Igazából nincs különösebb bohócfóbiám. Hozzátenném, hogy alapvetően azért ijesztőnek, talán még inkább idegesítőnek találom ezeket a figurákat. Ha megjelenik a cirkuszban a bohóc, akkor azért végig fut a hideg a hátamon. Viszont, hogy félnék tőlük. Az talán túlzás. A horrortörténelem bohócaival viszont abszolút más a helyzet! Most szörnyű, ijesztő bohócot gyűjtöttem össze a horrorfilmek világából.

Jelenleg is zajlanak a forgatásai a jövő szeptember érkező legújabb Az feldolgozásnak. Ebben a történetben természetesen nem maradunk gonosz, ijesztő bohóc nélkül. Hőseink főellenfelek ugyanis imád bohóc bőrben megjelenni és a frászt hozni az emberekre.

Annak idején Tim Curry keltette életre a szörnyűséges karaktert, míg az új változatban Bill Skarsgard feladata lesz ez. A színészről már láthattunk egy képet Krajcárosnak öltöztetve, amely kellően hátborzongatóra sikerült. Ez adta az apropót, hogy összegyűjtsek néhány igazán ijesztő bohóc figurát.

Pennywise / Krajcáros – Az (1990)

Legyünk jópofák és ha már az Az kapcsán jött az ötlet, akkor kezdjük az eredeti filmmel. Ott bukkant fel először Krajcáros, a csatornából előkukucskálva. Igazából itt még talán csak bizarrnak nevezhetjük az egészet, hiszen Tim Curry karaktere itt még a szebbik arcát mutatta. Később aztán ennél jóval fosatósabb megjelenést is kap a bohóc. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek álmatlan éjszakákat okozott gyerekkorában ez az igazán jópofa karakter.

A bohóc a Zombieland-ből

Emlékszel még a Zombieland zombibohócára? Tény, hogy nem egy bohócos horrorfilmről van szó. Ám mégis egy emlékezetes figuráról beszélhetünk. A karakter kétségkívül bármelyik bohócos horrorban képes volna megállni a helyét. Megvan a piros orr, a tipikus bohóchaj, a smink és az ijesztő ábrázat. Utóbbiban persze egy nagyadag zombi életérzés is benne van, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

A bohócbábú a Poltergeist-ből

A Potlergeist kicsit szintén kilóg a sorból. Alapvetően inkább egy szellemes horrorról van szó. Viszont a bohócformájú baba biztosan nem tűnik el az emlékeink közül. Szegény kis Robbie is egy életre szóló élménycsomagot kap a rémbohóc jó voltából. Az ágy alatt bujkáló rémség később még a Horrorra akadva agyament készítőit is megihlette. Már ha emlékszel még az ominózus jelenetre.

Az összes gonosz a Gyilkos bohócok az űrből című filmben

Ha vérbeli bohócos horrorfilm az, amire az ember vágyik, akkor a Gyilkos bohócok az űrből semmiképpen nem maradhat ki a felsorolásból. Ebben az erősen B-szagú kalandban talán az összes felbukkanó bohócot megemlíthetjük. Jó emlékkel vélhetően egyiket sem zárjuk a szívünkbe. Pláne, mert mindig ők azok, akik utoljára nevetnek. Persze, ha nagyon ki akarunk emelni valakit, akkor talán Klownzilla lehetne az. Édes kis teremtény.

Captain Spaulding – 1000 halott háza (2003)

Rob Zombie elborult elméje több mozgóképes alkotásban is szerepet kapott már. Az első rendezése az 1000 halott háza volt, ami hamar folytatást is kapott. Zombie azért egyáltalán nem rossz rendező és emlékezetes történetek is kipattantak a fejéből. Azt nem mondanám, hogy a Halloween feldolgozásai parádésan sikerültek. Viszont Captain Spaulding megálmodásáért jár a pont. Na persze nem csak Rob Zombie-nak, hanem a karaktert megformáló Sid Haig-nek is. Ja és ugye Rob Zombie új filmjében, a 31-ben is számíthatunk hasonló karakterre.

Twisty – American Horror Story

Az eddig felsorolt bohócokban tényleg közös, hogy ijesztő karakterek. Azonban Twisty, az American Horror Story című sorozatban kinézetben azt gondolom mindenkit überel. Ryan Murphy és kis csapata ugyanis egy tényleg szörnyen kinéző bohócot álmodott a képernyőre. John Carroll Lynch karaktere pont az a fajta, ami elalvás előtt, amikor lehunyod a szemed, és eléd villan, akkor ott már nem lesz alvás. Azok a fogak. Az az évad tényleg egy igazi Freakshow volt.

Joker – A Batman-filmekből

Nem tipikus bohóc és még csak nem is tipikus bohócos horrorfilm, de szegény Joker-t se hagyjuk ki a sorból. A legszörnyűbb kiadás én az Öngyilkos osztag fényében is azt gondolom, hogy a Heath Ledger-féle Joker volt. Máskérdés, hogy Jack Nicholson alakítása igazán emlékezetes volt és csodáltam gyerekként. Viszont Heath Ledger Jokerje azt hiszem ijesztőbb volt és kicsit hidegrázósabb. Még a mostani Jared Leto alakítást is sikerült felülmúlnia. Joker pedig szintén nem tartozik azon bohócok közé, akikkel szívesen találkozna az ember egy (gothami) sikátorban.

Frowny a Clown-ból

Jon Watts már a Pókember forgatásain dolgozik. Viszont akadt neki bemutatkozó filmje is. Ez volt a Clown, ahol Eli Roth bújhatott bohóc bőrbe. A sztori egy édesapáról szól, akik bohócnak öltözve szeretné meglepni fiát a születésnapján. A dolog olyannyira jól sikerül, hogy hősünk később sem tudja magáról levetkőzni a jelmezt és szörnyűségekre vetemedik.

Stitches – Bohóc a pokolból

A halálból visszatérő bohócról, Stitches-ről is érdemes lehet pár sorban megemlékezni. Ross Noble főszereplésével ugyanis a Bohóc a pokolból egy nem feltétlen rosszul sikerült darab. Alapvetően annak idején kicsivel többet vártam attól, mint amit végül kaptam, de még így is egy teljesen korrekt és megnézésére érdemes bohócos horrorfilm.

A bohóc a Félsz vagy halsz-ból

A 2012-es Félsz vagy halsz című horrorantológia sajnos nem tartozik az igazán emlékezetes produkciók közé. Mindenesetre azért vannak élhető részei. Például szerintem a bohócos felvonás is ilyen. Ráadásul az ebben felbukkanó bohóc is kifejezetten ijesztő külsőt kapott.

A sort akár még folytathatnám is, hiszen rengeteg bohócos horrorfilm készült az elmúlt időszakban is. Mondjuk hozzá is tehetem gyorsan, hogy többségük azért nem a legjobbak közé tartozik. Viszont, ha valamit kihagytam, akkor hozzászólásban mindenképpen lehet pótolni.