A platform (2019)

A platform (2019) – Online film adatlap – A Netflix ismét betalált, Galder Gaztelu-Urrutia horror filmje, az év egyik meglepetése!

A platform – Teljes film adatlap 

A platform (2019)

Magyar cím: A platform
Eredeti cím: El hoyo
Műfaj: horror, sci-fi, thriller
Premier (Spanyolország):  2019. október 7. (Stiges Filmfesztivál)
Hazai premier (Netflix): 2020. március 20.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Galder Gaztelu- Urrutia
Forgatókönyvírók: David Desola, Pedro Rivero
Filmstúdió: Basque Films, Mr Miyagi Films, Plataforma La Película AIE
Forrásunk a film IMDB adatlapja.

A platform film története:

Hunyd le a szemed és képzelj el egy nem mindennapi börtönt. A cellák itt is egymás mellett vannak, ám nem vízszintesen helyezkednek el, hanem függőlegesen. Egy cellában két rab kap helyet. A baj talán nem is ez, hanem, hogy étkezés naponta egyszer van, akkor is két perce van mindenkinek erre. A finomságokat azonban fentről engedik le és ahogy haladunk lefelé szintről-szintre úgy jut egyre kevesebb és kevesebb étel a raboknak. Egy valóságos rémálom, egy létező pokol ez a hely sokak számára.

Szereplők:

Ivan Massagué, Zorion Eguileor, Antonia San Juan, Emilio Buale, Alexandra Masangkay, Zihara Llana, Mario Pardo, Algis Arlauskas, Txubio Fernández de Jáuregui, Eric Goode, Óscar Oliver, Chema Trujillo, Miriam Martín, Gorka Zufiaurre, Miriam K. Martxante, Miren Gaztanaga, Brauilo Cortés, Javier Mediavilla, Álvaro Orellana, Juan Dopico, Lian Xu Shao

Előzetesek, videók:

Érdekességek:

Nem túlzás azt állítani, hogy a filmben látható börtön maga a pokol. Erre egyébként egy ügyes utalást is tesznek a készítők. Mint kiderül a börtönben 333 cella található függőlegesen egymás alatt. Azt pedig tudjuk, hogy minden cellában két rab van. Ha ezt a két számot megszorozzuk egymással, akkor 666-ot kapunk eredményül.

Az ördögi számra nem ez az egyetlen utalás. A szintek 6 méteresek, ez átváltva nagyjából 20 láb. Ha a 333-at beszorozzuk 20-al, akkor 6660-ot kaptunk, maradjunk annyiban, hogy hatosokból itt sincs hiány.

A forgatókönyvet jegyző David Desola Barcelonában született. A jövőben két újabb, hasonlóan hátborzongató film is készül majd, amelyet ő jegyez. Az egyik az El practicante, a másik pedig egy megszállt gyerekről szólhat és a The Containment címet viseli.

A rendezést vezénylő Galder Gaztelu- Urrutia, már két horror beütésű animációs filmet jegyez producerként, a Psziconauták és a Megszállva is a nevéhez köthető. Rendezőként viszont A platform az első egészestés alkotása.