Ez alkalommalg arra tettünk kísérletet, hogy összegyűjtsük a 2000 és 2009 közötti 25 legjobb horrorfilmet. A feladat semmiképpen nem volt könnyű, hiszen ha lehet hinni az imdb-nek akkor ezen időszak alatt 3437 olyan film készült, amelyre ráaggathatjuk a horror jelzőt. Így pedig pláne elképzelhető, hogy néhány film lemaradt. Természetesen szeretnénk leszögezni, hogy a további mögött top 25-ös lista ezúttal is teljesen szubjektív, a szerkesztőség véleményét tükrözi.

25. Elhagyott szoba – Vacancy (2007)

Rendező: Antal Nimród (Kontroll, Ragadozók)
Forgatókönyvíró: Mark L. Smith (Séance, Elhagyott szoba 2., A rettegés mélye)
Szereplők: Kate Beckinsale (Underworld filmek), Luke Wilson (Sikoly 2.), Frank Whaley (A holtsáv – sorozat, A sejt 2.)

A sztori: David és Amy fiatal házasok. Egy nap egy meglehetősen lerobbant kis motelben szállnak meg, ahol a fogadtatás semmiképpen sem nevezhető királyinak. D tudod mit? Se se baj, legalább tető van a fejük felett. Az éjszaka során aztán dugás helyett egy videó kazettára bukkannak, amit csak hamar be is dobnak a lejátszóba. A kazettán egy kaszabolós filmet találnak, ami hihetetlenül realisztikusnak tűnik. A baj pedig akkor kezdődik, amikor hőseink rájönnek, hogy a felvételt egy az övékéhez nagyon-nagyon hasonló szobában rögzítették.

Amiért szeretjük: Több okból is. Egy részt egy végig nagyon izgalmas kis produkció, amelyben a feszültség szinte tapintható. Remek karaktereink vannak, Amy szerepében pedig Kate Beckinsale látható, ő pedig sohasem elhanyagolható. Viszont ezektől függetlenül a legnagyobb ok a rendező, Antal Nimród neve, aki mégis csak szeretett országunk jeles képviselője.

24. Adsz vagy kapsz – Trick ‘r Treat (2007)

Rendező: Michael Dougherty
Forgatókönyvíró: Michael Dougherty (Rémségek könyve 3: Véres kor)
Szereplők: Anna Paquin (True Blood, Sikoly 4.), Brian Cox (Exit Humanity), Dylan Baker (A sejt)

A sztori: Az Adsz vagy kapsz című horrorban négy kis történetet elevenedik meg a szemeink előtt, természetesen mindegyik az amerikai Halloween ünnepéhez kapcsolódóan. Az egyikben egy középiskolai igazgató sötét titkára derül fény. Egy másikban pedig a Piroska és a farkas egy sajátos adaptációjával találkozhatunk. De helyett kapott az antológiában egy helyi legendát megidéző rémmese is, csak úgy mint az öreg bácsi története, aki Halloweenkor nem adott cukorkát egy gyerkőcnek. Ez pedig nem maradhat büntetlenül.

Amiért szeretjük: A Halloween köré egy halom film épült már. Nem is csoda, hiszen a tengerentúlon régi tradíciói vannak az október végi ünnepnek. Az Adsz vagy kapsz nem feltétlen nevezhető eredetinek, hiszen merít innen-onnan (például a Rémmesék könyvéből is), de mindezek ellenére roppant szórakoztató. A megelevenedő négy történet is egészen kreatív, illetve a fekete humor is igen erősen képviselteti magát. A gonosz Sam karaktere pedig igen eltalált.

23. Pokolba taszítva – Drag Me to Hell (2009)

Rendező: Sam Raimi (Evil Dead – Gonosz halott 1., 2., A sötétség serege)
Forgatókönyvírók: Sam Raimi (The Evil Dead, A sötétség serege), Ivan Raimi (Darkman, A sötétség serege)
Szereplők: Alison Lohman (Scared of the Dark), Justin Long (A halott túlélő), Ruth Livier

A sztori: Történetünk egy bankban dolgozó fiatal nőről szól, akinek meggyűlik a baja az egyik ügyfelével. Egy öreg cigány asszony a ludas, aki átkot szór a fejére, miután nem túl elégedett a banki szolgáltatásokkal. Innentől kezdve pedig a nő “pokoljárásának” lehetünk szem és fültanúi. Habár Christine megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy levegyék róla az átkot még mielőtt túl késő lenne.

Amiért szeretjük: Sam Raimi a Pókember filmek után úgy döntött visszatér szeretett műfajához, a horrorhoz, oda ahonnét tulajdonképpen elindult. Tény, hogy a rendező ezúttal mellőzi az olyan erőszakos és véres jeleneteket, amelyeket a Gonosz halott trilógiában örömmel alkalmazott. Ám ennek ellenére ebben a produkcióban is megcsillogtatja nem mindennapi humorát és néhány “ínyenc” jelenettel is szolgál a rajongók számára. Mindezt pedig egy gonosz kis vége csavarral fűszerezi meg.

