Új év, új remények és új horrorfilmek. Abban mondjuk nem vagyunk biztosak, hogy a 2016-os év megváltó lesz a horrorműfajon belül, de találtunk néhány olyan filmet, amire talán érdemes lehet várni az idei évben. Boszorkányos mozi, gonosz játékbaba, mobil-zombik, neonáci, kútból előmászó kislány és horrorba oltott Feláldozhatók is várnak ránk.

Sötét erdő (The Forest)

Az első filmes Jason Zada neve önmagában még nem ok az örömre, azonban a januárban érkező The Forest című mozija akár még jól is elsülhet. Az előzetes mindenesetre biztató volt korábbról, illetve a Trónok harcában edződött Natalie Dormer neve is okot adhat a várakozásra – ő egyébként idén egy másik horrorban a Patient Zero-ban is főszerepet kapott.

A sztori szerint főhősnőnk Japánba utazik, hogy felkutassa eltűnt ikertestvérét. A nyomok egy, a Fuji hegy lábánál lévő, erdőhöz vezetnek, ami egy igazán rémséges hely lévén, hogy a bánatos lelkűek előszeretettel végeznek magukkal a fák között. Sarának nincs is könnyű dolga, hiszen a holt lelkek úgy tűnik nem feltétlen örülnek annak, ha az élők felzaklatják őket.

A fiú (The Boy)

A fiúfőszerepében is egy a sorozatok világából ismerős arcnak örülhetünk, ráadásul Lauren Cohan a horrorrajongók körében is népszerű lehet, hiszen a The Walking Dead Maggie-jéről van szó, aki egyébként korábban a Supernatural-ben is szerepelt.

A történet egy amerikai nőről szól, aki angol földön áll dadusnak, ám nem várt melót kap. Nem egy izgága gyerekre kell vigyáznia, hanem egy kettyósnak tűnő pár nyolcéves forma bábujára, akit a szülők élő gyerekként kezelnek. A nem mindennapi helyzetbe csöppent dadus egyfajta használati utasítást is kap a „kisfickóhoz”. Ám ezek nagy részére magasról tesz, aminek természetesen meg is lesz a böjtje.

A filmet az a William Brent Bell rendezte, aki korábban A vérfarkast, Az ördög benned lakozik-ot és a Stay Alive című filmeket rendezte. Az amerikai mozikban január 22-én érkezik a film, sajnos PG-13-as besorolással, ami kicsit lelombozó lehet, de talán sikerül valami plánét belesuvasztani az amúgy kicsit talán vérszegény gonosz játékbabás koncepcióba.

Pride and Prejudice and Zombies

Őszintén szólva vajmi kevés bennem a lelkesedés a zombikkal tarkított Büszkeség és balítélet iránt, de talán pont ezért lehet kellemes csalódás ez a film. Persze az nyomban kétségbeejtő lehet, hogy a rendező az a Burr Steers, aki korábban két Zac Efron-os mozival hallatott magáról, ezek közül Megint 17 pedig azt hiszem még Matthew Perry ellenére is bőven gyenge.

A forgatókönyvet és az alapul szolgáló regényt pedig a New York-i születésű Seth Grahame-Smith jegyzi, aki a The Flash mozifilmet is körmölheti, sőt a Beetlejuice 2. forgatókönyve is az övé lehet, de a kínosan sikerült Abraham Lincoln, a vámpírvadászhoz is volt köze.

Az előzetesek annyira nem rémrosszak, a februári amerikai premier után pedig talán okosabbak leszünk.

Démonok között 2 (The Conjuring 2)

A Démonok között folytatása méltán kerülhet a várakozás középpontjába, már csak azért is, mert habár James Wan korábban jelezte, hogy pihentetné a horrorfilmeket, mégis visszatért a rendezésre. Más kérdés, hogy közben azért levezényelte a Halálos iramban 7. részét. Szerencsére a forgatókönyvírók és a főszereplők (Patrick Wilson és Vera Farmiga) is visszatérnek és ha minden igaz ez alkalommal Angliában akad dolguk.

