elmegyógyintézetes filmek

A legjobb elmegyógyintézetes filmek egy helyre gyűjtve, ha egy kis borzongásra vágysz!

A horrorfilmek általában démonokat, bosszúálló szellemeket, gyilkosokat, boszorkányokat, zombikat, vadállatokat vagy nem e világi lényeket sorakoztatnak fel. Viszont van valami, ami ezeknél is félelmetesebb tud lenni, az elmegyógyintézetes filmek, ahol nem elég, hogy hőseink az őrület határán táncolnak, de be is vannak zárva egy-egy intézménybe.

Ráadásul ezek az intézmények azért annak idején nem biztos, hogy ideális módon működtek. Megannyi városi legendát és történetet hallani arról, hogy néha talán józan gondolkozású embereket is bezártak, akik aztán tényleg megőrültek. Nem csoda, hiszen a kínzások, a különféle kísérletek talán mindennaposak voltak. A bennlakókat nem csak saját elméjük és képzeletük kínozta, hanem a nővérek és orvosok is. Ezek pedig régen és manapság is remek táptalajt biztosítanak a filmeseknek.

Jöjjenek azok az elmegyógyintézetes filmek, amelyektől lehet te is a falra mászol!

Kígyóverem (The Snake Pit – 1948)

elmegyógyintézetes filmek

A Kígyóverem egy igazi klasszikus, még 1948-ban mutatták be Anatole Litvak rendezésében, az akkor 20th Century Fox gondozásában. Azért is számít ezen a zsáneren belül fontos mérföldkőnek, mert a filmtörténelemmel foglalkozó írások szerint ez volt az első hollywoodi produkció, amely a mentális betegségekkel és az elmegyógyintézetekkel foglalkozott. A Kígyóverem alapját Mary Jane Ward regénye adta, amelyben a szerző saját tapasztalatai sem kerültek véka alá. Maga a könyv is bestseller volt és alaposan rávilágított az elmegyógyintézetekben zajló folyamatokra, hiszen sokan nem gondolták volna, hogy akár bántalmazások is történnek a falak között. A film is hatásosra sikerült, a bemutatót követően 13 amerikai államban is változtak a törvények az elmegyógyintézetekre vonatkozóan, hogy ezek a helyek tényleg törvényes keretek között működjenek.

A címben olvasható kígyóverem egyébként egy ősi gyakorlatra utal. Úgy tartották, hogy ha egy normális embert egy kígyóktól hemzsegő verembe dobnak, akkor biztos, hogy rögvest megőrül. A szakik pedig hittek benne, hogy ha egy őrültet dobnak bele egy kígyóverembe, akkor megjön az esze.

Szívkirály (The King of Hearts – 1966)

elmegyógyintézetes filmek

Francia, brit és német közös munka eredményeként készülhetett el a ’60-as években a Szívkirály, ami nem horror, inkább egy háborús film, borzalmakból azonban a maga nemében itt sincs hiány, igaz talán a Szívkirály a humort sem hanyagolja. Philippe de Broca rendezése az első világháború idején játszik, a főhősünk Alan Bates karaktere, egy katona, akit egy francia városkába küldenek, hogy megfigyelje az ellenséges csapatok mozgását. Ott azonban lényegében csak egy őrült fickó él, aki királynak hiszi magát és nem rég szökött meg az intézetből.

A Szívkirály a ’60-as években egyébként nem lett siker, meglehetősen gyorsan elfelejtette a közönség. Egy évtizeddel később viszont az éjszakai mozik felfedezték maguknak és elég izgalmas klasszikus lett, mint például a The Rocky Horror Picture Show vagy a Rózsaszín flamingók.

Mechanikus narancs (A Clockwork Orange – 1971)

elmegyógyintézetes filmek

A műfaj egyik klasszikusa Stanley Kubrick rendezése, habár talán nem feltétlen egy elmegyógyintézetben játszódik a történet, mintsem egy börtönben. Az viszont kétségtelen, hogy a falak között szörnyű kísérletek és „gyógyítások” folynak. A Mechanikus narancs alapját Anthony Burgess regénye adta, amely egy disztópikus jövőben játszódik, ahol Anglia szovjet fennhatóság alá került. A főszerepben Malcolm McDowell parádézott.

Horror kórház (Horror Hospital – 1973)

elmegyógyintézetes filmek

Egy egészen különleges brit filmélmény a Horror kórház, amely horror-vígjátékként tartható számon, természetesen amolyan brit akasztófahumorral fűszerezve. A történet szerint adott egy egészségügyi intézmény, ahova beutalnak néhány beteget. A hely alapvetően amolyan kis rehabilitációs helyként van a köztudatban, a falak mögött azonban őrült kísérletek folynak egy őrült orvos vezényletével, aki a lobotómiát sem veti meg, ha éppen úgy hozza a sors. Az intézményben pedig sokszor úgy hozza…

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest – 1975)

elmegyógyintézetes filmek

Jack Nicholson és Louise Fletcher legendás alakítása, a rettegett Ratched nővér, aki nem rég egy saját sorozatot is kapott. Egy 5 Oscar-díjas klasszikusról van szó, amelyben a két főszereplő mellett a rendezés, a forgatókönyv és a fényképezés is díjat érdemelt. A történethez Ken Kesey regényét használták fel, amelynek remek adaptációja lett a film. Kötelező darabról van szó, amelyet tényleg muszáj látnod, ha az elmegyógyintézetes filmek a kedvenceid.