22. Fűrész – Saw (2004)

Rendező: James Wan (Halálos hallgatás, Halálos ítélet, Insidious)
Forgatókönyvírók: James Wan (Fűrész 3., Halálos hallgatás), Leigh Whannel (Fűrész 2., 3., Insidious)
Szereplők: Cary Elwes (Fűrész 3D, Ábécé-gyilkos), Leigh Whannel (Insidious, Fűrész 3.), Danny Glover (Touch, Halálos fegyver filmek)

A sztori: Két férfi leláncolt lábbal ébred egy elhagyott helyen egy hulla társaságában. Miközben megpróbálnak rájönni arra, hogy hogyan is kerültek a lerobbant szobába és arra, hogy a másik mégis kicsoda, egy diktafon segítségével rejtélyes üzeneteket és feladatokat kapnak. Ezek lényege, hogy a túlélés érdekében végezniük kell a másikkal. A különféle tárgyak mellett egy-egy fűrészt is találnak a földön, amelyek a láncot ugyan nem viszik, de a hús fűrészelésére kiválóan alkalmasak.

Amiért szeretjük: A Fűrészt lehet szapulni és lehet utálni, de egy ilyen listán nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Hiszen az időközben 7 részt kitermelő franchise kezdése mégis csak igen jól sikerült. James Wan ügyesen adagolta a feszültséget, a film végi csavar pedig mindenképpen jeles osztályzatot érdemel. A szereplők egyébként szintén ügyesek voltak, John Kramer igazi kedvencünk.

21. Hannibal (2001)

Rendező: Ridley Scott (Alien, Prometheus)
Forgatókönyvírók: Thomas Harris regénye alapján David Mamet (Játékos végzet), Steven Zaillian (A tetovált lány, Schindler listája)
Szereplők: Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak, Farkasember), Julianne Moore (Carrie, Magnólia), Gary Oldman (A lány és a farkas, Az őrület fészke)

A sztori: Az emberi gonoszság határait feszegető Dr. Hannibal Lecter megszökik a fogságból és Firenzében éli kis életét, maga mögött hagyva egykori múltját. Viszont feltűnik a színen Mason Verger, a milliomos, akit a doktor korábban egy egész életre megnyomorított. A férfi szeretne bosszút állni, bármi áron. Verger arra is rájön, hogy Hannibal-t csak egy módon csalogathatja vissza az Államokba, ha megkeresi Clarice Starling FBI ügynököt és a doktor utáni hajtóvadászatra küldi. Lecter pedig tényleg nem tud elállni a csábításnak és újra beleveti magát a halálos kis játékába, amelyet annyira élvez.

Amiért szeretjük: Tulajdonképpen elég ha két nevet írunk: Ridley Scott és Sir Anthony Hopkins. A két úriember szinte minden esetben garancia egy jó filmre. Így van ez a Hannibal esetében is, ami mind brutalitásban, mind pedig izgalomban túl tesz A bárányok hallgatnak-on. A disznóval élve etetés ötlete pedig zseniális.

20. Freddy vs. Jason (2003)

Rendező: Ronny Yu (Chucky menyasszonya)
Forgatókönyvírók: Damian Shannon (Péntek 13), Mark Swift (Péntek 13)
Szereplők: Robert Englund (Rémálom az Elm utcában filmek, Piton, Inkubus), Ken Kirzinger (Halálos kitérő 2.), Kelly Rowland

A sztori: Freddy Krueger jó 10 év után visszatér és mivel az Elm utca lakóinak többsége már megfeledkezett róla – és így nem tud álmaikba férkőzni – egy másik gonosztevőt hív segítségül. A Kristály-tó gyilkosát Jason Voorhees-t. Persze kettejük összecsapása elkerülhetetlen, hiszen két vérre éhes gonosz nem fér meg egy csárdában. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy Freddy a hokimaszkos gyilkos személyében egy igazi ellenfélre akadt. Néhány fiatal pedig természetesen belecsöppen a csetepatéba, ami nem egy hálás feladat.

Amiért szeretjük: Habár tény, hogy a Freddy vs. Jason nem feltétlen éri el az eredeti filmek színvonalát, mindenképpen izgalmas darab és minden rajongó számára kötelező. Naná hiszen a horrortörténelem két legnagyobb gonosza csap össze benne, amire ez előtt a mozivásznon még nem volt példa. Illetve Robert Englund ekkor öltötte magára utoljára a fekete kalapot és a csíkos pulóvert, úgy hogy már csak emiatt is emlékezetes egy darab.

