A lift alapvetően egy kényelmes és kellemes találmány. Viszont egy horrorfilmben ez az eszköz is okozhat hátborzongató perceket. Most 13 liftes horror következik, amelyeket ha megnézel garantált, hogy inkább lépcsőzni fogsz!

A lift (1983) – De lift

Hollandia kapcsán nem csak a mókásabb ízesítésű sütik, esetleg a tulipán túltengés okozhat kellemetlen perceket. Ott az 1983-as az egyszerűen csak A lift névre keresztelt horrorfilm. Főgonoszunk kilétén nem is kell olyan sokat gondolkoznunk, egy igazán különleges és megátalkodott lifttel van dolgunk. Az emberek szállítása helyett inkább azok lefejezésével és kivégzésével van elfoglalva. Tipikusan olyan film, ami után érdemes egy kicsit a lépcsőt használni.

Gyilkos felvonó (2001) – Down

Ha liftes horror, akkor első körben talán Dick Maas alkotása jut az ember eszébe. Nem is feltétlen csak azért, mert látta, könnyen lehet csak a  műsorújságot olvasva égett az agyadba. Egyébként talán kevesen tudják, de a holland A lift amerikai feldolgozásáról van szó, ráadásul ugyanúgy Maas úrral a rendezői székben. Na mondjuk lehet elsősorban inkább Naomi Watts miatt emlékszik az ember erre a produkcióra.

Ördög (2010) – Devil

Nem kimondottan egy gonosz felvonó miatt említhetjük a liftes horror kategóriában az Ördögöt. Inkább arról van szó, hogy a történet mindvégig egyetlen helyszínen, egy liftben játszódik. Az M. Night Shyamalan produceri felügyelete mellett készült film szerintem kifejezetten korrektül sikerült. Néhány ember szorul be egy felvonóba, ahol aztán elszabadul a pokol, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy hőseink egyike maga az ördög.

Ómen 2: Damien (1978)

Az Ómen 2. részére mondjuk nem süthetjük rá, hogy ekte liftes horror. Viszont ha láttad, akkor biztosan megvan az a jelenet, ahol előkerül egy felvonó. Egészen emlékezetes pillanat volt ez. Talán a bőralámászós fajtából.

Végső állomás 2. (2003) – Final Destination 2.

A szóban forgó franchise legjobb része talán a második. Nekem legalábbis ez a kedvencem. Kifejezetten durva és ütős haláljeleneteket sorakoztatnak benne fel. Többek között akad nekünk egy liftes jelenetünk is. Ennek során szegény Lynda Boyd az, aki az elszenvedő alany. Emléke örökre velünk marad.

Földrengés (1974) – Earthquake

Az 1974-es Charlton Heston főszereplésével készült film egyáltalán nem liftes horror. Ezt el kell ismernem. Viszont, ahogy keresgettem, kutatgattam ez volt az egyik legkorábbi olyan alkotás, amelyikben egy liftes és elborzasztó jelenet is helyet kapott. Ennek során hőseink az irodaházban, a földrengés elől menekülve a liftbe zsúfolódnak. Az ötlet azonban nem bizonyul díjnyertesnek, minek utána a felvonó leszakad. A filmben egyébként George Kennedy is feltűnt, sőt Walter Matthau is szerepet kapott.

Elevator (2011)

Stig Svendsen norvég rendező Amerikában készült filmje itthon nem tartozik a legismertebbek közé. Pedig annyira nem is lett vészesen rossz. Sőt akár még erős közepesnek is nevezhetjük a végeredményt. A koncepciót leginkább az Ördög-ben látotthoz lehetne hasonlítani. 9 idegent zárnak össze egy liftben. Ördög mondjuk nincs, viszont van a felvonóban egy bombával felszerelt nő. Az se biztos, hogy kellemesebb élmény.

Gyilkossághoz öltözve (1980) – Dressed to Kill

Brian De Palma egészen zseniális filmje, a Gyilkossághoz öltözve is tartalmaz egy jelenetet, amelyet akár a liftes horror témakörében is érdemes lehet megemlíteni. Gyilkosság ugyanis egy liftben is történik. Ráadásul De Palma nem is feltétlen finomkodott a jelenet megalkotása során.

Holtak hajnala (1978) – Dawn of the Dead

George A. Romero mára már klasszikusnak is nevezhető zombis horrorjában, a Holtak hajnalában is van liftes jelenetünk. Természetesen kellő mértékben megspékelve néhány agyhalottal. Hősünk tényleg megpróbál minden megtenni, hogy megússza a bajt. Persze ha láttad a filmet, akkor tudod, hogy nem ő fog nyerni.

Ház az erdő mélyén (2012) – The Cabin int he Woods

Drew Goddard és Joss Whedon közös horrorja, a Ház az erdő mélyén szerintem egy az egyben zseniális. Remekül kitalált és a zsánert pofásan összefoglaló, mindenből egy kicsit mutató darab. Az egyik kedvencem. Liftes horror jelenet pedig itt is akad. Ráadásul eléggé mészárszék formát öltve.

Ragyogás (1980) – The Shining

A Stephen King-féle Ragyogásban, tudod abban, amelyikben Jack Nicholson-é volt a főszerep, elég sok szörnyű dolog történt. Többek között egy lift és egy kis vértenger is előkerült. Miért is hagynánk le a listáról.

Gyilkológép (1994) – Death Machine

A Brad Dourif főszereplésével készült Gyilkológép egy egészen jól sikerült darab a ’90-es évek közepéről. Egy akció-horrorról van szó, amelyben azt prognosztizálták, hogy a 2000-es évek elejére gyilkos robotok bukkannak fel a világon. Szerencsére azért a készítőknek nem lett igazuk. Legalábbis liftekben nem lehet ilyen monstrumokkal találkozni. A Gyilkológép egyik jelenetében azonban pont egy felvonóban esett meg a baj. Érdekesség lehet, hogy Stephen Norrington rendező első filmje volt ez, ő készítette el néhány évvel később a Pengét. Ja és Rachel Weisz egyik első szerepe is ebben a filmben volt. Mondjuk nem kell valami nagy dologra gondolni.

A lista elkészítésénél Sean Abley írását vettük alapul.