Eddig a régi klasszikusok, de jöjjenek elmegyógyintézetes filmek az új évezredből is!

Észvesztő (Girl, Interrupted – 1999)

elmegyógyintézetes filmek

Winona Ryder és Angelina Jolie főszereplésével készülhetett el a ’90-es évek végén az Észvesztő. A rendezést ráadásul az a James Mangold vezényelte, akinek például a Logan – Farkas filmet is köszönhetjük. Talán még Susanna Kaysen nevét emelnénk ki, hiszen az ő regénye adta az ihletet. A regény megfilmesítésének jogait amúgy Winona Ryder vette meg és sokáig kereste a forgatókönyvírót és a rendezőt a projektre. A végeredmény Angelina Jolie számára Oscar-díjat ért. Nem véletlen, hiszen a forgatások során rá sem nézett Ryderre, a szünetekben sem, azt akarta, hogy tényleg szerepben legyen! A sztori a ’60-as években játszódik, Ryder pedig egy kamaszlányt alakít, akit beutalnak egy intézménybe, ahol meglehetősen furcsa társaságba kell beilleszkednie.

Session 9 (2001)

elmegyógyintézetes filmek

Egészen különleges film ez, David Caruso főszereplésével. A történet szerint egy azbesztmentesítéssel foglalkozó csapat egy elhagyatott elmegyógyintézetben kap munkát, ahol régi felvételekre bukkannak az ott dolgozók, amelyek nem hagyják őket nyugodni. Egy picit talán lassan építkező filmről van szó, amely képes feszültséget teremteni és feszíteni azt a bizonyos húrt. Idegtépő alkotásról van szó, amely nem biztos, hogy könnyed szórakozást nyújt majd.

Gothika (2003)

elmegyógyintézetes filmek

2003-ban Halle Berry baja is meggyűlt az elméjével. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy a filmben nyújtott alakításáért senki nem dicsérte agyon a színésznőt, volt, ahol az év legrosszabb alakítását is neki akarták ítélni. A Gothika viszont annyira azért nem rossz film. Berry egy nőt alakít, aki nem igazán tudja, hogy miként is került diliházba. Az ellene felhozott vádakról pedig azt gondolja, hogy koholták őket.

The Ward (2010)

elmegyógyintézetes filmek

A The Ward John Carpenter máig utolsó rendezése. Nem a legjobb munkája, ám mégis Carpenterről van szó, így nem szerettük volna lehagyni a listáról ezt a filmet. A főszerepben Amber Heard látható, aki különleges erőkbe botlik egy elmegyógyintézet falai között. Carpenter rajongóknak mindenképpen kötelező ez a film is!

Viharsziget (Shutter Island – 2010)

elmegyógyintézetes filmek

Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo. Rögvest három indok egy film mellett. A végeredmény egy igazi remekmű, kifejezetten a többször nézős kategóriából, hiszen nem kizárt, hogy mindig találsz valami újdonságot a Viharszigetben. Az elmegyógyintézetes filmek egy igazán jól sikerült darabjáról van szó, ráadásul tényleg parádés szereposztással és hátborzongató atmoszférával Dennis Lehane regénye alapján.

A Stonehearst Elmegyógyintézet (Stonehearst Asylum – 2014)

elmegyógyintézetes filmek

Ben Kingsley alakításait mindig öröm nézni. A 2014-es A Stonehearst Elmegyógyintézetben egy igazgatót alakít, aki talán egy kicsit unortodox módon vezeti az intézményt. Az itt munkát kapó Kate Beckinsale viszont nem feltétlen akar ebbe belenyugodni. A végeredmény egy kisebb költségvetésű film, ami nem is robbantott kasszát, ám érdemes vele egy próbát tenni, pláne ha egy elmegyógyintézetes filmet keresel.

Nise: The Heart of Madness aka. Nise: O Coração da Loucura (2015)

elmegyógyintézetes filmek

Egy picit talán kakukktojás ez a brazil produkció, de ha lehetőséget van rá és az elmegyógyintézetes filmek a gyengéid, bírod a témát, akkor érdemes csekkolni. A történet ugyanis valós eseményeken alapszik, Nise da Silveira kalandját meséli el, aki 1944-ben kezdett egy pszichiátriai kórházban dolgozni. A beutaltakon akkoriban mindennapos és bevált volt az elektrosokk terápia és a lobotómia. Nise viszont nem volt hajlandó beállni ebbe a sorba, más módszert választott és emberként kezelte a betegeket.

Joker (2019)

elmegyógyintézetes filmek

Semmiképpen nem szeretnénk kihagyni Joaquin Phoenix remekbe szabott alakítását. A Joker nem feltétlen tartozik a klasszikus elmegyógyintézetes filmek sorába, hiszen talán csak a végén játszódnak ilyen intézményben események. Mégis egy mentálisan beteg figura sztoriját ismerhetjük meg, egy remekül elmesélt történetben, amely abszolút újszerű és zseniális megvilágításba helyezi a DC gonosz bohócának sztoriját.