19. [Rec] (2007)

Rendezők: Jaume Balagueró (Amíg alszol, Darkness – A rettegés háza, [Rec] 2.), Paco Plaza (Farkasvadászat, [Rec] 2., 3.)
Forgatókönyvírók: Jaume Balagueró (Amíg alszol, Darkness – A rettegés háza, [Rec] 2.), Paco Plaza (Farkasvadászat, [Rec] 2., 3.), Luiso Berdejo (Karantén 1., 2.)
Szereplők: Manuela Velasco ([Rec] 2.), Ferran Terraza (Névtelenek, [Rec] 2.), Jorge-Yamam Serrano ([Rec] 2.)

A sztori: Egy filmes stáb a helyi tűzoltóság életének különböző mozzanatairól forgat, amikor riasztás érkezik az állomásra, a stáb pedig a terveknek megfelelően elkíséri a lánglovagokat a helyszínre. Odaérkezve azonban kellemetlen meglepetésben lesz része hőseinknek. Nem tüzet találnak,  hanem egy öregasszonyt, aki élőhalottként támad rájuk. A lakóházból pedig nem menekülhetnek, mert időközben a hatóság lezárta azt, így a stábnak, a tűzoltóknak és az ott lakóknak odabent kell kitartaniuk. Csakhogy időközben egyre többen alakulnak át vérengző agyhalottá.

Amiért szeretjük: A [Rec] már a zombis listánkon is helyett kapott és nem is kérdés, hogy ezúttal is helye van a legjobbak között. Az áldokumentarista stílusú filmek között is az egyik legjobb darabról beszélhetünk, hiszen maximálisan kihasználják a műfajban rejlő lehetőségeket, egy halom véres képsort láthatunk és az ijesztgetésekből sem lehet hiányunk. Bátran a levegőbe is csaphatunk: ügyesek ezek a spanyolok.

18. 1408 (2007)

Rendező: Mikael Hafström (Könyörtelenek, A rítus, A tó szelleme)
Forgatókönyvírók: Stephen King novellája alapján Matt Greenberg (A kukorica gyermekei 3., Halloween H20), Scott Alexander, Larry Karaszewski
Szereplők: John Cusack (Azonosság, A holló), Samuel L. Jackson (Sebezhetetlen, Meeting Evil), Mary McCormack (K-Pax – A belső bolygó, Otthon, biztonságban)

A sztori: Főhősünk Mike Eslin író, aki a paranormális jelenségekről írt könyveivel futott be, legutóbbi írását is igazi siker övezi. Eslin éppen legújabb könyvén dolgozik, amelyben azt szeretné bebizonyítani, hogy az állítólagos szellem jelenlétek mögött mindig valamiféle manipuláció és megtervezettség bújik meg. Eslin természetesen be is járja az Államok “legszellemesebb” helyeit, így jut el a New York-i Dolphin Hotelbe is, ahol a 1408-as szobát szeretné feltérképezni. A szóbeszéd szerint ott ugyanis szellemek gyilkolnak. Hősünk persze badarságnak tartja az egészet, ám csak hamar a saját bőrén tapasztalja meg azt, hogy ezúttal bizony szó sincs átverésről.

Amiért szeretjük: A 1408 talán egyike azon kevés King adaptációnak, amelyek überelik a könyv változatot. Tulajdonképpen a történet végig egy helyen játszódik, ugyanakkor mégis elképesztő látványvilágot kapunk és a történet mesélésből is a maximumot hozták ki a készítők.

17. Démoni harcosok – Dog Soldiers (2002)

Rendező: Neil Marshall (A barlang, Végítélet)
Forgatókönyvíró: Neil Marshall (A barlang, Végítélet)
Szereplők: Sean Pertwee (A vadász, Halálhajó), Kevin McKidd (Hannibál ébredése), Emme Cleasby (F, Végítélet)

A sztori: Skócia hegyvidékes tájai nem csak a hegylakóknak kedveznek, hanem kiváló terepet nyújtanak a katonai gyakorlatoknak is, ezért hát egy kisebb csapat érkezik a területre e célból. A marcona vitézek azonban egész gyorsan szembesülnek azzal, hogy a legnagyobb gondot nem a fegyverekkel szaladgálás és a parancsnok nehéz feladatai jelentik. Ó nem, a teli holdkor felbukkanó szőrős lények sokkalta nagyobb fejtörést okoznak mivel emberhúsra éheznek.

Amiért szeretjük: Neil Marshall neve leginkább a 2005-ös A barlang című film kapcsán lehet ismerős a horror rajongók számára, azonban érdemes tudni, hogy a rendező, már 2002-ben letette a névjegyét a horror palettáján a Démoni harcosokkal. Egy meglehetősen low-budget produkcióról beszélhetünk, amely itt-ott meg is látszik (leginkább a farkasembereken). Ám ennek ellenére egy abszolút élvezetes darab, látványos akciókkal és vérengzésekkel tarkítva. Ezeken túl a poénok is képviseltetik magukat, nem beszélve a felbukkanó filmes utalásokról, amelyek szintén jól lettek beleillesztve a történetbe.

