A modernkori filmkészítés szinte óhatatlan velejárója a számítógépes megoldások vagy ha úgy tetszik, akkor a CGI használata. Mindehhez a horrorfilmesek is előszeretettel nyúlnak, azonban olykor megbotránkoztató eredményeket kapunk. Persze ezeknek a produkcióknak is megvan a rajongó táboruk!

Borzalmasan pixeles szörnyek. Elbarmolt arányok és a realizmus teljes hiánya. A végeredmény pedig néhány otromba és nevetséges CGI-rémség, amelyektől tényleg inkább a nevetőgörcs tör ránk, mint sem a hátborzongás.

Ez alkalommal a horrorfilmes történetelem 10 legbénább CGI fenevadát gyűjtöttük össze!

Anaconda 3.  – Az ivadék (2008)

Jon Voight, Ice Cube, Owen Wilson és Jennifer Lopez, az évszám pedig 1997. Ekkor mutatták be az Anakonda első részét, ami még PG-13-ban futott, de valljuk be, sosem lett klasszikus. Ennek ellenére összesen négy Anakonda-film mégis készült. Az pedig talán kétségtelen tény, hogy részről részre egyre bénább lett a CGI és a kígyó. A harmadik sztori már egyenesen a SyFy-ra érkezett, tévés bemutatónak szánták, a főszerepre pedig David Hasselhoff-ot is megnyerték, aki egy tudóst alakít a történetben. A számítógépes kígyó tényleg nagyon botrányos, a film pedig kiérdemelheti az annyira rossz, hogy az már jó jelzőt!

Mega Piranha (2010)

A Piranha-filmek annak idején elég izgalmas alkotások voltak és a 2000-es években remake formájában ismét betámadták a mozikat. Természetesen ez az alacsony költségvetésű filmekre specializálódott szakemberek figyelmét sem kerülte el – rögvest úgy érezték, hogy meg kell csinálniuk a saját változatukat. Ráadásul tényleg mertek nagyot álmodni, megányit! A Mega Piranha, ahogy a címe is mutatja valóban óriás piranhákat helyez a középpontba, akik tengeralattjárókat és helikoptereket fogyasztanak reggelire, vacsira pedig, ha úgy adódik jöhet egy csatahajó.  Most azt gondolnád, hogy micsoda fenevadakról van szó, de látva az összetákolt CGI Mega Piranhákat, inkább csak mosolyogsz ezeken az esetlen lényeken.

Boogeyman (2005)

Stephen Kay rendezése, a Barry Watson és Emily Deschanel főszereplésével készült Boogeyman annak idején nem is teljesített rosszul a tengerentúli mozikban. Ráadásul itthon is sokan vannak, akik bírták a filmet. Alapvetően tényleg nem volt rossz, na de a címszereplő megvalósítása elég botrányos lett. A szekrényben megbújó, foltos és fogorvosi kezelésre szoruló figura nagyon idétlen volt. Kár érte, mert alapvetően azért annyira tényleg nem volt ez rossz film.

Legenda vagyok (2007)

Talán azt hitted, hogy csak a The Asylum remekműveit vesszük elő ezen a listán. Hát nem. A Francis Lawrence rendezésében és Will Smith főszereplésével bemutatott Legenda vagyok is megér egy misét. Richard Matheson műve talán egy picivel jobb feldolgozást érdemelt volna. Illetve alapvetően itt is a szörnyekkel van a probléma. Lawrence eleinte úgy számolt, hogy a vámpírlényeket, a fertőzötteket élőszereplőkkel oldja meg, a statiszták pedig egyfajta protézist viseltek volna. Viszont Lawrence-nek hiányérzete volt látva a végeredményt és inkább kért még egy zsák pénzt a stúdiótól, hogy a lényeket CGI-vel hívják életre. A végeredményt láttuk és azok a szörnyek leginkább a mókásabb álmainkban kerülnek elő és akkor sem ijesztenek ránk.

Freddy vs. Jason (2003)

A Freddy vs. Jason akár egy horror történelmi jelentőségű dolog is lehetett volna. Sajnos aztán mégsem teljesen így történt. Persze alapvetően a rajongók számára egy kötelező darabról van szó és e sorok írója is nagyon szereti ezt a filmet. Ebben hiba nincs, de azért akadnak benne csücskös megoldások. A legröhejesebb mindenképpen az a jelenet, amelyben Freddy Bill-t környékezi meg, ehhez pedig vízipipázó hernyólény formájában jelenik meg. Na, ez a CGI megoldás nagyon gatya lett, jó eséllyel szinte bármilyen más megoldás csak jobban sülhetett volna el.

Háromfejű cápa (2015)

Tulajdonképpen már a 2012-es Kétfejű cápa támadás is elég „erős” CGI-vel rukkolt elő, viszont a három évvel később befutott folytatás bőven gyatrább lett. A készítők igyekeztek még több agyamentséget és még több cápafejet zsúfolni a végeredménybe. A látvány önmagáért beszélt. Ráadásul a The Asylum nem is akart lemondani az újabb folytatásokról és fejekről sem. A 2018-as 6-Headed Shark Attack-ig már eljutottunk és talán előbb-utóbb a hetedik fej is előkerül és egy hasonló képességű sárkánnyal veszi majd fel a harcot.

Engedj be! (2008)

Már látom, hogy a bögréért nyúlsz, hogy megdobálj vele! Az Engedj be! egy ilyen listán?! Hiszen a végeredmény egy remek dráma és felejthetetlen horrorélmény, a fiúról, aki egy fiatal vámpírlánnyal barátkozik. Oké, nyugi, teljesen igazad van! Viszont egy ronda hibája azért mindenképpen volt ennek a klasszikusnak. Nagyjából a film közepén, kapunk egy macskatámadást bemutató részt. Most komolyan, azok hogy néztek ki?!

Háborgó mélység (1999)

Renny Harlin rendezése, a Háborgó mélység egy remek film. Mondhatnánk, hogy Buraiék még dalt is írtak róla. Ám ne vicceljük el a dolgot. Tényleg bírjuk ezt a filmet, de azért akadnak benne ingatag CGI megoldások. Ott van például a jelenet, amelyben szegény Samuel L. Jackson-t megtámadja és elragadja a Paint-ben összedobott cápa-izé. Az azért nagyon gagyi volt, valljuk be.

Óriáspókok – Jeges rémület (2007)

A SyFy több „remek” alacsony költségvetésű szörnyért is felelős. Nehéz is volna minden filmjüket felsorolni, talán javuknak helye volna ezen a listán. Többek között az Óriáspókok – Jeges rémület, Takács Tibor rendezése is ilyen. A síparadicsomban randalírozó pókok nagyon mókásak. 2D-s lények a 3D-s világban, ráadásul a színük és formájuk is olyan, mintha egy ’90-es évek eleji horrorjátékból bukkantak volna elő.

Birdemic: Shock and Terror (2010)

Szerintem pontosan tudtad, hogy ezzel a filmmel találkozni fogsz a listánkon. James Nguyen rendezése tulajdonképpen egyfajta tisztelgés Hitchcock és a Madarak előtt. Viszont rossz, nagyon rossz, még annál is rosszabb, mint azt most hiszed. A CGI madarak a lehető legröhejesebbek, amit csak el tudsz képzelni. Jó eséllyel a földkerekség leggagyibb CGI lényeit láthatjuk ebben a film történeti rettenetben, amit azért muszáj látnod, ha bírod a Zs-kategóriás filmeket!