földönkívülis filmek

A földönkívülis filmek meglehetősen népszerűnek számítanak, hiszen a filmesek egy kedvenc témájáról van szó, amely bizony a horror zsánernek is bőven szolgáltat alapokat. Ez alkalommal 5 alulértékelt filmet és 5 borzalmas darabot gyűjtöttünk össze.

A John Carpenter-féle A dolog és a Ridley Scott rendezésében készült Alien? Ezek természetesen alapműnek számítanak, ha földönkívülis filmek kerülnek a látókörünkbe. Ez alkalommal viszont néhány alulértékelt darabot gyűjtöttünk össze, valamint néhány olyan földönkívülis filmet, amelyet jobb messziről elkerülni.

Lássuk az alient!

Amit szeretünk: Apollo 18 (2011)

földönkívülis filmek

A Paranormal Activity sikere nagyon komoly lökést adott a kézikamerás filmeknek. Ezek között sok ócska darab is akadt, így pedig talán még nehezebben vettük észre a jól vagy jobban sikerült alkotásokat. Az Apollo 18 abszolút a jobban sikerült produkciók közé tartozik.

A valóságban az Apollo 18-as Holdra szállás nem valósult meg soha, a NASA javarészt pénzügyi okok miatt lefújta a küldetést. Ellenben a 2011-es kézikamerás film megtörtént esetként kezeli a sztorit. A küldetés ugyanis megvalósult, ám az űrhajósok olyan dolgokra bukkantak a Hold felszínén, ami miatt jobb volt, ha a világ nem tudja meg, hogy mi is történt az Apollo 18 küldetés során.

A végeredmény parádésan élethű és tényleg dokumentumfilm jellegű. Az áldokumentum filmek és  a kézikamerás horrorok között az egyik legüdébb alkotás, amit mindenképpen látnod kell, ha a földönkívülis filmek a gyengéid!

Amit inkább felejts el: Skyline (2010)

földönkívülis filmek

Colin és Greg Strause rendezése mára már több folytatást is megélt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Skyline jó film lenne. Sajnos. Az alapkoncepcióban bőven van potenciál. Egy baráti társaság arra ébred, hogy a Földet megszállták az idegenek és mindenkit meg akarnak ölni – mi mást is akarnának. Így aztán felveszik a harcot a lények ellen. Persze, ha tisztában vagyunk vele, hogy a Strause-páros korábbi alkotása az Alien vs. Predator 2. volt, akkor máris lehervad arcunkról a mosoly.

A Skyline-nal az a legnagyobb baj, hogy ő maga sem tudja, hogy mi szeretne lenne. Akció? Sci-fi? Horror? Dráma? A műfajok vegyítése pedig egyszerűen nem sikerül neki. Ráadásul a karakterek is fércfigurák és minden téren alulteljesít ez a film.

Amit szeretünk: Jelek (2002)

földönkívülis filmek

M. Night Shyamalan annak idején az új Steven Spielberg jelzőt is megkapta. Aztán pont a Jelek című 2002-es filmje volt az, ami elég alaposan megosztotta a közönséget – ráadásul aztán készült még pár ilyen, hogy aztán az elmúlt időszakban ismét szárnyaljon a direktor. A Mel Gibson és Joaquin Phoenix főszereplésével készült Jelek viszont szerintünk bőven alulértékelt alkotás. Ha a Skyline rosszul vegyítette a műfajokat, a Jelek remekül teszi ezt. Egy üdítő karakterdráma, amiben bizony a földönkívüliek is megjelennek. Shyamalan szerintünk amúgy is elég művészi figura, a Jelek pedig egyszerűen jó filmje, helye van a jól sikerült földönkívülis filmek között.

Amit inkább felejts el: Creature (1985)

földönkívülis filmek

William Malone horror-sci-fije abszolút mellőzi az eredetiséget. A történet egy expedíciót helyez a középpontba, amely egy Titan nevű holdra utazik, hogy felfedezzék azt, a helyszínen azonban egy ősi, idegen lényre bukkan a legénység. Ugye, hogy ismerős, Ridley Scott egy picivel korábban már előrukkolt valami hasonlóval. Malone idegen lénye ráadásul a xenomorph kínai változata, ahogy a Creature is alapvetően egy olcsó és gagyi Alien-koppintás. Rossz karakterek, rosszul megvilágított jelenetek és egy felejthető majomkodás a végeredmény.

