Beyond Skyline - Kritika

Beyond Skyline – Kritika – A 2010-ben bemutatott Skyline egy alacsony költségvetésű, ám ennek ellenére egész nézhető látványvilággal megtámogatott inváziós sci-fi volt, amit a Strause-tesók tettek le az asztalra. Tőlük ez egy egész tisztességes munka lett, legalábbis a szintén általuk dirigált és igencsak pocsékra sikeredett Alien vs. Predator második részéhez képest. Mivel anyagilag is jól jöttek ki a filmből, lehetett is számítani a folytatásra, azonban a Beyond Skyline-ra 7 évet kellett várni. Ráadásul ezt már nem is a testvérek rendezték, hanem az előző epizód forgatókönyvéért felelős Liam O’Donnell. A költségvetés is nőtt az előzményhez képest és még néhány ismertebb színészt is sikerült leszerződtetni. Ennek köszönhetően bizakodva vártam a végeredményt.

A történet eleinte párhuzamosan zajlik az első rész eseményeivel, viszont teljesen új karakterekkel a főszerepben. Adva van egy lecsúszott zsaru, aki balhés fiával utazik a metrón, mikor beüt az idegeninvázió. Ekkor kezdődik a harc a túlélésért, minek folyamán hőseink megjárnak egy űrlény anyahajót és egy ázsiai országban is tiszteletüket teszik.

Ha már a rövid ismertető zavaros kissé, az nem véletlen, ugyanis maga a film egy hatalmas katyvasz. Itt már nyoma sincs az első rész letisztultságának. A készítők próbáltak minél több és több információt belezsúfolni a viszonylag rövid játékidőbe. Értem én, hogy az előző alkotás felvetett pár kérdést, ezekre lehetett is volna épkézláb válaszokat adni, de nem így.

A cselekmény ugyanis már-már túlságosan gyorsan halad előre. Öt percenként kapjuk az akciókat és az ezek közötti szünetekben zúdulnak ránk a magyarázatok. Például, hogy mi is a célja és a motivációja az idegeneknek, miközben a papírmasé karakterek hátterét is itt próbálják árnyalni. Ennek köszönhetően a játékidő nagy részében csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy mi-miért is történik.

Beyond Skyline - Kritika

Ezt a káoszt a helyszínek közötti észnélküli ugrálás is elősegíti. A film elején elkezdődik az akció Los Angeles utcáin, majd azonnal ugrunk az idegen űrhajóra, de mielőtt pislognánk kettőt, egy ázsiai ország dzsungelében találjuk magunkat, ahol a helyi katonaság harcol a felkelőkkel. Itt igazi kihívás logikát találni, de jól láthatóan az alkotókat ez nem zavarta.

Ami mentett volna ezen az összevisszaságon, az a látvány, de ilyen téren is túl sokat markolt a film. Míg az első részben az alacsony büdzsé hatására is jól nézett ki a CGI, itt nagyon gyengének hat az összes animáció. A vetített hátterekről ordít a digitális utómunka és az akciók is irgalmatlanul rossz koreográfiával rendelkeznek. Ember legyen a talpán, aki a rengeteg gagyi effekt között követni tudja a gyorsan vágott tűzpárbajokat és bunyókat.

Értékelhető színészi alakításokat nem ebben a produktumban kell keresni, de azért a főszerepben látható Frank Grillo egész jól hozza a kiégett zsarut. Illetve az indonéz Rajtaütés filmekből ismerős Iko Uwais és Yayan Ruhian is meggyőzően kaszabolják az űrből érkező támadókat. Kár, hogy nekik sok lapot nem osztottak, valószínűleg csak azért keveredtek ide, mert a készítők nagy rajongói a fentebb említett harcművész-moziknak.

Beyond Skyline - Kritika

A legnagyobb pozitívum ebben az egészben az, hogy unatkozni egy percig nem lehet. Ugyan a fejünket sűrűn kell kapkodni, de ha időben kikapcsoljuk az agyunkat, akkor még szórakozni is lehet ezen az agyatlan pusztításparádén.

Az első rész nem rakta magasra a lécet, de sajnos a Beyond Skyline még azt sem tudta megugorni. Látványban elég gyenge és ugyan tisztességesen szállítja az akciókat, ezek minősége nem a legjobb. Viszont ha az ember elvárások nélkül kezd neki és még a kezdés előtt kikapcsolja az agyát, akkor még a maga módján szórakozhat is.

Én ezek után abban bízom, hogy a belengetett folytatás már nem készül el és a későbbiekben Frank Grillo és a Rajtaütés sztárjai is jobban megválogatják majd, hogy mihez is írnak alá.

A film előzetesét erre találod.

Játékidő: 106 perc
Rendező: Liam O’Donnell
Forgatókönyvíró: Liam O’Donnell
Szereplők: Frank Grillo, Iko Uwais, Yayan Ruhian

Értékelés: 4/10