Amikor ki alszik a fény (2016)Magyar cím: Amikor kialszik a fény
Eredeti cím: Lights Out
Műfaj: horror
Mozipremier (USA): 2016. június 08.
Mozipremier (Magyar): 2016. július 21.
DVD / Blu-Ray megjelenés: –
Rendező: David F. Sandberg
Forgatókönyvíró: David F. Sandberg, Eric Heisserer
Filmstúdió: Atomic Monster, Grey Matter Productions, New Line Cinema

 

 

James Wan ugyan szegről-végről felhagyott a horror rendezéssel, azért producerként több film útját is egyengette. Neki köszönheti például David F. Sandberg, hogy rövidfilmjével egész estés változat készülhetett Amikor kialszik a fény címen.

A film története:

Nappal nem történhet az emberrel semmi rossz. Világos van, minden olyan derűsnek tűnik. Éjszaka persze más a helyzet, de gyors megoldást jelenthet a villany fénye. Viszont mi történik akkor, amikor kialszanak a fények és különös alakok motoznak a lakásban. Ha valaki ott lapul a sötétben, tarkónkon érezzük a leheletét és tudjuk, hogy csak ránk vár.

David F. Sandberg ezzel a gondolattal játszott el első nagyfilmjében.

Először egy kisfiú lesz figyelmes valamire a sötétben. Arra panaszkodik, hogy villanyoltás után mintha árnyékok mozgolódnának a házban. Nagynénje pedig nem sokáig kételkedik a szavaiban, hiszen ő is látja ezt azt árnyalakot.

A fiú hamar a nagynénjéhez költözik, miután szorongással küzdő édesanyja képtelen a továbbiakban nevelni. Ám hamar kiderül, hogy a sötétben mozogni kezdő árnyszellemekről pont ő tud a legtöbbet. A dolog ugyanis valós és nagyon gonosz. Ám ahhoz, hogy a titokról végleg lerántsák a leplet egy éjszakát még mindenképpen a házban kell tölteniük, villanyfény nélkül, úgy hogy a hajnali fények még nagyon távolinak tűnnek.

Szereplők:

Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Alexander DiPersia, Billy Burke, Maria Bello, Alicia Vela-Bailey, Andi Osho

Képek:

Előzetesek:

Érdekességek:

David F. Sandberg még 2013-ben készítette el az Amikor kialszik a fény rövid változatát. Ez aztán annyira megtetszett néhány producernek, köztük James Wan-nek, hogy egész estés változatot akartak. A rendezést pedig ismét David F. Sandberg kapta. Ráadásul mit tesz az ismeretség, úgy tudni, hogy az Annabelle második részét is ő dirigálhatja.

Sandberg a forgatások során úgy döntött, hogy mellőzi a CGI effekteket és amikor csak lehet, akkor hagyományos módszerekkel dolgozik és hozza a frászt nézőire.

A főszerepet Teresa Palmer kapta, aki annak idején a Wolf Creekben és az Átok 2. részében is rémüldözhetett.

További érdekes adalék, hogy a pince, ahol a forgatások nagy része zajlott, a munkálatok után pár hónappal kigyulladt. Hivatalosan nem tudták megmondani, hogy mi okozta a tüzet.

David F. Sandberg az eredeti rövidfilm egyik szereplőjének is osztott lapot az egész estés változatban. Lotta Losten így mindkét változatban kapott lehetőséget.

Forrás: Lights Out (2016)