A tengerentúlon nyáron érkezik a végeredmény, abban pedig erősen bízunk, hogy a magyar mozikban sem kell sokkal tovább várnunk a filmre.

Yoga Hosers

Az a helyzet, hogy egészen bírtuk a Kevin Smith rendezésében készült Tusk – vagy ha magyarul jobban tetszik, Agyar – című filmet, ami a Smithtől megszokott színvonalat azt gondolom hozta. Nos a rendező trilógiában gondolkozott, aminek folytatása a Johnny Depp főszereplésével érkező Yoga Hosers lesz, ami januárban már szintén terítékre kerül az amerikai mozikban.

Depp sajnos az utóbbi időben nem dúskál a jó szerepekben. Sőt egy múltkori listán ő volt a legdrágább színész, figyelembe véve, hogy mennyi kerültek a főszereplésével készült filmek és mennyit hoztak a konyhára. Persze Depp ettől még nem lesz rossz színész és kétlem, hogy vadászként csalódást okozna majd a Yoga Hosers-ben. Ő segít ugyanis két fiatal lánynak egy ősi gonosz legyőzősében.

Neon démon (The Neon Demon)

A dán Nicolas Winding Refn elsősorban talán a Drive – Gázt! kapcsán lehet ismerős, de azért korábbról a Fear X, a Vérveszteség vagy éppen az Elátkozott város filmek is a nevéhez fűződnek, ezek között pedig akadnak jól sikerült darabok. A Csak Isten bocsáthat meg talán már nem tartozik a jobban sikerült alkotások közé, legalábbis ezt a filmet sok kritika érte, még nőgyűlölettel is megvádolták a direktort.

Ezek fényében pedig a Neon démon egyfajta vezeklésnek tűnik, hiszen habár Refn megmaradt férfinek, az alkotás operatőre és forgatókönyvírója is nő, sőt az eredeti tervek úgy szóltak, hogy kizárólag női szereplőkkel készül el a film. Ez utóbbi időközben azért változott, hiszen Keanu Reeves, illetve még néhány úriember is csatlakozott a stábhoz. A történet egy fiatal modellről szól majd, akit kikészít a Los Angeles-i szakma. Érdekes is lehet ez még kérem szépen, a pontos premierről viszont nem érkezett információ.

The Purge 3

Meg lehet, hogy szar az ízlésem, de én kifejezetten bírtam James DeMonaco 2013-as filmjét A bűn éjszakáját. A saját gyerekkel pedig a rendező-forgatókönyvíró is így lehetett, hiszen egy évvel az első film után Frank Grillo főszereplésével elkészítette a folytatást, amiben már nagyobb mozgásteret adott szereplőinek és tovább gördítette a sztorit.

Idén pedig újabb folytatás érkezik, amelyben Grillo továbbra is megtarthatta magának a főszerepet. A legizgalmasabb kérdés persze talán az, hogy magyarul mi lesz a film címe. A tengerentúli mozik július elejétől tűzik műsorra a filmet.

Mobil (Cell)

Nem állítom, hogy a Mobil Stephen King legjobban sikerült regénye, viszont mégis csak Stephen King-ről beszélünk és lehetett bírni ezt az irományát is. Az pedig nem is meglepő, hogy vérmes producerek ebből is filmet készítenek. Sőt akár múlt időbe is tehetjük az egészet, hiszen a forgatásoknak már vége, 2016-ban pedig be is mutathatják a végeredményt.

A mobil-zombikkal tarkított történet az a Tod Williams rendezte, aki a Paranormal Activity 2. részét is elkövette, így talán kiderül az is, hogy ezért megbocsátást nyerhet-e. A főszerepben John Cusack mellett az a Samuel L. Jackson is feltűnik, akiből szerintünk minimum kettő van a világon, mert ennyi filmben képtelenség másként szerepelnie.

