Fehér éjszakák (2019)

Fehér éjszakák (2019) – Online film adatlap – Ari Aster 2019-ben újabb horrorfilmmel jelentkezett, ami ráadásul Magyarországon forgott.

Fehér éjszakák – Teljes film adatlap

 

Fehér éjszakák (2019)

Magyar cím: Fehér éjszakák
Eredeti cím: Midsommar
Műfaj: dráma, horror, misztikus
Premier (USA):  2019. június 24.
Hazai premier: 2019. július 18.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Ari Aster
Forgatókönyvírók: Ari Aster
Filmstúdió: B-Reel Films, Nordisk Film, Square Peg See
Forrásunk a film IMDB adatlapja.

Fehér éjszakák története:

Dani és Christian évek óta együtt vannak, a fiú azonban úgy érzi, hogy a kapcsolatuk már elfáradt és jobb lenne pontot tenni a végére. A lány életében azonban tragédia következik be, így a fiú inkább elodázz a szakítást és helyette elhívja a lányt egy különleges nyári fesztiválra. Átszelik az óceánt és egy sajátságos közösség nyári napforduló okán megrendezett ünnepségén vesznek részt. A helyiek eleinte nagyon kedvesek, ám hamar kiderül, hogy furcsa rituálékat űznek, amelyekből semmiképpen nem szeretnék kihagyni az újonnan érkezőket sem.

Szereplők:

Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren, William Jackson Harper, Will Poulter, Ellora Torchia, Archie Madekwe, Henrik Norlén, Gunnel Fred, Isabelle Grill, Agnes Westerlund Rase, Julia Ragnarsson, Mats Blomgren, Lars Väringer, Anna Aström

Előzetesek, videók:

Érdekességek:

A filmben néhány jelenetben svéd nyelven is beszélnek. Ari Aster eredeti terve az volt, hogy ezeket nem is feliratozzák. Ezzel is érzékeltetni szerette volna a filmben szereplő közösség elszigeteltségét.

A Fehér éjszakák nem rövid. Több mint 2 órás, 147 perc lett. Viszont még ennél is hosszabb volt, hiszen a mozis változatból jó fél órát kiollóztak. A lemezes változaton viszont ez a rendezői változat is megtalálható, így ott már alulról súrolja a három órát a játékidő.

Ari Aster egy interjúban elárulta, hogy a munka során olyan filmek inspirálták őt, mint a Fekete nárcisz, a Trudno byt bogom, a Macbeth vagy az Egy tiszta nő.

Aster korábban az Örökség című filmet készítette el. Már az is horror volt, igaz azt alapvetően, első gondolatkén családi drámaként akarta tálalni. Ez esetben a Fehér éjszakák lett volna az első horrorfilmje. A rendező viszont azt ígérte, hogy többet nem készít horrorfilmet. Nem szeretné ha beskatulyáznák, mert saját magára nem horrorfilmesként tekint.

A film forgatásai Budapest környékén zajlottak.