16. Holtak hajnala – Dawn of the Dead (2004)

Rendező: Zack Snyder (300)
Forgatókönyvíró: James Gunn (Slither – Féltél már nevetve?) – George A. Romero eredeti, 1978-as szkriptje alapán
Szereplők: Sarah Polley (Hibrid), Ving Rhames (Piranha 3D, Zombie Apocalypse, Seven Below), Mekhi Phifer, Jake Weber (U-571)

A sztori: Főhősnőnk Ana, egy szépnek induló nap arra ébred, hogy házának környékét ellepték a zombik. Az agyhalottak támadása olyan gyorsan történik, hogy Ana férje azon nyomban megkapja a maga kis harapását, majd az átváltozásra sem kell sokat várnunk. Hősnőnknek pedig nem igen marad választása, azon nyomban kocsiba pattan. Majd más túlélőkkel karöltve úgy döntenek, hogy a közeli plázába menekülnek az emberi húsra éhező élőholtak elől.

Amiért szeretjük: A Holtak hajnala ismét egy olyan film, amely a zombis listán már felbukkant, viszont a most tárgyalt időszakban is van helye. Azon túl, hogy egy kiváló remake-ről beszélhetünk, 2000-2009 között kétségtelen, hogy a Holtak hajnala volt az egyik legjobb zombifilm. Kellően pörgősre és véresre sikerült, James Gunn pedig remekül bújtatta modern köntösbe az 1978-as Romero-féle változatot.

15. [Rec] 2.

Rendezők: Jaume Balagueró (Amíg alszol, Darkness – A rettegés háza), Paco Plaza (Farkasvadászat)
Forgatókönyvírók: Jaume Balagueró (Amíg alszol, Darkness – A rettegés háza), Paco Plaza (Farkasvadászat), Luiso Berdejo (Karantén 1., 2.)
Szereplők: Manuela Velasco ([Rec]), Óscar Zafra, Jonathan D. Mellor

A sztori: A történet időben nagyjából egy órával játszódik a előző rész után. A középpontban ezúttal is a több emeletes lakó épülettel, ahova egy újabb csapat érkezik ezúttal katonai részről egy orvossal kiegészítve. Ám a bejutást követően kiderül, hogy az orvos valójában egy pap, a fertőzés pedig tulajdonképpen nem is teljesen az, aminek elsőre gondolhattuk. De pszt. A többi spoiler lenne.

Amiért szeretjük: A [Rec] 2. része picit megosztóbb, mint az első volt, ugyanis a történet egy egész szép fordulatot vett és elindult az okkultizmus és a vallás irányába. Igazából még a szerkesztőségen belül is van, aki szerint ez jó és van, aki szerint a film ezzel lejtőn indult el. Mindenesetre szeretjük a második részt, amely izgalomban és vérengzésben is hozta a korábbi szintet.

14. Éjféli etetés – The Midnight Meat Train (2008)

Rendező: Ryuhei Kitamura (Azumi, Versus)
Forgatókönyvíró: Clive Barker novellája alapján Jeff Buhler (Szanatórium)
Szereplők: Vinnie Jones (A halálraítélt, Blöff), Bradley Cooper (Én pici szemem), Leslie Bibb (Adsz vagy kapsz, 7500)

A sztori: Főhősünk Leon Kaufman fotós, aki legutóbbi képein az éjszakai életet mutatta be, meglehetősen provokatív formában, amelynek köszönhetően fel is keltette egy tehetős galéria tulajdonos asszony érdeklődését. Hoff asszony arra biztatja Leon-tt, hogy ha esetleg még inkább sikerülne megragadnia az emberi természet sötét oldalát a képein, akkor a fotók a galériában is kikerülnének. Egy feltörekvő fényképésznek pedig nem is kell több. A férfi megszállottan ered a téma nyomába, melynek során belefut Mahogany-ba, a tagba, aki az éjszakai metrón szedi áldozatait.

Amiért szeretjük: Clive Barker regényeihez már sokan és sokféleképpen hozzányúltak, de talán azt megállapíthatjuk, hogy többségében nem túl jól sikerültek ezek az adaptációk. Ellenben Kitamura ügyes kézzel vezényelt és egy meglehetősen izgalmas produkciót hozott tető alá, amelyben azért nagy szerepe van Jeff Buhler írónak is. Az eredeti Barker novella meglehetősen rövid, ezért kellett hozzá bőven írni, hogy egy másfél órás mozira fussa. A feladat viszont tényleg remekül sikerült, a film tényleg amolyan Barker-esen sötét és nyomasztó, illetve néhány dolgot a mi fantáziánkra bíznak. Persze azért brutális képsor is akad bőven, mindezt pedig fülbemászó zenékkel és Vinnie Jones-szal tették teljessé.

