A zombis filmek mindig is a horrorzsáner egyik legkedveltebb alkotásai közé tartoztak. Nem kérdés, hogy George A. Romero volt az, aki a popkultúra részéve tette az agyhalottakat, de az elmúlt időszakban sorozatfronton, a The Walking Dead is elképesztően sokat tett hozzá a fertőzöttek népszerűségéhez. Összeszedtünk néhány produkciót, amelyet mindenképpen látnod kell, ha a téma szerelmese vagy.

George A. Romero és a Holtak éjszakája. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ezzel kezdődött minden. Romero ráadásul rögtön három remek filmet is készített a témában. A zombik pedig tulajdonképpen végig kísérték az életét. Igaz ez annak ellenére is, hogy az utolsó néhány próbálkozása az agyhalottak talán már nem aratott akkora sikert. Viszont mind végig hű maradt önmagához és ahhoz, amit ő szeretett volna közvetíteni a zombis filmek segítségével.

A mostani lista több filmje is hozzá vezethető vissza, a felsorolásra pedig erősen jellemző a szubjektív megközelítés. Persze ez jó, hiszen hozzászólásban te is megírhatod, hogy melyek a te kedvenceid és mi az, amit most esetleg lehagytunk a listáról.

Hullajó (1992)

Rendező: Peter Jackson

Főszereplők: Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody

A Gyűrűk Ura és a King Kong előtt Peter Jackson betámadta a horror műfajt is. Zombis filmek terén is alkotott. Persze jóval kajálhatóbb stílusba kaptuk meg a sztorit, kivéve talán a puding evést. A Hullajó az a film, amitől talán a mai napig is simán lehet öklendezni. A Koponya Sziget ismerős lehet a King Kong rajongók számára. Itt fogják be a a rendkívül ritka Patkánymajmot. Van egy legenda, miszerint a kalózhajókról beözönlő patkányok frankón megerőszakolták a sziget majmait… Érdekesség lehet, hogy Peter Jackson a karrierje során később rendezett King Kong filmet is.

Viszont egyelőre maradjunk a patkánymajmoknál, akiknek a harapása jól ismert mellékhatással jár. Főszereplőnk anyukája nem is ússza meg, hogy zombivá alakuljon, őt pedig a ház többi lakója is követi. Ráadásul egy nem várt mellékhatás is fellép a szóban forgó szerencsétlenül járt karaktereknél. Kiváló horror vígjáték ez 1992-ből. Megtekintése erősen ajánlott.

Maggie (2015)

Rendező: Henry Hobson

Főszereplők: Arnold Swarzenegger, Abigail Breslin

Arnold Schwarzenegger egy zombis filmben?

A történet szerint már rendesen elharapódzott a zombi vírus és sajnos főszereplőnk lányát is megharapták. Nem az a kifejezett horror, viszont egy tök jó kis dráma ez. Szépen végig követhetjük mivel is jár az, ha nem kívánatossá válsz a család, vagy a baráti kör szemében. Ez a szegény kislány csak az átlagos tini életet szeretné élni utolsó napjaiban, de ugye tudjuk, hogy ez lehetetlen ebben a helyzetben, Kiváló társadalomkritika is ez a film, bármikor megállja a helyét, még a zombis filmek között is.

Szintén ajánlott a megtekintése, ha még nem volt hozzá szerencséd. Nálam ez egy erős 6/10

A kihalás szélén (2015)

Rendező: Miguel Angel Vivas

Főszereplők: Matthew Fox, Jeffrey Donovan, Quinn McColgan

Kilenc éve már, hogy beütött a zombiapokalipszis, túlélőink pedig egy Harmony nevű kisvárosban barikádozták el magukat. A holtak mára úgy tűnik teljesen eltűntek, viszont egyre nagyobb gondot okoz az állandó tél és az élelem hiánya. Egy ellátmány szerző körút alkalmával viszont kiderül, hogy a holtak még mindig jelen vannak, sőt valami sokkal rosszabbá fejlődtek tovább.

Én nagyon kedvelem ezt a zombis filmet, kifejezetten tetszett. Akad itt is minden, ami kell egy jó sztorihoz: dráma, vérengzés, akció. A megvalósítás is teljesen jól sikerült, nem nevezhető gagyinak. A két egykori barát viszonya egymáshoz és a kislányhoz szépen elviszi a történetet, cseppet sem tűnik erőltetettnek a drámázás. Inkább a téma különleges megközelítésének lehetne nevezni az egészet.

Holtak Hajnala (2004)

Rendező: Zack Snyder

Főszereplők: Sarah Polley, Ving Rhames

Zack Snyder újragondolta George A. Romero klasszikusát és milyen jól tette. Talán az egyik legjobban sikerült alkotás ez a zombis filmek között, ami újra begyújtotta a rakétát a holtak alatt.

