Sebezhetetlen - Kritika

M. Night Shyamalan 1999-ben robbant be a köztudatba, a Hatodik érzékcímű zseniális (lásd még felejthetetlen, lenyűgöző, lélegzetelállító, lebilincselő) filmjével. Érthető volt, hogy következő filmjét, a Sebezhetetlent óriási várakozás előzte meg. Shymalan „hibája” pedig pont ez. A Hatodik érzékkel olyan magasra helyezte a mércét, hogy nemhogy más, de ő maga sem tudta, tudja átugrani. Mondom ezt annak ellenére, hogy a 2000-ben bemutatott Sebezhetetlen is kifogástalan filmélményt nyújt.

Az indiai származású rendező előző filmjéből meghagyta nekünk Bruce Willist főszereplőnek, valamint a helyszínt, Philadelphiát. Ezen kívül olyan szereplőket sikerült szerződtetni, mint Samuel L. Jackson, Spencer Treat Clark vagy Robin Wright. A Shyamalan-filmeknél a szereposztás fontos, annak ellenére, hogy a filmek ismeretlen színészekkel is nagyot ütnének. Persze az „egyszeri” mozi néző a nevekre ül be legtöbbször, így logikailag megtámadhatatlan ez a stratégia.

Sebezhetetlen - Kritika

Sebezhetetlenben a rendező meghagyja a misztikus elemeket, mégis a realitás talaján tartja a nézőket. A történet főszereplője David Dunn, egyszerű átlagember, aki vonatbalesetet szenved. A tragédiát csak ő éli túl, mindezt súlyos sebesülés vagy akár egy karcolás nélkül teszi. Hamarosan levelet kap egy furcsa fazontól, Elijah Price-tól, aki szinte egész életét gipszben és tolókocsiban töltötte egy ritka csontbetegség miatt. Kettejük kapcsolata adja a film magját; a rendező által bemutatott két pólusból akad a film veleje: egyik oldalon a sebezhetetlen férfi, akiről kiderül, soha életében nem volt beteg, és a másik oldalon egy rokkant, aki szinte soha életében nem volt egészséges. Magától értetődően a konfliktust nem a testi adottságok különbözősége adja, hanem az ehhez kapcsolódó lelki folyamatok sokszínűsége. A két ember világhoz és egymáshoz fűződő viszonya viszi végig a filmet, hogy aztán eljussunk oda, amelyet Shyamalan-csavarnak szoktak nevezni.

Sebezhetetlen - Kritika

Ez természetesen nem üthet akkorát, mint a Hatodik érzékben, de így is van okunk meglepődni.

„Tudja, mi a legfélelmetesebb a világon? Ha nem találja a helyét” – válaszolja meg saját kérdését Elijay, és a film tulajdonképpen ennek a kérdésnek a körüljárásáról szól. A Sebezhetetlen kiválóan felépített, fényképezett, ötletes film, igazi remekmű. Ehhez ad óriási pluszt még James Newton Howard zenei aláfestése, akinek dallamai hátborzongatóan illeszkednek a látottakhoz. Legjellemzőbb erre a pályaudvaros rész, többek között ott ütközik ki leginkább, hogy két zseni sikeres együttműködése mennyire feledhetetlen filmélményt nyújthat.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a színészi teljesítményekről sem. Bruce Willis szerencsére ebben a filmben is bizonyítja, hogy drámai szerepekre is képes. A korábban „csupán” akcióhősként kezelt színész ráadásul kiválóan játssza el az egyszerű átlagemberből hőssé váló férfi szerepét. Samuel L. Jackson, mint a „jó” ellenpólusa szintén maradandót nyújt. Semmi okunk nincs kételkedni, hogy az az ember valóban egy tolókocsiban élte le élete nagy részét. Rajtuk kívül a főszereplő fiát játszó Spencer Treat Clark (Gladiátor, Titokzatos folyó, Utolsó ház balra) és felesége Robin Wright (Forrest Gump, A pénzcsináló) említhető meg. Nem meglepetés, hogy a film rendezője, Shyamalan, mint színész is feltűnik a moziban. Ez esetben drogdílert alakít.

A film fogadtatása nem volt rossz világszerte, de rengetegen elkövették azt a hibát (mindenki), hogy a rendező előző filmjéhez, a Hatodik érzékhez hasonlították. Az, hogy a főszereplő Bruce Willis lett, szintén nem segített a jobb elbírálásban. A két film más műfaj, mégis magában rejti azokat a stílusjegyeket, amelyek a rendező sajátjai. A lassabb történetvezetés teret ad a sztori kiteljesedésének, és véleményem szerint a színészi alakításokat is pozitívan alakítja. M. Night Shyamalan második filmjét furcsa mód sokan jobbnak, teljesebbnek tartják a Hatodik érzéknél. Az biztos, a két remekmű közül nehéz választani, de nálam a Hatodik érzék egy hajszállal vezet.

Szerintem: 9/10