13. Végső állomás 2. – Final Destination 2. (2003)

Rendező: David R. Ellis (A végső állomás, Cápák éjszakája 3D, Kígyók a fedélzeten)
Forgatókönyvírók: J. Mackye Gruber (Pillangó-hatás), Eric Bress (Pillangó-hatás, A végső állomás)
Szereplők: A.J. Cook (Gyilkos elmék, Mother’s Day), Ali Larter (Végső állomás, A kaptár: Túlvilág, A kaptár 3. – Teljes pusztulás), Tony Todd (Kampókéz trilógia, Végső állomás 5.)

A sztori: Kimberley a megérzéseinek köszönhetően megúszik egy hatalmas balesetet az autópályán és még néhány sorstársát is sikerül megmentenie. Azonban a Halál nem szereti, ha keresztül húzzák a számításait. Na meg, aki egyszer felkerült a listájára, azokat előbb-utóbb úgyis elkapja. A túlélők pedig rejtélyes módon kezdenek el hullani, de Kimberley és az egykori 180-as járat túlélői megpróbálnak túl járni a Halál eszén és ép bőrrel megúszni a kalandot.

Amiért szeretjük: A sorozat első része már önmagában is remek volt, azonban a második epizód minden szinten überelte azt. A Halál ekkor még meglehetősen kreatív és összetett volt, a film eleji autópályás jelenet pedig még ma is a párját ritkítja. A Végső állomás 2. részére csak kellemes nosztalgiával lehet gondolni, főleg annak fényében, hogy a folytatások már sokkal gyengébbre sikerültek.

12. A köd – The Mist (2007)

Rendező: Frank Darabont (Halálsoron, A remény rabjai)
Forgatókönyvíró: Stephen King története alapján Frank Darabont (A légy 2., A remény rabjai, The Walking Dead)
Szereplők: Thomas Jane (Álomcsapda, Háborgó mélység, Rém sötét vidék), Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), Laurie Holden (Silent Hill, The Walking Dead)

A sztori: Történetünk egy kis tóparti városkában játszódik, ahol egy hatalmas, soha nem halott égzengés után egy soha nem látott köd indul meg a település felé. Az ott lakók egy része a vegyesboltba húzódik be és nem igen tudnak és mernek kimenni, mert úgy látszik, mintha valami mozogna a ködben.

Amiért szeretjük: Ismét egy King adaptáció, amely mindenképpen helyet érdemel ezen a listán. Az írott horror mesterén túl Frank Darabont miatt is megkerülhetetlen filmről beszélhetünk. A zseniális rendező ez alkalommal is hibátlanul vitte filmre Stephen King művét, mint tette azt már korábban is. A köd remekül mutatja be azt, hogy az emberekből mit hoz ki a stresszhelyzet és azt, hogy ha nagy a baj, akkor az ember embernek a farkasa. A befejezés pedig habár kiszámítható, ugyanakkor igazán lesújtó is.

11. Halálos hallgatás – Dead Silence (2007)

Rendező: James Wan (Fűrész, Insidious)
Forgatókönyvíró: Leigh Whannel (Fűrész 1., 2., 3., Insidious)
Szereplők: Ryan Kwanten (True Blood, 7500), Amber Valletta (Temetetlen múlt), Donnie Wahlberg (Fűrész 2., 3., 4.)

A sztori: Lisa és Jamie fiatal házasok, akik új életet kezdtek távol a kétes hírű szülővárosuktól. Ám miután a feleség kegyetlen gyilkosság áldozatává válik, Jamie kénytelen visszautazni Ravens Fairbe a temetés miatt. Ha már ott van úgy dönt megpróbál fényt deríteni a Lisa halálának körülményeire is. Ahogy pedig egyre jobban elmerül a városka történetében felfedez egy átkot és Mary Shaw legendáját. Minél közelebb kerül az igazsághoz, úgy leselkedik rá egyre több és több veszély.

Amiért szeretjük: James Wan a Fűrész sikere után Leigh Whannellel közösen úgy döntött, hogy a klasszikus horror irányába is tesznek egy kitérőt. A Halálos hallgatásról így utólag bátran kijelenthetjük, hogy kiválóan sikerült. A történet ügyesen megírt, remekül vezetett és szerencsére a véres részekben sem szenvedünk hiányt. A szereplőink is ügyesen teszik a dolgukat, a zene pedig eltalált és ütős. A fordulatos befejezés pedig már csak hab a tortán.

10. Engedj be! – Lat den rätte komma in (2008)

Rendező: Tomas Alfredson (Suszter, szabó, baka, kém)
Forgatókönyvíró: John Ajvide Lindqvist
Szereplők: Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar (Storm, Zon 261)

A sztori: Történetünk egy 12 éves kisfiúról, Oscarról szól, aki egy átlagos, de magányos srác. Édesanyjával él, titkon pedig sorozatgyilkosokról szóló újság kivágásokat gyűjt. Egy alkalommal pedig egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkan. Ezután költözik a szomszédságukba Hakan és Eli a fiatal lány, aki szintén meglehetősen magányos, így a két gyerek gyorsan egymásra talál. Azonban idővel kiderül, hogy Hakan nem a lány édesapja, hanem egy sokkal érdekesebb kötelék van köztük.