A sztori nem igazán tér el az eredetitől. Beütött a krach. Senki nem tudja hol kezdődött és mikor, azt sem, hogy egyáltalán mi is ez valójában. Mindenesetre ellepték a holtak az utcákat. Túlélők egy csoportja a helyi plázában barikádozza el magát, de ugye itt sem maradhatnak örökké. Közöttük van a szokásos gizda pöcs, aki feldobja a lehetőséget, hogy irány a jachtja, de ahogy az lenni szokott nem sokan érik el a célt. Van bőven akció, rengeteg a zombi és kiváló a megvalósítás.

A Horda (2009)

Rendezők: Yannic Dahan, Benjamin Rocher

Főszereplők: Claude Perron, Jean-Pierre Martins, Eriq Ebouaney

Listánk egyetlen francia résztvevőjének sztorija nem nevezhető sémának a műfajban. Párizsban kivégeznek egy kissé korrupt zsarut és társai összefognak, hogy kifüstöljék a vélhető gyilkosokat, a Markudi testvéreket, akik egy bérház egyik emeletén tanyáznak. A rajtaütés nem sül el a legjobban, ráadásul holtak tömege lepi el az épületet és a várost. Egy lehetősége van csupán a két társaságnak az életben maradáshoz: össze kell fogniuk.

Elég pörgős a film, szinte folyamatos az akció és a darálás. Maga a megvalósítás is teljesen jó és külön öröm, hogy a csoszogó hullák helyett igazi kőkemény sprinterek pályáznak a főszereplőinkre.

[REC] (2007)

Rendezők: Jaume Balagueró, Paco Plaza

Főszereplők: Manuela Velasco, Ferran Terraza

Spanyolországban sem ismeretlen a zombik okozta káosz és 2007-ben meg is jelentették a [REC] című alkotásukat, ami mára már négy részesre bővült. Érdemes lehet az egész sorozatot csekkolni, de most egyelőre maradjunk a kezdő szösszenetnél.

Főszereplő riporternőnk és operatőre tűzoltókat követnek az éjszakában, műsorukban a szakmát szeretnék egy kicsit közelebb hozni a nézőhöz. Az egyik riasztás helyszínére kiérkezve egy zavarodott idős nő megharapja az egyiküket. Mindeközben megérkezik a rendőrség és a katonaság is, az épületet pedig karantén alá vonják a bent rekedtekkel együtt. A furcsa fertőzés villámgyorsan terjed, kiút pedig nem igazán van.

28 Nappal Később (2002)

Rendező: Danny Boyle

Főszereplők: Cillian Murphy, Naomie Harris

Anglia is kiveszi a részét a holtak feltámasztásából. Habár itt nem is igazán holtakról beszélhetünk, hanem fertőzöttekről. Egy kísérleti gyógyszer okoz galibát, amikor radikális állatvédők igyekeznek megszöktetni néhány dühkorral megfertőzött majmot egy kísérleti intézetből.  Jim ezután tér magához a kómából és a The Walking Dead Rickjéhez hasonlóan értetlenül járja a kihalt utcákat.

A 28 nappal később talán klasszikus értelemben véve nem nevezhető zombis filmnek, de nem is kérdés, hogy miért kapott helyet a listán.

Legenda Vagyok (2007)

Rendező: Francis Lawrence

Főszereplők: Will Smith, Alice Braga

Egy újabb film, ami nem a klasszikus élőholt témát dolgozza fel, mégis teljes joggal foglal helyet a listánkon. Rendesen megosztotta a nézőket és a kritikusokat. Az egyik fele szénné fikázta, a másik pedig a mennybe menesztette.

A történet röviden arról szól, hogy megtalálták a rák ellenszerét, viszont a mellékhatások nem olyanok, mint az algopyrinnél. A világ elnéptelenedett a Krippin vírusnak hála és most hallhatjuk igazán mi Isten terve. Robert Neville New York egyedüli túlélője és három éve azon fáradozik, hogy is fordíthatná vissza a folyamatot, ami az emberekből vérszomjas fenevadat gyártott.

Ha lehetőséged van, akkor érdemes az alapul szolgáló történetet is elolvasni. Ez esetben persze a film maga kicsit talán csalódás keltő lehet, az iromány viszont tényleg megér egy misét.

Juan, a zombivadász (2011)

Rendező: Alejandro Brugués

Főszereplők: Alexis Díaz de Villegas, Jorge Molina, Andrea Duro

Kuba is megtámadta a zombis filmek műfaját, őket pedig a diszidensek. Őrült jó produkció lett a végeredmény.

Juan és Lazaro nyugodtan tengetik mindennapjaikat, de feltűnik nekik, hogy valami különös dolog történik a városukban. A démonokat és a vámpírokat hamar kizárják, így marad a forradalom, a diszidensek és végül a zombik. Mikor trióra duzzad a páros ráeszmélnek, hogy remek pénzkereseti lehetőséget rejt ez a helyzet és igyekeznek kihasználni.

Zombieland (2009)

Rendező: Ruben Fleischer

Főszereplők: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone

Ha már horror-vígjáték, akkor kár lenne kihagyni a Zombieland-et. Ritka az ilyen jól eltalált agymenés.

