Egy igazán jó és bőralámászó horrorfilmnek mindig szüksége van egy olyan gonoszra, akitől a stáblista után is ráz a hideg. Egy olyan akire ha már csak rágondolsz összecsinálod a bokád! Ez viszont nem mindig jön össze. Ez alkalommal olyan horrorfilmes gonoszokat gyűjtöttünk össze, akiktől nem kell a gatyába csinálni!

Vannak olyan horrorfilmes gonoszok és szörnyek, akik jó indulattal sem nevezhetőek félelmetesnek. Persze a film, amikben őket láthatjuk, ettől még működhetnek és lehet őket szeretni. Az viszont biztos, hogy a mostani listán szereplő gonoszoktól nem kell megijedni, ha szembe jönnek egy sötét sikátorban. Könnyen el tudunk velük bánni, hiszen nem annyira frászhozók és lidércesek, mintsem azt az egójuk diktálja.

Ha viszont inkább a legijesztőbb filmeket keresed, akkor erre tessék.

A kobold (Gyilkos kobold, 1993)

Gyilkos kobold 5. - Kritika

A Gyilkos kobold lábszárközépig érő főgonosza nem lehet ellenfél számunkra. Persze nyilván egy horrorkomédiáról van szó, így nem is biztos, hogy neki egy félelmetes szörnynek kell lennie. Warwick Davis karaktere pedig szó mi szó, azért tényleg szórakoztató. Jennifer Anistonnak viszont talán nincs tőle komoly félnivalója. Igaz az első filmben csak a négylevelű lóherét jelölték meg a kobold kriptonitjaként, de később a kovácsoltvas is frászba hozta a „törpikét”. Ráadásul a furmányos mimikán és a teleportáláson kívül azért a kobold nem is olyan rettegett figura. Pláne, hogy a csillogó cipellők is képesek őt lenyűgözni és elterelni a figyelmét.

A cápa (A cápa, 1975)

Steven Spielberg klasszikusát nem kérdés, hogy imádjuk. Viszont az sem kérdés, hogy a nagy fehér cápa nem olyan legyőzhetetlen ellenség. Ha elkerüljük a vizet, akkor nem is eshet bántódásunk. Bezzeg a The Asylum cápás filmjeiben földön, vízen és levegőben is támadnak a fenevadak, ami sokkal nagyobb fejtörést tud okozni, mint egy cápa, aki simán egy cápa és a parton egyszerűen nem tud nekünk ártani.

Ha esetleg más ütős cápás filmeket keresel, akkor ide kattints!

Jack Frost (Hóbarát, 1997)

A Jack Frost film nagy szerencsénkre nem igazán veszi magát komolyan. Ez nem is baj, hiszen a főgonoszunkat nem is lehet komolyan venni. ’97-ben a különféle testben alakot öltő sorozatgyilkosok még nem számítottak teljesen agyon koptatott ötletnek, így a Hóbarát kellemes és bűnös szórakozást ígért a rémséges hóemberrel. Viszont valóban rémséges lehet egy lény, amit akár ketté is hugyozhatunk – már elnézést a példáért – vagy egy kis hőhatással könnyedén elintézhetünk. Na, ugye?!

Millard Findlemyer (The Gingerdead Man, 2005)

Gary Busey sütiszörnye sem az a figura, akitől igazán halálra kell rémülnünk. Persze az nem semmi, hogy egy mézeskalács figura beszélni és járni tud, miközben ráadásul még gonosz is. Viszont igazán durva rémképességei nem voltak, így aztán őt legyőzni nem feltétlen tűnik ördögien nehéz feladatnak.

