Anno, 2008-ban a Cloverfield annak ellenére elnyerte a tetszésemet, hogy én magam nem nagyon rajongok a kézikamerás filmekért. A J.J. Abrams kezei alatt létrejött produkció kiválóan volt propagálva, már a film bemutatása előtt kultfilmként tekintettek rá a horror-rajongók, hogy aztán szenzációsan nyisson a mozi pénztáraknál.  A minap sikerült megnéznem a Cloverfield Lane 10 című filmet, amelyről gondolhatnánk, hogy egy folytatás, de nem. Ráadásul szerintem mérföldekkel jobb, mint az anyamozi. De miről is van szó?

Először is talán ejtsünk szót J.J. Abrams-ről, akiről sok mindent el lehet mondani, de hogy tehetségtelen lenne, vagy ne értene Hollywoodhoz, azt szerencsére nem. Neve manapság garancia a sikerre.

Sorozatokkal kezdte, A rejtély, Alias és a nagy durranás: a Lost.

Első nagyjátékfilm rendezése a Mission: Impossible harmadik része volt. Ezután olyan monumentális filmeket álmodhatott vászonra, mint az „új Star Trek” mozik, a Super 8 és a hetedik Star Wars film, Az ébredő erő.

Emellett olyan filmekhez írt forgatókönyvet, mint a Halhatatlan szerelem, az Armageddon vagy a Harrison Ford főszereplésével készült Csak egy lövés. Az új „Spielberg” szokták rá mondani, bár ez a megnevezés kicsit faramuci.

Cloverfield Lane 10 - Kritika

Az viszont tény, nagyon közel áll az „öreg mesterhez”. Nem egy egyedi látásmódú, kivételes tehetségű rendező, de érti a dolgát. Ezt bizonyítja a Cloverfield Lane 10 is, ahol „csak” mint producer bábáskodott a projekt fölött.

A film rendezői székét egy bizonyos Dan Trachtenberg kapta, és ha a sokat látott mozinéző nem tudná, ki az úriember, az nem véletlen. Ő egy elsőfilmes rendező, rá 2011-ben figyelt fel Abrams.

Trachenberg készített egy rövidfilmet Portal: No Escape címmel, amely nagyon elnyerte a tetszését. A történet szerint egy nő egy üres szobában találja magát, és nem tudja, hogy került oda. Ez tulajdonképpen a Cloverfield Lane 10 története is: Michelle összeveszik barátjával, Ben-nel, majd elviharzik kocsijával az éjszakába. Balesetet szenved, majd egy ismeretlen szobában találja magát. A nő úgy gondolja, hogy elrabolták, vagy legalábbis fogva tartják, minden jel erre utal. Fogva tartója, Howard ugyanakkor azt állítja, hogy megmentette az életét, mivel ha nem ebben a szobába lenne, lent egy pincében, akkor halott lenne. A Földet ugyanis támadás érte, és mindenki elpusztult, aki odafent maradt.

Cloverfield Lane 10 - Kritika

Ami egészen szédületes, hogy a film szinte teljesen titokban készült el, senki sem tudott a létezéséről, ami Hollywoodban már-már megsüvegelendő teljesítmény. A másik érdekesség, hogy a film készítői a szereplőknek sem mondták, hogy milyen filmben szerepelnek. A forgatókönyvön The Cellar (A pince) cím szerepelt, és fogalmuk sem volt, hogy ez egy Cloverfield-film.

Apropó forgatókönyv: Abrams itt rögtön két újoncot avatott, viszont a harmadik író egy bizonyos Damien Chazelle, aki a szenzációs dobos film, a Whiplash rendezője volt.

A film a sok kezdő készítő ellenére igen kiválóan működik. Ennek – mint mindig – több pillére van. A hangulatot nagyon jól sikerült eltalálnia a stábnak. Már a főcím magával ragad, ehhez persze szükség van Bear McCreary zeneszerzőre, aki a Battlestar Galactica és a The Walking Dead zenéjét is szerezte.

A színészek több, mint jók, ami egy kamaradarabnál döntő jelentőségű.

John Goodman, a fogva tartó valami egészen elképesztően vérfagyasztó és zseniális. Én régen a Ne folytassa, felség című vígjátékból ismerkedtem meg vele, nos, hát ebben a filmben egészen más a karaktere. Hiába túlsúlyos, hiába 64 éves már, a személyisége egészen egyszerűen a vászonra tapasztja a tekinteteket. Zakkantsága nekem egy kicsit Tim Robbins karakterére hasonlít a Világok harcában. Már csak miatta is megérné megnézni a filmet, de itt van mellé Mary Elizabeth Winstead. Őt én korábban a Die Hard négyben láttam, Bruce Willis lányaként. Szende, de mégis küzdő, intellektuális jelleme már A dolog előzményfilmben is megmutatkozott.

