The Cloverfield Paradox - Kritika

The Cloverfield Paradox – Kritika – A Netflix  és J.J. Abrams gondolt egy merészet és meglepőt. Megjelent a Cloverfield harmadik részének trailere, majd nem sokkal bejelentették, hogy aki akarja, meg is nézheti az online szolgáltató oldalán az egész filmet! Egészen pontosan a Super Blowl utánra tették a premiert, mindenféle trailer, reklám vagy előzetes propaganda nélkül.

Mivel nem is olyan régen Netflix-előfizető lettem, azonnal lecsaptam az alkalomra. Na, nem csak azért, mert tökös felvezetést és premiert kapott a film, hanem az első, és főleg a második rész is nagyon bejött. A második részre is a teljes titoktartás volt a jellemző.Oott még azt sem tudtuk, hogy kik szerepelnek a projektben. Az új részről már kicsit többet tudtunk, a stáblista nem volt titok, sőt a sztoriról is lehullt már a lepel. Viszont az utolsó információ az volt, hogy áprilisra tolódik a film premierje. Erre robbant a bomba, megnézhető a Cloverfield Paradox. Elképesztő.

Neki is ültem tehát, és a végeredménnyel tulajdonképpen elégedett lehet az ember: egy korrektül összerakott sci-fi-horror, bár talán horrorelemeket nem tartalmaz annyit, mint az elődei. Nem talált ki semmi újat, mégis végig lekötött. Több ismertebb sci-fiből is merített, de ez nem plágium, csupán “láttunk már ilyet”. Az Alien természetesen az egyik nagy, amelyikből merített a Cloverfield harmadik része, de a Csillagok közöttre is nagyban hasonlít, hogy az Élet című filmet ne is említsük. Mégsem feszengünk kényelmetlenül a székünkben, mivel van saját gondolatvilága, néha elgondolkodtat, és kellemesen szórakozhatunk a “pénzünkért”.

A sztori egyébként csak kis részben épül bele a Cloverfield-univerzumba. Az egész egy űrállomáson játszik, ahol épp a bolygó energiaellátásán dolgoznak az űrhajósok. Az idő talán a közeli jövő, én nem tudnám megmondani, de lehet, hogy nem figyeltem eléggé. Ahogy az lenni szokott, valami történik az űrben, és sorra kerülnek veszélybe a főhőseink. Legutóbb épp az Élet című filmben történt szinte ugyanez.

A filmet Julius Onah jegyzi, és olyan színészekkel dolgozhatott együtt, mint Daniel Brühl, David Oyelowo, John Ortiz, Elizabeth Debicki, Gugu Mbatha-Raw, Chris O’Dowd és Ziyi Zhang. Úgy lehetne a legjobban jellemezni ezt a filmet, hogy moziban nem biztos, hogy meg akarnád nézni, viszont biztosan felkelti az érdeklődésedet. A Netflix így mondhatni, tökéletes megoldás lett a készítőknek. Bár ha arra gondolunk, mostanában mennyi értéktelen, csalódást okozó sci-fi került a mozikba, akkor talán a Cloverfield Paradox is megállta volna a helyét.

Szerintem: 7/10