Before I Wake

Idén szerencsére nem maradunk Mike Flanagan film nélkül sem. Oké, a rendező távolról sem nevezhető még igazi nagynévnek a horror szakmában, de a kicsit művészies Alagút utáni Oculus című horrorja itthon kifejezetten sokak kedvence lett. Flanagan egyébként két filmmel is jelentkezik 2016-ban, az egyik az Ouija 2. része lesz, amitől őszintén szólva nem várok sokat, de hátha tévedek, a Before I Wake viszont talán eggyel ütősebb lesz.

Thomas Jane stars in Relativity Media’s “Before I Wake”.
Photo: Courtesy of Relativity Media
Copyright: © 2014 QNO, LLC

A főszerepben Thomas Jane és Kate Bosworth alakítanak egy házaspárt, akik egy nyolcéves srácot fogadnak örökbe. Ezzel még nem is volna túl nagy baj, de a fiú álmai a valóságban is alakot öltenek, ez pedig már egyáltalán nem nevezhető tréfadolognak. A nagyvizen túl áprilisban szeretnék bemutatni Mike Flanagan új filmjét.

Amikor kialszik a fény

David F. Sandberg még 2013-ban hozta össze a Lights Out című rövidfilmjét. A mindösszesen három perces játékidővel bíró filmben egy nő kapta a főszerepet, akit egy szörny próbált néhány másodperc alatt az őrületbe kergetni. Egy olyan figura, ami akkor öltött test, amikor kialudtak a fények, azonban amint ismét életre keltek az alak eltűnt.

James Wan nem olyan régen úgy érezte, hogy az ötlet akár egészestés film formájában is működőképes lehet, ezért támogatást nyújtott Sangberg-nek, aki neki látott a mozi elkészítésének. A forgatókönyv kipofozásával és bővítésével ráadásul nem egyedül kellett megbirkóznia. Eric Heisserer is a segítségére volt, aki a 2010-es Rémálom az Elm utcában remake-t is megírta – hát kösz… – de a jobban sikerült, 2011-es A dolog is a nevéhez köthető. Egy biztos nem ártana egy jó szörnyes mozi 2016-ban sem.

Körök

Április első napja a bolondoké, a tengerentúlon viszont a jó öreg kútból előmászó lány Samara is betér a mozikba. Az új Kör filmtől nyilván sokat várunk, de azért a helyén is kezeljük a várakozásokat, hiszen nehéz lesz újat mutatni. Az persze akár jó hír is lehet, hogy ezzel a feladattal egy spanyol úriembert F. Javier Gutiérrezt bízták meg, más kérdés, hogy sok film nem köthető a nevéhez. Habár a Tres días című mozija több díjat is nyert, de itthon kevésbé számít ismertnek.

Az Agymenős Johnny Galecki személyében pedig ismerős arcnak is örülhetünk majd a vásznon, már ha itthon bemutatják a végeredményt. Mondjuk miért ne tennék?

The Other Side of the Door

Johannes Roberts nem az a fajta direktor, akit megvádolhatnánk a minőségi munkával, viszont talán 2016-ban kikerül egy kivételt képző alkotás a kezei közül. A Lélekvadászok című filmje egyszerűen borzalmas volt, de a Forest of the Damned, az Elégtelen vagy a Roadkill sem váltotta meg a világot. A Storage 24 mondjuk olyan filmje volt, amit én kifejezetten bírtam, de nyilván három pontot érő gólnak azt sem lehet nevezni. A helyzet az, hogy a The Other Side of the Door is csak egyetlen okból került fel a listára. Sarah Wayne Callies és Jeremy Sisto miatt – ja, ez két ok. Persze a sokszor bambán néző színésznő és az A-listásnak egyáltalán nem nevezhető Sisto lehet nem viszik majd hátukon a filmet.

A sztori ráadásul egészen sablonosnak tűnik, férj és feleség elvesztik gyermeküket, utóbbi pedig egy ősi rituálé segítségével szeretné visszahozni a fiút a halálból, hogy elbúcsúzzon tőle. Viszont ha ez ilyen könnyen volna film se készült volna a sztoriból.