Amit szeretünk: A végső megoldás: Halál (1992)

földönkívülis filmek

Az Alien-franchise harmadik filmje alapvetően eléggé fekete báránynak számít. Ráadásul a rendező David Fincher is elárulta egy interjúban, hogy igazából ő sem elégedett azzal a változattal, ami a mozikba került. Alapvetően talán az eredeti vágás sem botrányos, de tény, hogy a 2003-ban készült újra vágott verzió még jobban sikerült. Több extrajelenet került a végeredménybe, jobb a felbontás és alapvetően rémisztőbb az egész film, így ha teheted ezt a változatot nézd meg!

Amit inkább felejts el: Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen 2. (2007)

földönkívülis filmek

Huh! A Paul W. S. Anderson rendezésében készült Alien vs. Predator első felvonása sem biztos, hogy megfelelt a várakozásoknak. A második rész viszont talán egyike a legbotrányosabb és szarabb földönkívülis filmeknek. Bocs, de ezt kár szépíteni. Az ötletben persze talán még volna potenciál, de a kezdőfilmes Strause-testvérekre bízni ezt eléggé bárgyú ötlet volt. A színészek ügyetlenek és kapunk egy csomó sötétben játszódó jelenetet. Hát, kösz!

Amit szeretünk: Világok harca (2005)

földönkívülis filmek

H. G. Wells regényétől meglehetősen eltérően dolgozta fel a Világok harcát Steven Spielberg. Persze ez nem is baj, hiszen a regény sok karaktert mozgat, míg a filmnek Tom Cruise karaktere került a középpontba. A világra rontó földönkívüliek szép megvalósítást kaptak és habár Oscar-díjra is jelölték a filmet mégis picit alulértékeltnek gondoljuk. Pedig Spielberg egyik tényleg nagyon jól sikerült filmjéről van szó és talán Tom Cruise is élete egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. Pazar látvány, hihetetlen hangulat!

Amit inkább felejts el: Breach (2020)

földönkívülis filmek

Bruce Willis egyik legújabb filmjének már az előzetesét látva is sejthettük, hogy a végeredmény minimum felejthető, de még inkább ótvar lesz. Pedig nem csak Willis, hanem Thomas Jane is a nevét és arcát adta ehhez a produkcióhoz. A Breach igyekszik minden hasonszőrű alkotásból lopni, viszont talán a legrosszabb kliséket vonultatja fel és minden téren gagyi a végeredmény. Tegyük hozzá, hogy azért vannak jól sikerült B-kategóriás és alacsony költségvetésű sci-fik. Nos, a Breach nem az. Menekülj, ha a közeledbe kerül!

Amit szeretünk: Élet (2017)

földönkívülis filmek

Daniel Espinosa rendezése kiváló példa arra, hogy egy sztori akár úgy is lehet szinte tökéletes, ha más produkciókból csen és kölcsönöz ötleket. Az Élet nézése közben akár az Alien, A massza vagy A dolog is eszünkbe juthat, mégis tartalmaz új csavarokat, jó ötleteket. Ehhez látványos öldöklés párosul és remek karakterek és színészek. A klausztrofób hangulat szinten tényleg megfojtja a nézőt. Az Élet nem korszakalkotó, mégis a maga nemében hibátlan és igazán szórakoztató darab.

Amit inkább felejts el: Sötét égboltok (2013)

földönkívülis filmek

Alapvetően a Sötét égboltok is egy olyan film, amiben akár még kraft is lehetne. A történet ugyanis az unalomig hajszolt démonos/szellemes filmek felütésével kezd. Adott egy család, akiket különös erők zargatnak. Csak, hogy itt nem egy gonosz démon vagy egy huncut szellem a ludas, hanem a földönkívüliek. Oké, nem azt mondjuk, hogy ez az eredetiség aranyszobra, de lehetett volna jó is. Aztán nem lett, inkább unalmas és vontatott. Ráadásul karaktereink is elég valószínűtlen figurák. Ráadásul az idegeneket sem nagyon láthatjuk, ami egy darabig misztikus, ám mégsem túl kielégítő, hogy mind végig a homályban maradnak.