bébiszitteres horror filmek

Bébiszitteres horror filmeket szedtünk össze, amelyek jó eséllyel a frászt hozzák rád!

A bébiszitterese horror filmek az elmúlt 4 évtizedben kétségtelenül a zsáner egyik kedvenc témáját képezik. Persze a zombis filmek talán népszerűbbek, a démonos alkotásokból is sokkal több van és a gonosz bohócokról sem szabad megfeledkezni. Ezeket a filmeket viszont a linkelt oldalon találod, most jöjjön a gyermekfelvigyázók!

Fright (1971)

bébiszitteres horror filmek

Az 1971-es Fright mindenképpen említésre méltó alkotás. A brit film ugyanis kis túlzással egy fajta slasher előfutárként is számon tartható. Másrészt az első olyan horrorfilm volt, amelyben egy bébiszitter keveredett slamasztikába. Susan George karaktere egy távoli brit kúrián vállal munkát, a szőkeség azonban nem is sejti, hogy a volt férj egy mániákus, aki most éppen hősnőnket szemelte ki magának. Egy ütős és a mai napig borzongató horror-thriller a végeredmény.

Halloween (1978)

bébiszitteres horror filmek

Minden idők egyik legismertebb bébiszittere mindenképpen Jamie Lee Curtis! A Halloween pedig egy igazi klasszikus. 1976-ban mutatták be A 13-as rendőrörs ostroma című Carpenter filmet. Ezt követően keresték meg a producerek a direktort, hogy készítsen egy filmet, amelyben egy bébiszitter kerül bajba. Ekkor került a képbe Debra Hill, Carpenter volt barátnője, aki dolgozott is bébiszitterként. A többi pedig történelem, hiszen tényleg filmklasszikus született. A Halloween kapcsán még több érdekességet itt gyűjtöttünk össze!

A rettegés háza (The Amityville Horror – 1979)

bébiszitteres horror filmek

Stuart Rosenberg rendezését is megemlíthetjük szőrmentén. A rettegés házában ugyan nem tartozik klasszikus értelemben a bébiszitteres horror filmek közé. A főszerepben egy család van, akik egy olyan házba költöznek, ahol korábban durva gyilkosságok történtek. Viszont akad egy jelenet a filmben, amelyben rövid időre egy bébiszitterrel is találkozhatunk. A rettegés háza egyébként egy másik listánkon is helyet kapott, hiszen igaz történet alapján készült ez a horror.

Ismeretlen hívás (When a Stranger Calls – 1979)

bébiszitteres horror filmek

Fred Walton rendezése is egészen jól sikerült horror a témában. Az Ismeretlen hívásban ugyanis egy bébiszitter kapja a főszerepet, akit egy őrült zaklat telefonon. A nőre ez is komolyan ráhozza a frászt, pláne az, amikor számára is világossá válik, hogy a férfi a házon belül tartózkodik. Érdekesség lehet, hogy a film 1993-ban, szintén Fred Walton rendezésében egy folytatást is kapott, ami talán már kevésbé számít ismertnek. Valamint meg kell említeni a 2006-ban készült, Simon West által újragondolt változatot is.

The Babysitter (1980)

bébiszitteres horror filmek

Habár az 1980-as The Babysitter című – többek között William Shatner főszereplésével készült filmet itthon nem mutatták be, mégis nagy hatású darabról beszélhetünk, ha a bébiszitteres horror filmek között kalandozunk. A történet azért is volt meglepő, mert a bébiszitter ez alkalommal nem az áldozat, mint inkább a rossz szerepét töltötte be. Egy fiatal lány volt a főhősünk, aki nem feltétlen szakszerűen látta el a feladatát, inkább rástartolt az apára és igyekezett az alkoholizmus irányába terelni az édesanyát. Az 1992-es A kéz, amely a bölcsőt ringatja például sokat merített ebből a horrorból, de állítólag több más olyan alkotásnak is alapul szolgált, ahol negatív női hősök jelentek meg.

Bloody Birthday (1981)

bébiszitteres horror filmek

Akár egy ünnepnapokra datálható  horrorlistán is remekül elférne a Bloody Birthday című slasher. A történet szerint ugyanis adott három gyermek, akik a teljes napfogyatkozás csúcspontján születnek, majd 10 év múlva durva gyilkosokká válnak és többek között egy bébiszittert is megpróbálnak kicsinálni, családtagjaik mellett. Ed Hunt horrorja tényleg egy jól sikerült slasher a ’80-as évekből!