Amiért szeretjük: Az Engedj be! nem egy tipikus horrorfilm, inkább egy fajta szerelmes vámpírtörténet, de nem az ócska fajtából, mint mondjuk a tudod melyik. Ez a film egy igazi svéd gyöngyszem. A jellegzetes skandináv vonások sem maradnak el, a hideg színek és a komor hangulat rettentő jól lett eltalálva. Eközben pedig a történet is megragadja az embert. Egyébként pedig 61 díjat és 19 jelölést kapott a produkció. Erre mondjuk, hogy szép munka!

9. The Collector (2009)

Rendező: Marcus Dunstan (The Collection)
Forgatókönyvírók: Marcus Dunstan & Patrick Melton (A dög trilógia, Piranha 3DD, Fűrész 4., 5., 6., 3D)
Szereplők: Josh Stewart (The Collection), Andrea Roth (War, A gázoló), Juan Fernández (Nekronomikon – A holtak könyve)

A sztori: Az alkalmi munkákból élő Arkin, úgy dönt besegít a feleségének, aki egy meglehetősen nagy összeggel tartozik pár nehéz fiúnak, a határidő pedig lassan lejár. Főhősünk úgy hiszi, hogy a legkönnyebben úgy juthat pénzhez, ha betör az egyik dúsgazdag munkaadójához és elcsen egy-két értékes csecsebecsét. A terv jónak tűnik és egy darabig simán megy minden. Arkin viszont rájön, hogy nem ő az egyedüli betörő az nap éjszaka. Sőt a másik férfi nem is az értékes holmikat akarja elvenni, hanem a házigazdák életét.

Amiért szeretjük: Marcus Duntsan és Patrick Melton már 2005-ben bizonyította, hogy a forgatókönyvíráshoz jól értenek. Akkor vetették papírra A dög első részét, amit további kettő követett, illetve a Fűrész 4. részétől is ők vették át a stafétát írói poszton. Az első saját rendezésükre viszont 2009 várnunk kellett. A The Collector mely kellően brutális, egy picit talán Fűrészes is és egy kellemes borzongós, sorozatgyilkosos film lett.

8. The Girl Next Door (2007)

Rendező: Gregory Wilson (Ghoul)
Forgatókönyvírók: Jack Ketchum regénye alapján Philip Nutman, Daniel Farrands (Halloween – Az átok beteljesül)
Szereplők: William Atherton (Jersey Shore Shark Attack, Headspace), Blythe Auffarth, Blanche Baker

A sztori: Két lány testvér a szüleik halála után a nagyvárosból egy amerikai kis kertvárosba kerülnek nagynénjükhöz. A nő egyedül neveli három fiát és nem az az erkölcsös fajta, a nevelésről pedig meglehetősen sajátos elképzelései vannak. A lányok érkezése viszont nem igazán villanyozza fel, sem őt, sem a gyerekeket. A dolgok pedig csak hamar elfajulnak, amikor a család a pincébe zárja a nagyobbik lányt és különféle kínzások alá vetik őt.

Amiért szeretjük: A Jack Ketchum regény és így a film is igaz történet alapján készült, viszont fontos megjegyezni, hogy ez a film nem egészen horror, inkább egy durva dráma. Az unalmasabb kezdést durvuló cselekmények követik. A kínzásokból nem sokat mutatnak, viszont az biztos, hogy még így is úgy kelünk fel a karosszékből, mintha megerőszakolták volna a lelkünket. A maga nemében remek mű.

7. Tükrök – Mirrors (2008)

Rendező: Alexandre Aja (Magasfeszültség, Piranha 3D, Sziklák szeme)
Forgatókönyvírók: Sung-ho Kim forgatókönyve alapján Alexandre Aja (Piranha 3D, Magasfeszültség, Sziklák szeme), Grégory Levasseur (Magasfeszültség, Sziklák szeme, Maniac)
Szereplők: Kiefer Sutherland (Fülke, Az elveszett fiúk), Paula Patton, Amy Smart (Colombus Circle, Pillangó-hatás)

A sztori: Ben Carson rendőrtiszt elveszti az állását, miután a társát lelövik. Ben inni kezd, a felesége elhagyja és egyre lejjebb csúszik azon a bizonyos lejtőn. Végül megpróbál talpra állni és éjjeliőrként sikerül is munkát szereznie egy kiégett, elhagyatott áruházban. Ben viszont éjszakáról-éjszakára úgy érzi, mintha a tükrök mögül valaki vagy valami figyelné őt. Valami, ami szeretne átjönni a mi világunkba. Ahogy egyre szaporodnak a hullák és a különös események, Bennek nem marad más választása, mint hogy megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet. Csak hogy eközben akaratlanul is a saját és a szerettei életével játszik.