Veszélyes volt a kergemarhakór, pláne a fertőzött marhából legyártott hambi. Ez szépen odavágott a világnak. Colombus igazi magánzó, aki azóta egyedül járja az utcákat mióta a szöszi kolesztársa megpróbálta megkajolni. Kerüli a balhét, szabályai vannak, igyekszik mindent szem előtt tartani a túlélés érdekében. Tallahassee viszont teljes mértékben az ellentéte. Hajszolja az élvezeteket, perverz módon jól érzi magát a zombikkal fertőzött világban. A tökéletes páros akkor üt igazán mikor Wichita és Little Rock is csatlakozik.

Dog House (2009)

Rendező: Jake West

Főszereplők: Danny Dyer, Noel Clarke, Emil Marwa

Egy újabb brit káosz a zombis filmek piacán. Danny Dyer, akinek a neve már nagyjából összeforrt a futball huliganizmussal foglalkozó alkotásokkal, most egy teljesen új szerepben próbálja ki magát. Bár nagy változásokra senki ne számítson. Esetünkben is inkább horror-vígjátékról beszélhetünk, de aki csipázza az igazi angol humort és a vért az nem fog csalódni.

Adott egy kis baráti társaság, akik egy barátjuk lelkitámaszául szolgálva egy vidéki kisvárosba igyekeznek. Viszont mi van akkor, ha a kisvárost csak nők népesítik be, ráadásul olyanok akik valamiféle vírus által vérengző, férfigyűlölő hárpiákká válnak. Semmi más, csak vérengzés, beteg poénok és menekülés.

Terror Bolygó (2007)

Rendező:Robert Rodriguez

Főszereplők: Rose McGowan, Freddy Rodríguez, Josh Brolin, Bruce Willis

A film maga nem más, mint tisztelgés a zombis filmek korszaka, a 70-es évek előtt, Robert Rodriguez által. Persze Tarantino is tiszteletét teszi a filmben, hiszen ez a páros gyakorlatilag elválaszthatatlan, ha beteg vérengzésről van szó.

Katonai kísérleti szer szabadul el egy amerikai kisvárosban és a lakók hirtelen elkezdik megtölteni a helyi kórház folyosóit. Az áldozatok között fekszik Cherry is, aki egy balesetben elveszti a lábát, bár menekülés közben ezt Wray, a barátja hamar orvosolja is. Elég beteg cumó ez és kellőképp vicces is, rengeteg zombival, vérrel, akcióval, lábról indíthatóval és magával John McClane-el.

World War Z (2013)

Rendező: Marc Forster

Főszereplők: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz

Max Brooks hihetetlen jó könyvét igyekszik feldolgozni a film. A könyvről néhány szóban annyi, hogy ott egy már véget ért háborúról van szó, amit a holtak ellen sikeresen megvívtak az élők. Az egész könyv voltaképp egy haditudósító szemszögéből van leírva és nem túlzás bámulatosnak titulálni.

Na, ezt a filmbe abszolút nem sikerült átültetni, de még így is egy korrekt kis zombis filmet kaptunk. Talán, ha a könyv ismeretlen számodra, akkor az élmény is más lehet.

A történet a Zombi világháború kirobbanásának legelejére kalauzol el minket Gerry Lane szemszögéből tálalva. Philadelphiából eljutunk Izraelbe, aztán Nagy Britanniába. Főszereplőnk igyekszik megtalálni a megoldást a világ és korunk pestise ellen, még azután is mikor a nagy reménység elbukik. A megoldás még messze, de az álca adott a film végére, majd a második rész bedarálja a fürge hullákat.

Contracted (2013)

Rendező:Eric England

Főszereplők: Najarra Townsend, Caroline Williams, Alice Macdonald

A The Contracted teljesen más szemszögből közelíti meg a témát, mint listánk többi résztvevője. Itt magát az átalakulást követhetjük szemmel főszereplőnőnk szemszögéből, aki egy buli után a nem jól választott partner által faintos kis betegséget kap el.

Miután egy nekrofil pasival hozza össze a sors Samantha-t egyre furább tüneteket észlel magán. Hullanak a fogai, szürke hályog a szemén, rohad a bőre és hasonló egészségtelen dolgok. Mi van akkor, ha egy fiatal lány lesz az egyik első, aki elkezdi terjeszteni a kórságot a bolygón, aki maga sincs tisztában azzal, hogy épp mi is történik vele. Míg a Maggie-ben ezt teljes mértékben drámai oldalról közelítik meg, itt akad bőven horrorra jellemző dolog. Itt-ott még elég gyomorforgató is.

A listáról persze vannak nagy hiányzók. Hol a Haláli hullák hajnala vagy a Resident Evil? Legalább az első rész, ha a többi már nem is sikerült olyan jól. George A. Romero klasszikusaira sem tértem ki részletesen, habár az úriember nevét nem véletlen említettem az írás elején.

Egy ilyen, koránt sem teljesnek nevezhető lista viszont pont azért jó, mert közösen kiegészíthetjük. Várom a te kedvenceidet is, ami esetleg lemaradt erről a mostani zsúfolt listáról.