióknál lehetett látni a nevét (Star Wars, Star Trek). Jonathan Nolan-ről kevés szó esik általában, ha filmekről cseverészik az ember, hiszen ha már Nolan, akkor inkább a testvére, Christopher jut eszébe az filmet kedvelőknek. Pedig ők szinte mindig együtt dolgoznak, és legalább olyan zseniális a szakmájában, mint testvére: Memento, Tökéletes trükk, Batman-trilógia, Csillagok között. Persze vannak kivételek, ilyen pl a Terminator – Megváltás vagy a Célszemély című sorozat, és most a Westworld. 2013-ban gondolta úgy az HBO, hogy rendel egy pilotot, majd ezután rögtön az egész sorozatot. A munkálatok kicsit elhúzódtak, ezért kellett várni egészen mostanáig a bemutatóig. Megérte türelmesnek lenni.

Rendben, adott egy kiváló kamera mögötti stáb, de hogy lesz ebből siker? A készítők nem változtattak az alapkoncepción, illetve ötleten: adott egy multicég, amely olyan szolgáltatással kecsegtet, hogy bizonyos összeg leszurkolása után az ember a vadnyugaton találhatja magát; csupa mű- és igazi szereplővel. Persze mindegyik élethűnek tűnik, sőt, az androidok maguk nem tudnak arról, hogy csupán robotok lennének.  Ahogy lenni szokott, annak rendje és módja szerint hamarosan probléma akad a „parkkal”. Több android meghibásodik egy update alkalmával. Így kezdődik a sorozat, tulajdonképpen a pilot nem sok mindent enged mutatni, ugyanakkor a potenciál az, véleményem szerint, ami egészen sokat sejtető. Abrams és Nolan nevét említettem már, de van olyan szerencsénk, hogy a kamera előtt is világsztárok parádéznak.

Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy Sir Anthony Hopkins vagy Ed Harris egy sorozatban fog játszani? Szerintem elképzelhetetlen volt sokáig, de a sorozatok 21. századi térhódítása odáig vezetett, hogy bármelyik színész meggyőzhető, hogy televíziós szériákban szerepeljen. Ennek két oka van szerintem. Az egyik természetesen a pénz. A jól menő sorozatok sztárjai részenként is elképesztő összegeket visznek haza (egy egész évadra vetítve pedig több millió dollárt), legyen akár sitcom, történelmi dráma vagy fantázia sorozat.

westworld 1. évad 1. rész

A másik pedig pont az előzőből fakad: olyan minőségi sorozatok gyártanak nekünk, „egyszerű tévénézőknek”, hogy megéri leülni hétről hétre a készülékek elé. Egy jó sorozat már olyan, mint a nikotin, koffein vagy drog. Függővé tesz minket. Ebben pedig pénz van (reklámok vagy a sorozat eladásával), ezáltal sztárszínészek győzhetőek meg arra, hogy ilyen vagy olyan sorozatokban szerepeljenek. Az első úttörő – ha jól tudom – Kiefer Sutherland volt a 24-gyel. Előtte csak filmekben szerepelt (Egyenesen át, Egy becsületbeli ügy, Szemet szemért, Ha ölni kell), majd ő lett az első sztár, akit sikerült átcsábítani a sorozatok világába. (Csak zárójelben jegyzem meg: szerencsére, hiszen véleményem szerint a 24 minden idők egyik legjobb sorozata).

Most ott vagyunk, hogy leülünk a tévénk vagy monitorunk elé, és egy sorozatban Sir Anthony Hopkins és Ed Harris kaliberű színészek parádéznak nekünk. Hála az égnek! A két nagyágyú mellett is ismert színészekkel dolgoznak a Westworld készítői.