Egyedül a sötétben (Alone in the Dark – 1982)

bébiszitteres horror filmek

A New Line Cinema hozta össze annak idején az Alone in the Dark című horrort, amelyben négy őrült szökik meg az elmegyógyintézetből, majd a doktor házához sietnek. Alapvetően egy slasherről van szó, viszont a különlegessége, hogy az egyik elmebeteg bébiszitternek adja ki magát és így férkőzik a család körébe, legalábbis addig, amíg be nem fut az igazi bébiszitter.

A vérszomjas dada (The Guardian – 1990)

bébiszitteres horror filmek

William Friedkin Az ördögűzővel abszolút megcsinálta a szerencséjét és a világ egyik legjobb horrorját. Később már talán kevésbé ütős alkotásokkal jelentkezett, de a repertoárjában olyan produkció is szerepel, amely a bébiszitteres horror filmek közé sorolható. A vérszomjas dadában ugyanis adott egy család, akik kisbabájuk mellé felfogadnak egy dadát. A gond csupán az, hogy a kedvesnek tűnő hölgy egy nimfa és szeretné elrabolni, majd feláldozni a gyermeket.

A kéz, amely a bölcsőt ringatja (The Hand That Rocks the Cradle – 1992)

bébiszitteres horror filmek

Curtis Hanson filmje egy elég komoly thriller. A történet szerint egy orvos öngyilkos lesz, miután szexuális bántalmazásokkal vádolják meg. A terhes felesége ennek hallatán elvetél és egyedül marad, azonban bosszút forral. Bébiszitternek adja ki magát és elhelyezkedik az egyik családnál, akiket férje halálával okol. Kedvesen, barátságosan segíti őket, azonban szörnyű dolgokat forral és szeretné tönkre tenni az életüket, ahogy az ő életét is tönkretették.

Eddig az előző évezred alkotásai, de jöjjenek most bébiszitteres horror filmek a 2000-es évekből.

Az ördög fia (Babysitter Wanted – 2008)

bébiszitteres horror filmek

Sarah Thompson főszereplésével készülhetett el Az ördög fia. Az alaphelyzet szerint adott egy vallásos bébiszitter, aki egy farmon vállal gyermekfelügyeletet. A helyzete azonban gyorsan rosszra fordul – furcsa telefonhívásokat kap és kintről is különös zajokat hall. Segítséget hív, ám az érkezőket is veszélyes sodorja. A probléma ugyanis a falak között van, a fiú, akire vigyáz ugyanis nem biztos, hogy emberi figura.

Az ördög háza (The House of the Devil – 2009)

bébiszitteres horror filmek

Ti West horrorja, amelyben adott egy lány, aki bébiszitter melót vállal. A baj csak az, hogy akik felbérelték nem szülők, a házban sincsenek gyereke, ráadásul telihold van, hősnőnk pedig, ahelyett hogy gyerekekre vigyázna és az elalvásuk után tévézne, az életéért kell, hogy megküzdjön. Érdekesség lehet, hogy a filmben Greta Gerwig is feltűnt, aki azóta rendezőnőként komolyan letette a névjegyét.

All Hallow’s Eve (2013)

bébiszitteres horror filmek

Damien Leone horrorját nem nevezhetjük az elmúlt időszak legjobbjának nevezi, bár talán egy kicsit alulértékelt film. A bébiszitteres horror filmek közé viszont remekül beilleszthető, ráadásul nem is az egy kaptafára készülő darabok közül való. A történet szerint adott egy bébiszitter, aki gyermekmegőrzés közben néhány VHS kazettára bukkan. Az elsőt még a gyerekekkel nézi meg, majd elpaterolja a fiatalokat és egyedül folytatja a rémséges kazettákat, amelyeken egy Art nevű bohóc gyilkol. A baj az, hogy az utolsó kazettán hősnőnk kapja a főszerepet!