Amiért szeretjük: Alexandre Aja ezúttal egy kevésbé ismert koreai filmet próbált átültetni amerikai közegbe és valljuk be ez remekül sikerült neki. Persze róla tudjuk, hogy ügyes. A történet nem vetekszik a fizika bonyolultságával, viszont kapunk egy halom hátborzongató és durva jelenetet. Egy Jack Bauer-t és néhány másik ügyes színészt, valamint egy ütős fordulatot zárásként. Ez pedig sokszor pont elég.

6. A betolakodó – Á l’intérieur (2007)

Rendezők: Alexandre Bustillo & Julien Maury (Livide)
Forgatókönyvíró: Alexandre Bustillo (Livide)
Szereplők: Béatrice Dalle (Farkasok ideje, Livide), Alysson Paradis, Nathalie Roussel

A sztori: Egy borongós, esős napon főhősünk a várandós Sarah autóbalesetet szenved. Összeütközik egy másik autóval és rajta kívül mindenki életét veszti. Pár hónappal később, Karácsony este Sarah egyedül van otthon, nosztalgiázik, amikor kopogtatnak az ajtón. Egy fekete ruhás nő áll ott, aki segítséget kér Sarah-tól, a telefonját szeretné használni, viszont a lány mivel veszélyt sejt, inkább a rendőrséget hívja. Eközben viszont a nőnek nyoma veszik. Ám az éjszaka folyamán Saraht megtámadják, egy őrült asszony, ollóval a kezében.

Amiért szeretjük: A francia új hullám egyik csúcsa. Szinte tökéletes mű az első perctől az utolsóig. Habár az indulás talán egy picit döcögős, a későbbiekben bőven kárpótolnak mindezért vérrel és feszültséggel, mert abból aztán nincs hiány. Mindeközben pedig egy kis bizarr művészfilm hatás is elegyedik a produkcióban. Kötelez darab.

5. 28 héttel később – 28 Weeks Later (2007)

Rendező: Juan Carlos Fresnadillo (Intacto, Betolakodók)
Forgatókönyvírók: Rowan Joffe, Juan Carlos Fresnadillo (Intacto), Jesús Olmo (Flores muertas, Cold Skin), Enrique López Lavigne
Szereplők: Jeremy Renner (Hansel and Gretel: Witch Hunters), Rose Byrne (Képlet, Insidious, A halott lány), Robert Carlyle (Farkaséhség), Harold Perrineau (Lost)

A sztori: Az Angliában elterjedt düh-kórt sikerült megfékezni, meg is kezdődik az emberek visszatelepítése Londonba. Viszont a fertőzés ismét felüti a fejét, és hiába a szigorú biztonsági rendszer és a katonák, a vírust ezúttal sem lehet megállítani.

Amiért szeretjük: Ismét egy visszaköszönő alkotás, hiszen a 28 héttel később azon a bizonyos zombis listán is képviseltette magát. Igazából csak ismételni tudjuk önmagunkat, hiszen egy remek filmről van szó, amely a “jobb, mint az első rész” csoportba tartozik. Mind vérengzésben, mind ijesztgetésben és mind akciójelenetekben überelte a 2002-es első részt. Remek zombi-mozi Európából.

4. A rettegés háza – The Amityville Horror (2005)

Rendező: Andrew Douglas (uwantme2killhim?)
Forgatókönyvírók: Jay Anson regénye alapján Scott Kosar (A texasi láncfűrészes, A gépész, A tébolyultak)
Szereplők: Ryan Reynolds (Élve eltemetve, Penge: Szentháromság), Melissa George (A sötétség 30 napja, Triangle), Jimmy Bennett (Az árva)

A sztori: 1974-ben Amityville városában szörnyű gyilkosság történik. Egy fiatal srác megöli testvéreit és alvó szüleit, azt állítva, hogy bizonyos hangok biztatták, sőt kényszerítették arra, hogy tegye meg a szörnyűségeket. Az eset természetesen megrázza a helyi kis közösséget, de szépen lassan azért elkezdenek lecsengeni az események. Egy évvel később egy fiatal pár, George és Katy költözik az épületbe gyermekeikkel együtt. A boldogság nem is lehetne nagyobb, úgy érzik álmaik otthonára leltek rá, viszont ez az érzés nem tart sokáig. George egyre furcsábban és furcsábban kezd viselkedni, egyre több időt tölt a ház alagsorában, hangokat hall és nagyon úgy tűnik, hogy a gonosz visszatért az Ocean Avenue 112. szám alá.

Amiért szeretjük: Műfaja szerint talán a pszicho-horror kategóriába sorolhatjuk leginkább A rettegés házát, amely műfaj mindig is tudott meglepetésekkel szolgálni. Így van ez ezúttal is, hiszen egy jó sztorival állunk szemben. Ehhez jön még Ryan Reynolds nevét, aki már ekkor megmutatta, hogy képes maradandót alkotni.