A női főszerepet Evan Rachel Wood-ra osztották, aki természetesen nincs a fent említett úriemberek szintjén (amúgy sincsenek sokan), de mostanában komoly alkotásokban állta meg a helyét. A hatalom árnyékéban vagy a Pankrátor kiváló példa erre; sorozatos múltja is van, hiszen szerepelt a CSI: A helyszínelőkben valamint a True Blood-ban is. Sok kritikát olvastam vele kapcsolatban a pilot után, miszerint nem volt hiteles vagy eredeti, de szerintem meg tökéletesen hozta a meghibásodott android sokat sejtető figuráját.

Aztán jönnek azok a színészek, akikről tudjuk, hogy láttuk már őket valahol, de nem tudjuk hova kötni őket. Pedig ők sem amatőrök szerencsére. Ilyen Ben Barnes (Narnia), Sidse Babett Knudsen (Borgen, Inferno), Clifton Collins Jr. (A kísérlet, Transzcendens), Jeffrey Wrigth (Éhezők viadala, Forráskód, Gengszterkorzó, Casino Royale), James Marsden (Pletyka, Kéjlak) vagy a szépséges Thandie Newton (Spíler, A boldogság nyomában, Mission Impossible II., Ütközések).

Azt kell, mondjam, hogy engem az első rész, a pilot mindegy egyes perce lekötött. Érdekes koncepció, lenyűgöző kép világ, remek színészek, első osztályú rendezés, kiváló zene, amelyet Ramin Djawadi szerzett (Warcraft – Kezdetek, Trónok harca). Az androidok (főleg Dolores) meghibásodása, valamint az Ed Harris által megformált fekete ruhás ember cselekedetei lesznek valószínűleg azok az alapmotívumok, amelyek a sorozatot keretbe foglalják, de a Társaság politikai és tudományos csatározásai is nyújthatnak kiváló szórakozást a tévénézőknek.

Minden sorozat óriási előnyre tesz szert a filmekkel szemben, ami a karakterábrázolást illeti. Egy akár hosszabb filmben sincs annyi lehetőség a szereplőket, motivációikat, tulajdonságaikat bemutatni, mint egy sorozatban, ahol erre több részen, akár évadokon keresztül lehetősége van a készítőknek. Egy-egy karakterfejlődés bemutatására így sokkal több lehetőség nyílik, nem beszélve az egyes döntések, történések utáni lelki folyamatok ábrázolásáról. Több kérdés felvetődhet az emberben a pilot megnézése után. Mindenki android vagy ember, akiről hisszük? Nem csupán egy előre eltervezett koncepció része az androidok meghibásodása? A fekete ruhás ember olyan dolog után kutat, amely valóban létezik? Miként folytatódik a Társaság jövője? Tud-e Dr. Ford tökéletes robotokat alkotni?

A Westworld egyelőre kicsit Éhezők viadala, kicsit Jurassic Park, kicsit Lost, kicsit Matrix-utánérzés, de egyik sem túlzott mértékben, és persze senkinek sincs fogalma, hogy merre tart tovább. A sorozat készítőit „ismerve” abban biztosak lehetünk, hogy jó néhány meglepetésben lesz részünk, és mi pont ezért ülünk le a TV elé. Ne legyünk szégyenlősek és álszentek: mi, tévénézők is főleg azért ülünk le a készülék elé, mint amiért a milliomosok Westworldbe tartanak: szexet és akciót akarunk, valamint ármánykodást és meghökkentő fordulatokat (lásd még: Trónok harca). Ebben szerintem nem lesz hiányunk.

A sorozatra ráhulló misztikum, valamint a már többször hallott mondanivaló egy olyan sci-fi egyvelegben tárul elénk, amelyet kár lenne kihagyni. Lehet, hogy kegyeletsértést követek el, ha leírom, de vállalom: a Westworld, sokkal jobban lázba hozott, mint a Trónok harca a kezdetekkor. Ha csak fele annyira lesz izgalmas és szórakoztató, mint R. R. Martin tévéadaptációja, akkor már megérte elkészíteni.

Westworld magyar előzetes:

Nemzetközi trailer:

Megosztom:Share on Facebook42Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
CLOSE
CLOSE