Babysitter Massacre (2013)

bébiszitteres horror filmek

Ha bírod a kis költségvetésű filmeket, akkor a Babysitter Massacre sem hagyható ki. Véres, meztelenséget sem mellőző darabról van szó. A történet mondjuk ismerős lehet, Halloween környékén járunk és adott egy gyilkos, aki bébiszitterekre vadászik. A film amúgy három folytatást is megélt, a Kickstarteren dobták össze a rávalót. Amolyan bűnös élvezetnek akár kiváló is lehet.

Berkshire Country (2014)

bébiszitteres horror filmek

Ha már bébiszitteres horror filmek szerepelnek ma az asztalon, akkor erről a filmről se feledkezzünk meg. Bébiszitter ugyanis itt is akad, aki egy vidéki kúriába vállal munkát… amúgy pont Halloween estéjén. Álarcos gyilkosból pedig itt sincs hiány, ez alkalommal mondjuk egy disznómaszkot viselő figura bukkan fel és cseppet sem etikus dolgokra készül. Közepes és felejthető filmélmény, de kétségtelenül beleillik a zsánerbe.

Emelie (2015)

bébiszitteres horror filmek

A Sarah Bolger főszereplésével készült Emelie rengeteg potenciált rejt magában. A baj az, hogy ebből keveset használ ki, így kicsit felejthető lesz, de érdemes vele egy próbát tenni. Esetünkben is egy gonosz bébiszitter kapja a főszerepet, Emelie, akit egy család bérel fel, mert az előző munkavállalójuk szőrén-szálán eltűnt. Igaz ők nem tudják, hogy Emelie és bűntársai rabolták el a lányt. Tényleg lehetne kraft ebben a filmben, viszont a helyzetkihasználása egy gyengébb focicsapaténak felel meg.

Better Watch Out (2016)

bébiszitteres horror filmek

Szerkesztőségünk egyik titkos favoritja mindenképpen a Better Watch Out, amely egy remek horror-vígjáték. Adott egy bébiszitter, egy fiatal srác és egy betörés. A bébiszitter igyekszik megvédeni a fiatal fiút, a helyzetük azonban nem könnyű, de szerencsére nem is reménytelen. Az elmúlt évek egyik tényleg igazán jól sikerült alkotásáról van szó.

Child Eater (2016)

bébiszitteres horror filmek

Erlingur Thoroddsen filmje sem teljesen teli találat a bébiszitteres horror filmek között, mégis érdemes róla szót ejteni. A történetben egy gyerek felvigyázó szintén akad, Helen, aki igyekszik megnyugtatni a kis Lucast, hogy az általa elképzelt rémség csak a képzeletében létezik. Persze aztán Helen is rájön, hogy a boogeyman valódi, ráadásul előszeretettel falatozza gyermekek szemgolyóit. Érdekes, kisebb költségvetésű alkotás, így nagy durranásra talán nem érdemes számítani.

A bébiszitter (The Babysitter – 2017)

bébiszitteres horror filmek

McG 2017-es Netflixes horrorja igazi telitalálat volt. Egyrészt Samara Weaving miatt, akit szerencsére egyre inkább felfedez magának a filmes világ és a horror zsáner. Másrészt azért, mert van potenciál a sztoriban. Talán a legjobb az lesz, ha nem spoilerezünk, hiszen ha nem láttad még a filmet, akkor tartogat egy kis csavart. A lényeg, hogy ne hagyd ki, mókás és véres darab vár rád!

Babysitter’s Nightmare (2018)

A tengerentúlon rögvest tévés bemutatót kapott a Babysitter’s Nightmare. Nem feltétlen hiába, hiszen az ötlet nem 100%-ig eredeti. Adott egy gyermek, egy bébiszitter és egy sorozatgyilkos. A listán szereplő filmek között is szerepel több hasonló. A maga módján viszont mégis képes hátborzongató lenni ez a filmélmény is, így ha rábukkansz, azért tegyél próbát vele.

A bébiszitter: A kárhozottak királynője (The Babysitter: Killer Queen – 2020)

bébiszitteres horror filmek

A bébiszitteres horror filmeket összegereblyéző listánk legfrissebb darabja a már említett Netflix siker 2020-as folytatása. Az eredeti szereplőkkel, még több ökörséggel és legalább annyira szórakoztató módon, mint korábban. Ha az első filmet láttad és bírtad, akkor a folytatást sem illik kihagyni! Erről a filmről itt írtunk.