A boszorkány

A 2015-ös Sundance Filmfesztivál jelentéseiből úgy tűnik, hogy a The Witch egy olyan film lehet az idei évben, amitől bokán fossa magát az ember – legalábbis egyes kritikák, ha nem is pont így, de erre utalóan fogalmaztak. Egy biztos, az első filmes Robert Eggers filmjének előzetese valóban egészen nyugtalanítóra sikerült és lehet benne potenciál.

A sztori 1630-ban New Englandben játszódik és egy erdő mellett élő család kapja a főszerepet, akik egymás ellen fordulnak és a gonosz is felüti fejét köreikben. Pazar dráma és ütős horror – legalábbis azt beszélik. A tengerentúlon a nagyközönség februártól válthat jegyet a filmre, azt pedig megint csak remélni tudjuk, hogy itthon akad forgalmazó, aki potenciált érez majd a filmben.

Vaksötét

Fede Alvarez neve ismerős? A Gonosz halott remake került ki nem is olyan régen a kezei közül, ami szerintem bőven megütötte a mércét és habár kicsit szigorúbb lett, mint a Raimi-féle második rész, azt gondolom bőven megvolt a hangulata. Nos Sam Raimi nem engedte el teljesen Alvarez kezét, sőt legújabb filmjéhez producerként még segítséget is adott. A Vaksötét egy csapat fiatal kapja a főszerepet, akik úgy döntenek, hogy betörnek egy vak fickóhoz, hiszen ennél könnyebb stiklit kitalálni sem lehet. Hőseink azonban cseszett nagyot tévednek.

A vak férfit az a Stephen Lang alakítja, akitől ránézésre is hidegrázást kaphatunk. Így számomra talán a lista egyik legvárósabb filmje ez – kár hogy majd csak augusztusban érkezik.

Green Room

Biztos neked is akadnak olyan filmek az életedbe, amiket halogatsz. Nos Jeremy Saulnier Blue Ruin című alkotása számomra abszolút ilyen. Többen is ajánlották már a filmet, viszont valahogy nem tudtam még ráfanyalodni. Pedig a rendező már újabb mozival jelentkezik, ráadásul ez alkalommal talán egy még nagyobb dobás lehet a végeredmény. Legalábbis több az ismert név a stáblistán. Mark Webber, Anton Yelchin no és nem utolsó sorban Patrick Stewart.

A sztori egyébként egy punkbandáról szól, akik egy koncertet követően durva bajba kerülnek. A címben szereplő szobába barikádozzák el magukat egy neonáci banda elől. A tengerentúli nagyközönség áprilistól nézheti a filmet. Fesztiválos vetítés azonban már akadt, az ottani kritikák pedig kifejezetten pozitívak voltak egy véres és erőszakos filmet ígérnek. Kár, hogy jó eséllyel a Green Room a hazai mozikba nem jut majd el.

Death House

Végül pedig jöjjön az a film, amiben nagyon bízunk, hiszen kvázi a horrorfilmes Feláldozhatók lehet a végeredmény. Igen, hiszen Harrison Smith filmjében a horror nagyágyúi kapják a főszerepet. Robert Englund, Kane Hodder, Bill Moseley, Doug Bradley, Dee Wallace, Barbara Crampton, Michael Barryman, Ken Foree és Danny Trejo.

Sajnos Smith rendezőúr eddigi életművéből kiindulva igazán nagy durranásra talán nem kell számítani. Legalábbis a Cramp Dread Eric Roberts és Danielle Harris ellenére rossz volt, a Zombie Killers: Elephant’s Graveyard-ban pedig nagyon bíztam.  A végeredmény viszont talán még a Cramp Dread-et is alulmúlta.

További érdekes adalék lehet, hogy a történet ötlete Gunnar Hansen fejéből pattant ki. A tavaly novemberben elhunyt színész az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás Bőrpofájaként tűnt fel először a vásznon.

A kérdés adott, te melyik horrorfilmet várod a legjobban 2016-ban?