80-as évek legjobb zombis filmjei

Ez alkalommal a ’80-as évek legjobb zombis filmjei kerülnek elő, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy a ’80-as évek bővelkedett a zombis filmekben. A zsáner egyik aranykorszaka volt ez, számos említésre méltó és kiváló produkcióval.

A ’80-as évek zombis filmjei meglehetősen emlékezetesre sikerült. Nem véletlen, a VHS korszaknak köszönhetően legjobb ugyanis a gore és a vérengzés újabb szintre léphetett, ezt pedig voltak alkotások, amelyek igyekeztek kihasználni.

Ez alkalommal a korszak legjobbjait igyekeztünk összegyűjteni.

A köd (1980)

A centenáriumi ünnepségre készülő kisváros és a ráereszkedő köd, John Carpenter 1980-as horrorjában, ahol élőholt lényeket szabadított Antonio Bay lakóira. Akár azt is mondhatnánk, hogy a Halloween csapata állt újból össze, csak a téma bőven más. A rendezést ugyanis  Carpenter vezényelte, a forgatókönyvet Debra Hillel közösen hozta össze, a főszerepet pedig Jamie Lee Curtis vállalta, de például Janet Leigh is szerepet kapott a remekül sikerült ködös horrorban.

Holtan és eltemetve (1981)

Dan O’Bannon neve elsősorban talán az Alien-franchise kapcsán juthat eszünkbe, ám a ’80-as években néhány másik kiváló horror is fűződött a nevéhez. Például az 1981-es Holtan és eltemetve. Horrorrajongóknak több okból is különösen ajánlott ez a film. Dan O’Bannon nevét már említettük, de ne feledjük, hogy a film főszerepében Robert Englund látható, a történet pedig amilyen ponyva hatású, annyira jó. Egy tengerparti kisvárosban járunk, ahol a helyiek meglehetősen furcsák, szeretik lemészárolni a hozzájuk látogató turistákat. Sajátságos elveik alapján ezzel még nem is volna baj, ám egy nap a holtak visszatérnek és bosszúra szomjaznak. Kicsit slow burn filmről beszélhetünk, remek speciális effektekkel, amelyeket Stan Stanstonnak köszönhetünk. A végeredmény egészen ijesztő és igazán lenyűgöző.

Evil Dead – Gonosz halott (1981)

Sam Raimi és Bruce Campbell filmje a horror rajongók egyik legnagyobb kedvence. Nem véletlen. A páros korábban egy rövidfilmet forgatott le, majd ezt követte az 1981-es első film, az erdő mélyén található házikóval, a baráti társasággal és persze a démonokkal, amelyek ha úgy tetszik élőhalottá változtatják hőseinket. Remek effektek és igazán szórakoztató történet. A film pedig Fede Alvarez rendezésében nem túl régen egy egészen véres újabb feldolgozást is kapott. Az eredeti filmről itt írtunk. Azt ne feledjük, hogy a hírek szerint újabb film készülhet és hamarosan egy videójáték is befuthat.

A holtak napja (1985)

George A. Romero munkásságát aligha kell bemutatni a zombis filmek kedvelőinek. Az 1968-as Az élőhalottak éjszakája és az 1978-as Holtak hajnala után 1985-ben „folytatódott” a zombis kaland, ráadásul Romero ez alkalommal sem vallott szégyent. Tény, hogy a trilógiából talán ez a legkevésbé ütős darab, ám így is a ’80-as évek legjobbjai között kell emlegetni.

Reanimátor (1985)

H. P. Lovecraft története adta az alapját Stuart Gordon 1985-ös rendezésének. Meglepetésszerű sikert ért el a film, ami ma már abszolút klasszikusnak számít. Jeffrey Combs karaktere feltalál egy szérumot, ami képes feltámasztani a holtakat – a végeredmény horrorisztikus és megfelelően kacagtató is. Mindenképpen a kötelező darabok között kell a Reanimátort is emlegetni. A ’80-as évek legjobb zombis filmjei között ez is helyet érdemel magának.

Az élőholtak visszatérnek (1985)

A ’85-ös év igazán erős volt a zombis filmek felhozatalát tekintve. Dan O’Bannon nevét már említettük, Az élőholtak visszatérnek című agymenése pedig a korszak egyik legjobbja, kifejezetten többször nézős darab. A filmhez számos folytatás készült, de igazi gyöngyszemként talán valóban az első felvonás jellemezhető. Gusztustalan, de remekül összehozott effektek, komoly mennyiségű vér és ökörség. Ez a sikerrecept, ami kultikus és klasszikus darabbá tette ezt a filmet.

Rémes egy éjszaka (1986)

Fred Dekker nevéhez íróként és rendezőként is fűződnek jól sikerült horrorfilmek. Utóbbi titulusban mondjuk talán javarészt három alkotást említhetünk, a Robotzsaru 3. részét, A szörnycsapatot és jelen írásunk főszereplőjét a Rémes egy éjszakát. Ez az 1986-os film az évek alatt igazi kultklasszikussá vált, egy remek horrorkomédia, amelyben néhány fiatal és egy földönkívüli parazita kapja a főszerepet, amely bizony gyilkos zombivá változtatja az embereket.

Evil Dead – Gonosz halott 2. (1987)

Ash is back! Sam Raimi és Bruce Campbell a ’80-as években elkészítette a Gonosz halott folytatását is, amely még mókásabb és még szórakoztatóbb darab lett. Igazi agymenés, komoly gore mennyiséggel és remek maszkokkal. Megkockáztatjuk, hogy talán a ’80-as évek egyik legjobb horrorja a végeredmény, amelyben nem maradunk csúnya hullák és gonosz démonok nélkül. Kritikánk itt olvasható.

A kígyó és a szivárvány (1988)

Wes Craven munkássága általában a horrorrajongók kereszttüzében van. Nem véletlen, számos igazán remek film fűződik a direktor nevéhez. Az 1988-as A kígyó és szivárvány viszont talán egy picit alulértékelt és kevésbé emlegetett darabnak számít. Nagy kár, hiszen a Bill Pullman főszereplésével készült zombis horror igazán szerethető. Pullman egy antropológust alakít a történetben, akit Haitiba küldenek, a feladata, hogy rátaláljon arra a különleges porra, amely képes a holtakat visszahozni a halálból. Hősünk nem is tudja, hogy mire vállalkozik, hiszen élete legveszélyesebb kalandjába csöppen bele, amelyben bizony élőholtakból sincs hiány. Egy egészen feszült és remek film a végeredmény.

Kedvencek temetője (1989)

Klasszikus értelemben véve lehet, hogy a Kedvencek temetőjéről nem is a zombifilmek jutnak az ember eszébe. Azonban a történetet ismerve tulajdonképpen csak egy a halálból visszatérő karakter okozza a bonyodalmakat. Louis Creed meglehetősen szörnyű dologra szánja el magát, ám úgy érzi nincs vesztenivalója, egy régi indián temetőbe ássa el balesetben elhunyt kisfia holttestét, egy olyan helyen, ahonnan a holtak mindig visszatérnek. Stephen King történetéről van szó, amelyet az író egy darabig az íróasztalának fiókjában tárolt, annyira borzalmasnak gondolta a sztorit, hogy ő maga is megrettent. Nem csoda, húsba markoló és igazán horrorisztikus élményről van szó, amely nem rég egy újabb feldolgozást is kapott.

Ezek volnának a 80-as évek legjobb zombis filmjei. Ha lehagytunk valamit, kérlek jelezd!