3. Mártírok – Martyrs (2008)

Rendező: Pascal Laugier (Saint Ange, The Tall Man)
Forgatókönyvíró: Pascal Laugier (Saint Ange, The Tall Man)
Szereplők: Catherine Bégin, Morjana Aaoui, Myléne Jampanoi (Bíbor folyók 2.)

A sztori: Lucie egy év után a semmiből kerül elő, egy útszélén találnak rá, a lány viszont teljesen zavarodott. Fogalma sincs arról, hogy mi történt vele, hogy hol volt és hogy hogyan került elő. A rendőrség természetesen nyomozásba kezd és csak hamar rátalálnak egy elhagyatott vágóhídra. A jelek pedig arra engednek következtetni, hogy Lucie a létesítmény egyik fagyasztókamrájában volt fogva tartva. A kérdések viszont még továbbra is megválaszolatlanok: ki vitte oda a lányt, mit tett vele és hogyan sikerült megszöknie onnét?

Amiért szeretjük: Az Inside után, bár ugye még pontosabban előtt a másik csúcs az újdonsült francia horrorban. Az első perctől kezdve idegőrlő feszültség fogadja a nézőt, amely jó darabig ki is tart. Tény, hogy egy idő után a film átmegy egy picit unalmasabb torture porn-ba. Ám ettől függetlenül még így is felfér a dobogóra, hiszen az utóbbi idők egyik legjobb horrorja. A franciáktól mindenképpen.

2. Gyilkos kilátások – Eden Lake (2008)

Rendező: James Watkins (A fekete ruhás nő)
Forgatókönyvíró: James Watkins (Én pici szemem, A barlang 2.)
Szereplők: Kelly Reilly (Szemgolyó), Michael Fassbender (Éhség, Prometheus), Tara Ellis (Pók)

A sztori: Jenny és Steve úgy döntenek, hogy a hétvégét egy igazán szép helyen az Éden tó partján töltik. Stevenek pedig izgalmas tervei is vannak, szeretné megkérni a lány kezét ebben a romantikus, idilli környezetben. A kiruccanást azonban nem várt személyek zavarják meg, ugyanis a helyi huligánok összetűzésbe kerülnek hőseinkkel. A helyzet gyorsan elmérgesedik a hétvége pedig vérfürdőbe csap át.

Amiért szeretjük: A dobogó második helyezettje kétség kívül az utóbbi idők legjobb angol horrorja, legalábbis szerintünk. Aktuális problémát feszeget (Angliában ez főleg aktuális). A fiatalkori vandalizmust és erőszakot és mindezt élethűen teszi, remek színészi játékokkal és a játékidőt végig uraló feszültséggel. Nem feltétlen egy tipikus horror ez, de éppen ez teszi egyedülállóvá. James Watkins rendező a brutalitás bemutatását sem nagyolta el, így hát ezen a téren sem érezhetjük hiányosnak a filmet. A végén lévő fordulat pedig biztos, hogy egy jó ideig nem megy majd ki a fejünkből. Remek produkció.

1. Sziklák szeme – The Hill Have Eyes (2006)

Rendező: Alexandre Aja (Magasfeszültség, Piranha 3D, Sziklák szeme)
Forgatókönyvírók: Wes Craven 1977-es forgatókönyve alapján Alexandre Aja (Piranha 3D, Magasfeszültség, Sziklák szeme), Grégory Levasseur (Magasfeszültség, Sziklák szeme, Maniac)
Szereplők: Ted Levine (A bárányok hallgatnak, Viharsziget), Kathleen Quinlan (Halálhajó), Dan Byrd

A sztori: Egy amerikai kis család lakókocsis kirándulásra indul, amolyan igazi roadtripre, hogy bejárják az országot. Azonban a sivatagban, a semmi közepén lerobban az autójuk. Ez még nem is lenne baj, csak, hogy a közeli hegyeken árgus szemek figyelik minden lépésüket. Majd miután úgy érzik kiismerték hőseinket megindulnak, hogy vacsorára már az emésztő rendszerükben legyen a kis család. A “harc” pedig megkezdődik, ahogy az lenni szokott életre-halálra.

Amiért szeretjük: Oké, oké. Tudjuk, hogy a Sziklák szeme remake, hogy egyébként is láttuk már ezerszer és igen, sablonoknak sincs híján. Mégis mit keres akkor itt? Fontos tudni, hogy egy remek újrafilm, Aja első feldolgozása volt a Sziklák szeme és igen csak kitett magáért. Egy véres és durva filmet varázsolt a rajongók elé, amely nyomasztó hangulatával picit franciás. Ezek mellett pedig remek színészi játékok is javítják a film renoméját. A véres jelenetek pedig, tényleg véresek, igazi kaszabolós horror.