Chucky (Gyerekjáték, 1998)

Chucky a horrorzsáner ikonikus gonosza, ebben biztosak vagyunk. Több film, hamarosan egy sorozat is érkezik a főszereplésével. Viszont a játékbabába költöző sorozatgyilkos azért szintén nem tartozik a feltartozhatatlan ellenfelek közé. Oké, persze tegyük hozzá, hogy azért az újabb és újabb részekben elkezdték őt felvértezni a forgatókönyvírók és komolyabb ellenféllé tették. Ám az első filmben nem volt egy nagy kunszt leverni őt.

Itt pedig még néhány gyilkos babás horrort szedtünk össze.

Eebee (Evil Bong, 2006)

Az Evil Bong már címében sem árul zsákba macskát, egy régi bong kerül benne elő, aminek a füstjét beszívva egy másik dimenzióba kerül az ember, ahol aztán a bong elintézi. Ő viszont ennyit tud, ha elkerüljük a füstjét vagy benyomunk egy ventilátort, esetleg van maszkunk – már pedig az mindig kell, hogy legyen – akkor nyert ügyünk van. Persze Charles Band filmje egy igazi agyatlanság, így nem véletlen, hogy ebbe a tematikába a gonoszunk is maradéktalanul beleillik. Amúgy Eebee és a Ginger Deadman gonosza nem rég egy közös filmet is kaptak. Igen, persze, az is gagyi volt.

Samara (A kör, 2002)

A kör filmek bőven hidegrázósnak számítanak. Az anti-samponreklám Samara tényleg rémisztő, viszont azért ő sem egy legyőzhetetlen gonosz. Példának okáért, ha az ember tudomására jut egy gyilkos videokazetta, akkor érdemes azt NEM megnézni. Persze a filmbeli hőseink ebbe azért sokszor belefutottak. Viszont a lény legendáját ismerve azt is tudhatjuk, hogy még ekkor sem feltétlen kell papot hívnunk. Samara tehát egy klasszikus gonosz, de nem olyan vadállat, mint mondjuk Jason Voorhees, aki mindig utolér!

Itt gyűjtöttünk még össze néhány ijesztő démonos filmet.

Drakula (Hammer Filmek, 1958-1974)

vámpíros filmek

Drakula egy igazi klasszikus horror gonosz. Vámpír, így aztán nem meglepő, ha nevét hallva az ember egy picit berottyant. Viszont az a helyzet, hogy ő sem egy legyőzhetetlen főgonosz, hanem akár könnyed ellenfélnek is nevezhetjük az eredeti figurát. Sem a napfényt nem bírja és a szentelt víz sem a kedvence – ez a kombó már biztos siker ellene. Na meg, akár egy karót is beszerezhetünk és viszonylag könnyen elbánhatunk vele!

Tabonga (From Hell It Came, 1957)

Ha bírod, a régi klasszikusokat, akkor a From Hell It Came is olyan film, amivel érdemes szerencsét próbálni. Félni nem kell, a gonoszunk nem egy agytröszt. Esetünkben ugyanis egy herceg szellemével van dolgunk, aki egy fát száll meg és válik gyilkossá. Igen, egy gyilkos fa! Láttunk már ilyet, de tény, hogy az ötlet ’57-ben még egészen eredeti volt. Az persze más kérdés, hogy a gonoszt legyőzni nem annyira nehéz, hiszen komoly támadásokat Tabonga nem is tud bevinni!

A gyilkos ágy (Death Bed: The Bed That Eats, 1977)

Oké, még itt egy agyament darab 1977-ből, amelyben valóban egy gyilkosságra hajlamos ágy a főhősünk. Most nevetsz, de ha belefekszel, akkor mindened lehervad. Persze, ha nem fekszel bele, akkor a gyilkos ágy sem ér fabatkát sem. Címszereplő gonoszunk ugyanis a kis telekinetikus hatalmában kívül javarészt arra képes, hogy ha valaki belefekszik, azt elfogyasztja. Ha óvatlanul hajtjuk álomra a fejünk, akkor persze bajba kerülhetünk. Ám alapvetően a démoni lélek által megszállt ágy sem a legyőzhetetlen kategória!