Gondolom, ezért esett rá a választás. „Okos, erős és rátermett az elejétől fogva. Ahogy szerintem sok valódi nő is az” – vallja karakteréről a színésznő, és minden szavával egyet lehet érteni.

A háromszereplős darab harmadik szereplője John Gallagher Jr., aki nem játszik rosszul, ugyanakkor eltörpül Goodman és Winstead mellett.

Cloverfield Lane 10 - Kritika

A stáblistán még feltűnhet egy igazi világsztár neve is, Bradley Cooper-é. Ő nem szerepel a filmben, csupán a hangját adja egy rövid telefonbeszélgetéshez. Ben hangját adja ugyanis a moziban. Ő J.J. Abramst egyik régi jó barátja, ezért vállalta a rövid „szerepet”.

A film pozitív megítéléséhez hozzájárul az a bizonytalanság, feszültség, amely abból fakad, hogy vajon Howard hazudik-e arról, ami a kinti világban zajlik. Ezt természetesen főleg a főhősnő szemén keresztül tudatosítja bennünk a rendező, ő az örök bizonytalan.

Kételkedik mindenben, pedig sokszor nem minden szürke. A néző fokozatosan kapja az információkat, mind a szereplőkről, mind a külvilágról, a szituációról, így a feszültség egy pillanatra sem ad alább.

Howard mindig ott bukkan fel az általa kialakított bunkerben, ahol nem számítanánk rá, és olyat cselekszik, amelyre senki sem számít. Michelle állandóan töri az agyát, állandóan figyel, mindig új dolgokat fedez fel, és mindig gyanakodik, ezáltal, mi nézők sem lehetünk biztosak szinte semmiben.

A Cloverfield Lane 10 ezáltal tulajdonképpen több mozi egyben: kicsit thriller, kicsit sci-fi, kicsit túlélőfilm, kicsit horror.

Igazából a film egyik legnagyobb hátránya talán pont az, ami – gondolom – több bevételt hozott: a címe. SPOILER: mert hiába a sok kételkedés, a feszültség, bizonytalanság, aki látta a Cloverfieldet, tudja pontosan, hogy mi folyik „odakint”, és hogy Howard, bár kattant, nem is kicsit, mégiscsak igazat beszél.

Így a bizonytalanság gyorsan elillan. Ha filmet meghagyták volna például A pincének, ami az eredeti produkció címe volt, akkor a néző többet agyalhatott volna, végig kétségek között lett volna.

Igaz-e, amit Howard mond? Vagy csak kitalálja, hogy fogva tarthassa a lányt? Mert a bizonytalanságot film tökéletesen hozza, a baj csak az, hogy aki látta az eredeti filmet, tudja, mi a helyzet.

Persze a Cloverfield név kellett, hogy még több néző vegyen jegyet, hiszen mégiscsak a pénz beszél. Nekünk nézőknek kár ezért a húzásért. Szerintem J.J. Abrams és csapata simán meg tudták volna oldani a név nélkül is, hogy az emberek be akarjanak ülni a filmre. Csupán a film vége csap át igazi sci-fibe, az utolsó kb 15 perc szól arról, ami a film címe is egyben.

J.J Abrams egyébként rengeteg utalást rejtett el ebbe a filmjében is – csak úgy mint a Super 8-ban. Eleve a Cloverfield név már egy határozott célzás: ez egy sugárút neve Santa Monicában. Itt székel Abrams produkciós cége, a Bad Robot. És ha már Bad Robot: Michelle mobilján a BRT rövidítés is erre utal.

Én úgy gondolom, hogy a film, ahhoz képest, hogy három szereplővel dolgozik, és 90%-ban egy zárt bunkerben játszódik, igazán korrektre sikeredett.

Dan Trachtenberg első rendezésével igen magasra tette a lécet, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a későbbiekben tudja-e tartani, esetleg megugrani ezt a szintet. Remélem, hogy így lesz, és nem csupán egy egyszeri fellángolás lesz a Cloverfield Lane 10 filmje.

Szerintem: 8/10

A Cloverfield Lane 10 adatlapját itt éred el.